האם מותר לשוטרים להיכנס לביתי ללא צו?

  • כניסה לבית ללא צו
    חסוי | 22/09/2021 18:41

    התלוננו ממשטר בתי המישפט במישטרה שהיה לכאורה תוכן מאיים כלפי השופטת במיכתב שהגשתי לבית המישפט
    הגיעו לביתי,דפקו בדלת הייתה קטינה בת 15 בבית אמרה שאני לא בבית,ביקשו ליפתוח,פתחה את הבית,אמרו לה שצריך לחפש אותי בבית וחיפשו ולא מצאו.
    בדקתי כאשר צילמתי את התיק לא היה להם צו.
    1. האם במיקרה המתואר יש עילה לחפש אותי בבית ללא צו?
    2. האם ביצעו סוג של עבירה?
    2. במידה וכן איזו עבירה?
    3. למי אפשר להתלונן,וכיצד תובע כספית נזיקין ככל ויש.
    תודה מראש.

    • האם מותר לשוטרים להיכנס לביתי ללא צו?
      עו"ד אמיר מורשתי | 23/09/2021 12:15

      פונה יקר, כדאי לדעת שסעיף 23 לחוק המעצרים מאפשר לשוטרים לעצור אדם ( ומכאן גם לחפש את האדם במקום בו ישנו חשד כי הוא נמצא ) אף ללא צו של שופט וזאת במקרים הבאים: "23. (א) שוטר מוסמך לעצור אדם אם יש לו יסוד סביר לחשד שאותו אדם עבר עבירה בת מעצר והתקיים אחד מאלה:

      (1) האדם עובר בפניו או עבר זה מקרוב עבירה בת מעצר, והוא סבור, בשל כך, שהוא עלול לסכן את בטחונו של אדם, את בטחון הציבור או את בטחון המדינה;

      (2) יש לו יסוד סביר לחשש שהחשוד לא יופיע להליכי חקירה;

      (3) יש לו יסוד סביר לחשש ששחרור החשוד או אי-מעצרו יביא לידי שיבוש הליכי משפט ובכלל זה העלמת רכוש, השפעה על עדים או פגיעה בראיות בדרך אחרת;

      (4) יש לו יסוד סביר לחשש שהחשוד יסכן את בטחונו של אדם, את בטחון הציבור או את בטחון המדינה;

      (5) האדם חשוד שעבר אחד מאלה:

      (א) עבירה שדינה מיתה או מאסר עולם;

      (ב) עבירת בטחון כאמור בסעיף 35(ב);

      (ג) עבירה לפי פקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג-1973, למעט עבירה הנוגעת לשימוש בסם או להחזקת סם לשימוש עצמי;

      (ד) עבירה שנעשתה באלימות חמורה או באכזריות או תוך שימוש בנשק חם או קר;

      (ה) עבירת אלימות בבן משפחה כמשמעותו בחוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א-1991;

      (תיקון מס' 11) תשע"ה-2014

      (6) האדם משוחרר בערובה, ויש יסוד סביר להניח כי הוא הפר תנאי מתנאי השחרור או כי הוא עומד להימלט מהדין או שהוא עצור במעצר בפיקוח אלקטרוני, ויש יסוד סביר להניח כי הוא הפר תנאי מתנאי תכנית הפיקוח, או שיש יסוד סביר לחשש שהוא נמלט ממשמורת חוקית;

      (תיקון מס' 1) תשנ"ז-1997

      (7) בחוק זה, "עבירה בת מעצר" – כל עבירה למעט חטא."
      מקווה שהייתי לך לעזר

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי

      • איפה כתוב בחוק
        שאול | 23/09/2021 20:48

        שאם יש לשוטר סמכות לעצור אדם בלי צו שופט, יש לו גם סמכות לחפש במקום בו ישנו חשד כי אותו אדם נמצא?

        • מענה לשאול
          עו"ד אמיר מורשתי | 26/09/2021 12:28

          שאול יקר, הכוונה בתשובתי הייתה כי לשוטר ישניה סמכות לחפש את החשוד במקום בו הוא נמצא ( השימוש במילה חיפוש היה בהקשר לשאלה שנשאלתי )

          בברכה,

          אמיר מורשתי, עו"ד
          מנהל פורום פלילי

          • זו גם היתה כוונתי
            שאול | 26/09/2021 15:43

            איפה כתוב בחוק, שאם יש לשוטר סמכות לעצור אדם בלי צו שופט, והוא חושד שאותו אדם נמצא בבית מסוים, יש לו גם סמכות להיכנס לאותו בית כדי לחפש את אותו אדם?

            • המשך תשובה
              עו"ד אמיר מורשתי | 26/09/2021 16:51

              שאול יקר בהתאם לסעיף 45 לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש ) "אדם הגר בבית או במקום שמותר להיכנס אליו מכוח רשות לעצור או לחפש, או הממונה על בית או מקום כאמור, ירשה, לפי הדרישה, כניסה חפשית ויתן כל הקלה סבירה; נדרש וסירב להרשות כניסה כאמור, מי שזכאי להיכנס רשאי לבצע את הכניסה בכוח"- מקווה שסייעתי לך

              בברכה,

              אמיר מורשתי, עו"ד
              מנהל פורום פלילי

              • אבל איפה כתוב שמותר להיכנס לבית?
                שאול | 26/09/2021 18:18

                כתוב שם: “אדם הגר בבית או במקום שמותר להיכנס אליו מכוח רשות לעצור או לחפש...” אז אתה צריך להראות לא רק שיש רשות לעצור, אלא גם שמותר להיכנס לבית מכוח אותה רשות לעצור.

                • המשך תשובה
                  עו"ד אמיר מורשתי | 29/09/2021 09:22

                  שאול יקר, הסוגיה שאתה מעלה היא נכונה וקיימת מחלוקת מלומדים שטרם הוכרעה למיטב ידיעתי והיא האם מכוח סעיף 45 לפקודת סדר הדין הפלילי ( מעצר וחיפוש), די בכך שישנה סמכות לעצור את האדם כדי שהמשטרה תוכל להפעיל את סמכותה להיכנס לרשות היחיד או שמא, יש צורך למצוא את ההיתר להיכנס לבית מכוח הוראות חוק אחרות. במציאות הפרקטית  ובמיוחד אחרי תיקון לחוק למניעת מפגעים המאשר לשוטר לפרוץ בכוח לבית גם בשל הפרעת רעש (בנסיבות המצוינות בסעיף שם ) , נראה שהפירוש המרחיב את אפשרויות המשטרה להיכנס לחצרים אף כדי לבצע מעצר אדם שיש סמכות לעצרו הוא ששולט כעת.

                  בברכה,

                  אמיר מורשתי, עו"ד
                  מנהל פורום פלילי