היחס בין הסכם גירושין להוראות צוואה

  • הסכם גירושין (והיחס שלו לענין ירושה)
    אבי | 01/11/2021 20:15

    אנחנו מספר אחים. כשההורים שלנו התגרשו אבא אמר בהסכם גירושין שהוא נותן את הדירה לאמא ולילדים הקטנים (אנחנו הגדולים כבר לא היינו בבית), ומוותר על החלק שלו.

    1. עכשיו אחרי פטירתה נוצרה מחלוקת בין האחים הקטנים שטוענים שהבית מגיע רק להם לבין הגדולים שרוצים גם חלק. עם מי הצדק?

    2. כמו-כן יש אח אחד שרוצה לרכוש מכולם את הבית, הרוב הסכימו ומכרו לו את חלקם. האם אני מחוייב גם למכור או יכול לדרוש להישאר איתו בשותפות בהתאם לשווי החלקים?

    • היחס בין הסכם גירושין להוראות צוואה
      עו"ד מיקי חשמונאי | 17/11/2021 07:25

      אבי שלום,

      כיוון שהמסמכים אינם מונחים בפני, אענה על בסיס הנתונים המועלים בשאלתך (אולם תשובה מדוייקת, המתייחסת למכלול, יכולה להינתן רק לאחר עיון במסמכים הרלנטיים - הסכם הגירושין, הצוואה, מסמכים נוספים הקשורים לנושא, ככל שקיימים כאלה) :
      1. אם אביכם העניק לאמכם ולילדים הקטנים, במסגרת הסכם גירושין, את זכויותיו בבית, הרי שבפועל אלה כבר אמורות להיות שלהם, שאז הזכויות שהועברו לילדים הקטנים, אינן חלק מעזבונה של אמכם.
      עם זאת, יש לבחון מדוע לא בוצעה ההעברה בפועל והאם היו למשל תניות בהסכם הגירושין, לויתור האב על זכויותיו שאולי לא התקיימו - דברים שעלולים להשפיע על התשובה האם לילדים הקטנים זכויות בדירה, בהיקף שנקבע בהסכם.
      2. זכותו של כל שותף במקרקעין (במקרה שלכם נוצרה שותפות בין יורשי הדירה) לדרוש את פירוק השיתוף בנכס, שאז הנכס יימכר למרבה במחיר, כאשר יש זכות קדימה לכל אחד מהשותפים, לפני צדדי ג', לרכוש את זכויות האחרים בנכס.
      אם האח שמעוניין לרכוש את זכויות האחרים מסכים שתשאר שותף שלו, אין מניעה שכך יהיה, אולם אם אינו מעוניין בכך, זכותו לדרוש את פירוק השיתוף, שאז אם אינך מעוניין לרכוש את חלקו (כולל החלקים שרכש מהאחים האחרים), הוא זכאי לרכוש את חלקך.

      בברכה,

      מיקי חשמונאי, עו"ד ומגשרת
      מנהלת פורום דיני משפחה

      מת"מ -  'בית טופז' קומה 5
      רח' נחום חת 5, חיפה
      טל': 04-8517771; מייל: law@m-law.co.il