ערבויות מיסים מהיזם בתמא

  • העדר ערבות מיסים (מס שבח?)
    רפי | 25/04/2022 11:39

    שלום,
    בפרויקט תמא 38/2 , ניתנות בין השאר - תמורות של תוספת 29 מ"ר לדירה, העלאה ב+3 קומות לכולם (יבנו 6.5 קומות), ו מענק שיפוץ של 50000 לדייר.

    נקבע בהסכם כי תנתן ערבות לתשלום מיסים כתנאי לפינוי. היזם מביא חוו"ד מיועץ מס, שקובע ש"ניתן לקבל את הפטור היעודי לפי סעיף 49לג1 לחוק ויהיה מס בשיעור 0". לכן -וישם נמנע מלתת ערבות.

    להבנו, התמורות עולות על המותר בסעיף הזה (+4מ"ר, שדרוג הקומה, והמענק). האם הבנו נכון ויש לדרוש ערבות מיסים לטובת אבטחת תשלום מס שבח במידה ויהיה? או תמורות כאלו יהיו פטורות, ואפשר "לסמוך" על הישם והיועץ שלו?

    תודה

    • ערבויות מיסים מהיזם בתמא
      עו"ד הדר פינק טבת | 11/05/2022 20:04

      שלום, רפי

      ככל שמדובר בתמורה עודפת על הפטור, הרי שאמור לחול מס שבח.

      בנוסף, היזם חב במס רכישה.

      אמנם אין זה עניינם של הבעלים, לכאורה, אבל אישורי המיסים נדרשים לשם העברת הזכויות בסופו של יום, ולכן זה בהחלט מעניינם, על אף שזהו המס של הצד השני בעסקה.

      לכן, ככל שלא יוכח שהיזם שילם את המיסוי החל עליו, ולו לפי שומה עצמית, והמציא אסמכתא לתשלום, וככל שההסכם קובע כך, בהחלט יש מקום לקבל ערבויות כאמור.

      בכל מקרה

      בברכה,

      הדר פינק טבת, עו"ד
      מנהלת פורום תמ"א 38
      מורד הזמיר 7, חיפה

      טלפון: 077-4049484 , מייל: Hadar@tevetlaw.com

      • הבהרה קצרה נוספת אם אפשר (סופיות המס, חבות עתידית)
        רפי | 12/05/2022 07:11

        לא ידעתי על מס רכישה, אין פטור עליו במסגר הסעיף האמור? ע"פ איזה סעיף  הוא משולם ומה גובהו?

        בהנחה והיזם משלם את כל המיסים (בשם בעל הדירה, עם ערבות או בלי, ונניח שאפילו ע"פ השומה העצמית שלו), האם זה סופי ? כלומר האם לא יכולים שלטונות המס לדרוש מבעל הדירה הפרשים בגין הפרשי הזכויות שלא נלקחו בחשבון בעתיד, נניח כדירה תימכר?

        תודה

        • מס רכישה של היזם
          עו"ד הדר פינק טבת | 12/05/2022 13:08

          רפי, העניין מעט מורכב, אשתדל להשיב בקצרה.

          כל עסקה במקרקעין מקימה חיוב במס שבח למוכר ובמס רכישה לקונה.

          במסגרת התמא אתם - בעלי הדירות - מוכרים זכויות בניה ליזם, הווא קונה אותן מכם באמצעות שירותי בניה שהוא מעניק לכם (ותוספות, כגון: מימון עו"ד, דמי שכירות וכיו"ב).

          החוק קובע, כי מס השבח בעסקה כזו, ובנסיבות הקבועות בסעיף, הינו אפס.

          מס הרכישה נותר בעינו. בפועל 5% כיום. (6% פחות 1% בהיתר, באופן גס).

          חבות תשלומו על הרוכש, כלומר, על היזם.

          לאחר קבלת שומה סופית מרשויות המס, ניתן לראות בכך את סופיות ההליך.

          כאשר אתה תמכור את הדירה שלך (החדשה, אחרי הפרוייקט) תחוב במס שבח על מכירת הדירה החדשה, כפי שהיא תהיה במועד המכירה. הקונה שלך ישלם מס רכישה.

          מקווה שעשיתי סדר.

          בברכה,

          הדר פינק טבת, עו"ד
          מנהלת פורום תמ"א 38
          מורד הזמיר 7, חיפה

          טלפון: 077-4049484 , מייל: Hadar@tevetlaw.com

          • בהחלט, עשית יותר סדר... :)
            רפי | 12/05/2022 13:25

            לענין הערבות:

            אם אני מבין נכון מדברייך, בעצם מטרת הערבות היא גם להבטיח את תשלום מס הרכישה? (אגב, 5% ממה?)

            לעניין "הסופיות" הבסיס לגובה המס העתידי:

            מה יהיה בעצם הבסיס לחישוב השווח העתידי של הדירה (במכירה) ? השווי בעת עריכת השומה לקבלן כעת (כולל ההטבות *הידועות* להם כמו 25+ מ"ר)? שווי השוק בעת מסירתה לידינו עם תום הפרוייקט?

            אם זה האפשרות הראשונה - בעקיפין מגולם ברווח ההון (למשל) שווי אותם מטרים נוספים שהקבלן לא שילם מס בגינם.   לא כן?