זכויות קשיש בפרויקטים של התחדשות עירונית

  • מחוייבות היזם עבור קשישים מעל 80 - תמא 38 -2
    אבנר | 19/10/2021 10:01

    שלום,

    בבניין של אמא שלי, בתל אביב מקדמים תמא 38 - 2 (הריסה ובנייה).
    אמי בת 87. היא רוצה להישאר בדירתה עד סוף חייה והפרויקט הזה לא לרוחה.

    השאלה שלי היא, האם היזם מחויב להציע ולתת לה את החלופות עבור קשישים בני 80 ומעלה (כפי שניתן בפרויקטי פינוי בינוי ותמא 38 אחד), או שבעבור תמא 38 שתיים - הוא יכול לעשות את זה, אבל אינו מחוייב על פי חוק.

    תודה.

    • זכויות קשיש בפרויקטים של התחדשות עירונית
      עו"ד הדר פינק טבת | 27/10/2021 11:36

      שלום אבנר,

      קודם כל אאחל לאמך בריאות טובה ואריכות ימים.

      לשאלתך, "חוק החיזוק" (ובשמו הרשמי - חוק המקרקעין (חיזוק בתים משותפים מפני רעידות אדמה) ) קובע הקבלה בין זכויות קשיש או נזקק והמתגוררים עמו לבין הקבוע בחוק פינוי בינוי, ועל כן גם בפרוייקטים לפי תמ"א 38 יש לקשישים זכויות לגבי דיור חלופי.

      לגבי ההטבות של דירה חלופית חדשה/בית הורים/שתי דירות/תמורה כספית לדירה קטנה - אלו הן כרגע זכויות אשר קיימות בחוק פינוי בינוי בלבד, ולא בחוק החיזוק.

      גם חוק מיסוי מקרקעין מתייחס לכך רק במסגרת חוק פינוי בינוי ולא מקביל את התנאים לחוק החיזוק (קיים רק לפי פרק חמישי 4 ולא פרק חמישי 5).

      דומני שאם יהיה מדובר במכירת הדירה, וככל שאין פטור אחר ממס, ניתן אולי יהיה להגיע לפטור ממס במכירה בשל כך, כמובן תלוי בנסיבות ולפי ייעוץ פרטני.

      לגבי האופציות האחרות יש מקום לקיים מו"מ עם היזם, באשר מדובר בדיני נפשות, ובפרויקט קטן, יחסית, הייתי מצפה כי תתגלה גמישות רבה לעניין זה.

      בכל הפרויקטים שאנחנו מלווים עוד לא נתקלנו עד כה ביזם שלא היה נכון לפעול, גם אם לפנים משורת הדין, כלפי קשישים.

      בהצלחה.

      בברכה,

      הדר פינק טבת, עו"ד
      מנהלת פורום תמ"א 38
      מורד הזמיר 7, חיפה

      טלפון: 077-4049484 , מייל: Hadar@tevetlaw.com