מענה

  • מה דין ספק תום לב בלשון הרע?
    ירון | 11/10/2021 22:12

    פירסמתי שמועה בקבוצת ווטסאפ לתועלת חברי הקבוצה, אבל בלי לבדוק את נכונותה.

    לפי חוק לשון הרע סעיף 15 עומדת לי "הגנת תום לב" אם "הפרסום נעשה לשם הגנה על ענין אישי כשר של הנאשם או הנתבע, של האדם שאליו הופנה הפרסום..." ומצד שני, לפי סעיף 16, לא עומדת לי "הגנת תום לב" "אם הדבר שפורסם לא היה אמת והוא לא נקט לפני הפרסום אמצעים סבירים להיווכח אם אמת הוא אם לא".

    א. לכן איני יכול להוכיח תום לב, אבל גם אם אין הוכחה לתום לב, האין זה ספק בתום הלב? אם כן, הספק הזה לא מזכה מאשמה? בדין פלילי ספק מזכה, מה הדין בנזיקין?

    ב. אם לענין ברור השמועה גם אטען שלא היתה ידועה לי דרך לברר את השמועה מאחר שהיא בנושא כלכלי - שמועה על קריסת החברה, אבל איני איש כלכלה וחבר בקבוצה היא של צרכנים פשוטים ולא אנשי עסקים,ולא ניראה לי סביר שאפשר לבדוק מבחוץ את מצב החברה בזמן שחלף מאז הוגש מאזן שנתי אחרון. זה לפחות מחזק את הספק. שוב השאלה שלי היא אם הספק מזכה?

    • מענה
      עו"ד אורי שורר | 14/10/2021 17:46

      ירון שלום,

      ממליץ להתייעץ עם עו"ד בקשר לטענות ההגנה העומדות בפניך.

      כעיקרון, על הנתבע להוכיח תום לב אם ברצונו להישען על טענת ההגנה הזו. על אותו עיקרון, ניתן להוכיח שלא היה קיים תום לב אם לא נעשו בכלל מאמצים לבדוק את השמועה.

      בהליך אזרחי, ממצאים עובדתיים ומשפטיים לרוב מוכחים ברמה של 51%, לא כמו בהליך פלילי ששם רף ההוכחה גבוה מאוד.

      בברכה,

      אורי שורר, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע

      דוד המלך 1, תל אביב
      טלפון:03-6005555 ; מייל: ori@gkl.co.il

      • יש CATCH בתשובתך
        ירון | 14/10/2021 19:35

        יש CATCH כי אני יכול להוכיח תום לב לפי סעיף 15. מצד שני התובע יכול להוכיח חוסר תום לב לפי סעיף 16. אז יש ספק מי גובר כי החוק לא הגדיר. אז השופט יחליט לפי נטית ליבו?