לאחר קריסת הבניין בחולון: "האם זה מסוכן לקנות דירה בבניין ישן?"

  • בעקבות קריסת הבניין בחולון
    אמיר | 18/09/2021 15:00

    אני רוצה לקנות בית ישן יחסית בבאר שבע, שכונה ד.

    מה קורה אם רכשתי שם בית ואחרי שנתיים הבניין מפונה להריסה?
    האם הפסדתי את הדירה לגמרי?

    ייקח לי בערך חצי שנה לקחת את המשכנתא הראשונה בחיי ואשמח אם תוכלו לפרט כמה שניתן במסגרת הפורום
    לפחות בינתיים.

    תודה מראש ושנה טובה.

    • לאחר קריסת הבניין בחולון: "האם זה מסוכן לקנות דירה בבניין ישן?"
      לילך עתני, עו"ד ונוטריון | 19/09/2021 13:16

      שלום אמיר,

      אחד הסיכונים ברכישת נכס בבניין ישן הוא מצבו הפיזי של הנכס ושל הבניין.

      מומלץ כמובן לבצע בדיקה של הנכס על ידי מהנדס שיוכל להתרשם ממצבו ומבטיחותו של המבנה לפני רכישה של המבנה.
      עוד יש לוודא שפוליסת ביטוח המבנה (אותה תדרש להמציא לבנק למשכנתאות כתנאי לקבלת המשכנתא ) מכסה מצב של קריסה כזו.

      כדאי להיות מודעים לסכנה ולבדוק את בטיחות המבנה באופן תקופתי וסדיר. כך ניתן יהיה לגלות בעיות כבר בראשיתן ובמקרים המתאימים לטפל בהן בהקדם ולמנוע את הקריסה.

      כיום קיימות אפשרויות של התחדשות עירונית - תמ"א 38 או פינוי בינוי - וכדאי לבעלי דירות בבניינים ישנים לבדוק את האפשרות לקיים פרוייקט כזה בבניין או בשכונה. היתרון הוא קבלת דירה חדשה בבניין חדש בלא עלויות כמעט.

      גם במקרה של קריסת הבניין, חלילה, ההפסד איננו מוחלט (אם כי בהחלט משמעותי). זכויותיך בקרקע אינן נעלמות עם קריסת הבניין וככל שלמספיק דיירים יש ביטוח מבנה או יכולת כלכלית אולי תוכלו לגייס את הכספים הנדרשים לשם בנייתו מחדש.

      יש לציין ש סעיף 60 לחוק המקרקעין קובע הוראות החלות על בית משותף שנהרס ומאפשר לדיירים ש 3/4 מהרכוש המשותף צמוד לדירותיהם להחליט על בנייתו מחדש. במקרה כזה יחוייבו כל הדיירים לשלם כל אחד עבור דירתו ואת חלקו יחסי בבניית הרכוש המשותף.

      בברכה,

      לילך עתני, עו"ד
      מנהלת פורום נדלן ודיני מקרקעין

      מגדל WE, דרך מנחם בגין 150, תל אביב.
      טל': 03-6091011; מייל: lothnay@gmail.com