מי יורש את חלקו של זוכה בצוואה שנפטר?

  • יורש שנפטר קודם
    גיא | 01/11/2021 20:17

    בצוואה נכתב: "מצווה את כל רכושי בחלוקה שווה בין 3 ילדיי, ורק להם בלבד". ואז מוזכרים השמות ותעודות הזהות שלהם.

    האם בגלל שכתוב "ורק להם בלבד", אם נפטר אחד מהילדים קודם למוריש, אז העיזבון יחולק רק בין שני הילדים הנותרים בחיים?

    או האם במקרה שכזה, ילדיו של היורש שנפטר, שהם נכדיי המוריש, ירשו את חלקו של אביהם? האם ביחד איתם גם אמא שלהם שהיא אלמנתו של הילד הנפתר תתחלק?

    אני מבין שיש סעיף 14 ו 49 אבל לא ברור מהסיבה שנכתב בצוואה "ורק להם בלבד" אם זה לא מנשל את משפחתו של הילד שנפטר.

    בברכה

    • מי יורש את חלקו של זוכה בצוואה שנפטר?
      עו"ד רוית טוב-לי | 04/11/2021 10:36

      גיא, שלום,

      אתה שואל שאלה מעניינת, שעניינה פרשנות סעיף בצוואה. כמו תמיד כשמדובר בפרשנות, אין תשובה חד משמעית, כי פרשנות היא סובייקטיבית, ותלויה בשופט שידון בעניין.

      אם תשאל אותי לדעתי האישית, אני סבורה שאם המנוח היה מתכוון שבמקרה של פטירה של אחד מהזוכים, חלקו יהיה לזוכים הנוספים, הוא היה צריך לכתוב זאת במפורש, כי יש בכך חריגה מהוראות החוק. אם לא כתב, יש לפעול לפי הוראות החוק, כך שצאצאיו יקבלו את חלקו (אך לא אלמנתו, מפני שהזוכה נפטר לפני המוריש). אני הייתי מפרשת את הביטוי "ורק להם בלבד", כביטוי שמשמעותו שאין זוכים נוספים פרט לילדים, או לצאצאיהם, כלומר - ולא לאדם או גוף חיצוני.

      יחד עם זאת, זו כאמור דעתי האישית, ולא בטוח שהשופט יסכים איתי.

      בהצלחה, רוית

      בברכה,

      רוית טוב-לי, עו"ד
      מנהלת פורום צוואות וירושות

      דניאל פריש 3, תל אביב
      טל': 03-6078888; מייל: ravit@tovly.co.il

      • המשך
        גיא | 05/11/2021 01:48

        תודה על תשובתך, האם יש תקדימים לנושא שכזה?

        במי זה תלוי הפירוש לפני שמגיעים למשפט אם בכלל? הרי הרשם שמאשר צו קיום צוואה חותם עליה "מאושר" כי הוא לא רואה שום דבר שפוסל ואז הולכים למשל לבנק, אז הפקיד בנק אחראי לפרש הצוואה? או הפירוש תלוי בכל היורשים האופציונליים אם הם מסכימים לפירוש אחד סבבה אם לא אז למשפט?

        • מתי נדרשים לפרש צוואה?
          עו"ד רוית טוב-לי | 07/11/2021 11:22

          גיא, שלום,

          בוודאי שיש תקדימים.

          אכן, הרשם אינו עוסק בפרשנות צוואה.

          אם אין מחלוקת בין היורשים על פרשנות הצוואה, אין בה צורך. אם יש מחלוקת, כל אחד מהם יכול להגיש תביעה לפרשנות צוואה.

          בהצלחה, רוית

          בברכה,

          רוית טוב-לי, עו"ד
          מנהלת פורום צוואות וירושות

          דניאל פריש 3, תל אביב
          טל': 03-6078888; מייל: ravit@tovly.co.il