סירוב לתמ"א בגלל כיווני אוויר - סירוב סביר?

  • שינוי כיווני אוויר בדירה בתמ"א 38 (2)
    לייזר | 25/09/2021 14:36

    אני  גר  בבית  משותף  שנמצא  בהליכים  של  תמ"א  38 (2) . טרם  נחתם  הסכם  עם  היזם. היום  יש  לנו  בדירה  4  כיווני  אויר  כששלושה  חדרים  פונים  לצד  דרום  ויש  בהם  בסך  הכול  4  חלונות  ושירותים.  לפי  התוכנית  לפרוייקט  יחברו  אותנו  בקיר  משותף  עם  הכניסה  השניה  ויסגרו  לי בקיר  את  צד  דרום  דבר  שימנע  אור  ואוויר  בדירה  ויוריד  מערכה. כתוצאה  מכך  נקבל  דירה  עם  2  כיווני  אוויר  בלבד. אנחנו  מתנגדים  לתוכנית  הזאת  אבל  לא  לתמ"א  עצמו. האם   בנסיבות  אלו  אחשב לדייר  סרבן . תודה  מראש  על  תשובתכם  וחג  שמח

    • סירוב לתמ"א בגלל כיווני אוויר - סירוב סביר?
      עו"ד אריה בדנר | 30/09/2021 20:42

      ליזר שלום,

      ככלל, נושא התמורות בהסכם תמ"א, ובכלל כך הגדרת הדירה החדשה לה זכאים בעלי הזכויות והצמוד לה, לרבות אפשרות של התייחסות להגדרת כיווני אוויר, הינו עניין מסחרי עליו יש לתת את הדעת במסגרת המו"מ לעריכת הסכם התמ"א, טרם חתימתו.

      משאלתך אני מבין שמדובר בפרויקט הריסה ובניה (תמ"א 38/2), כך שהשאלה הינה מאפייני הדירות הקיימות, אילוצי התכנון של הבניין החדש ו... רצון הצדדים.

      התנגדותך לחתום על הסכם התמ"א, ולא משנה הסיבה לכך, הופכת אותך, בהגדרה, ל- "דייר סרבן" (בכפוף לכך שההסכם נחתם על ידי הרוב המינימלי הנדרש בחוק שמאפשר נקיטת הליכים כנגד מי שנמנעו מחתימה על ההסכם).

      בהקשר זה, יאמר, כי השאלה איננה הסיבה לכך שהנך מתנגד לחתום על ההסכם (הגריעה בכיווני אוויר, כעולה משאלתך), אלא עצם כך שהנך נמנע מלחתום על ההסכם הגם כי באופן עקרוני הנך תומך בו.

      השאלה הינה האם סירובך זה הינו סירוב מוצדק. לצורך כך יש לבחון מכלול שלם של פרטים ונתונים, לרבות בחינת נושא כיווני האוויר בכלל הדירות הקיימות בבניין/ים, התכנון של הבניין העתידי, אילוצי תכנון וכו' וכו'. עצם הגריעה בכיווני אוויר כשלעצמה אינה מהווה סירוב מוצדק אלא יש לבחון הדברים בשלמותם תוך בחינה, כמובן, של השוויון הכמותי בין הדירות השונות, להבדיל מהשוויון הכלכלי.

      הצעתי לך היא להתייעץ בעניין עם בא כוח הדיירים ו/או עם עורך דין מטעמך הבקיא בתחום (בוודאי במידה והנך סבור שבא כוח הדיירים עלול להימצא בניגוד עניינים עקב ייצוג כלל בעלי הזכויות בפרויקט). זאת, כדי לנסות ולמקסם את הליך המו"מ טרם גיבוש הסכם שיחתם על ידי הרוב המינימלי הדרוש, במטרה להכיר את מכלול הפרטים הנדרשים, להגיע להחלטות הנכונות ולבצע את הפעולות הנכונות בזמן הנכון.

      מקווה שהייתי לך לעזר,

      בברכה,

      אריה בדנר, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      מגדל ב.ס.ר. 3, מצדה 9, בני ברק
      טלפון: 03-6120890 ; מייל: Arie@Badner.co.il

      • תודה רבה מקרב לב על התשובה המקיפה והמהירה  לת
        לייזר | 02/10/2021 23:54