האם היזם יכול לתת בתמ"א פחות ממה שיש לי היום?

  • תמ"א 38 ( 2 ) הריסה ובניה מחדש.
    לייזר | 29/08/2021 13:04

    שלום  רב.

    האם  במסגרת  תמ"א  38 (2)  רשאי  הקבלן  להקטין  את  גודל  החנייה  לעומת  הרשום  בטאבו  לפני  ההריסה ...למשל  רוחב  החניה  לפני  ההריסה  3  מ"ר  והקבלן  רוצה  לתת  לפי  התקן  שזה  פחות.  האם  אין  פה  פגיעה  בזכות  קנין ?

    לפני  ההריסה  יש  לנו  3  כיווני  אוויר  האם  יכול  הקבלן  לשנות  את  הדירה  שיבנה  ל - 2  כיווני  אוויר ??

                    תודה  מראש  על  התשובה

                    מלניק  אליעזר

    • האם היזם יכול לתת בתמ"א פחות ממה שיש לי היום?
      עו"ד הדר פינק טבת | 01/09/2021 13:27

      לייזר, שלום רב

      נתוני כל עסקה נבחנים לגופם, וככלל, הצדדים לא מגיעים לכדי חתימה על הסכם מחייב ככל שאין הסכמה מסחרית על התנאים ביניהם.

      נקודת המוצא הינה כי ככל שמדובר בחניה תקנית  אין מניעה שהחניה תוקטן. אם זאת, אם החניה איפשרה, נניח, חניה לשתי מכוניות וכעת מתאפשרת חניה למכונית אחת בלבד, לכאורה מדובר בגריעה מהזכויות של הבעלים.

      באופן עקרוני כמובן שנטיית הלב תהיה לקבל יותר ממה שיש היום בדירה הנוכחית, מבחינת כיווני אויר, שטח חניה ומאפיינים נוספים. עם זאת, אילוצי תכנון וכדאיות כלכלית של הפרוייקט לפעמים טורפים את הקלפים ומביאים לתכנון אחר, אשר לכאורה גורע מהזכוית שנדמה שיש לנו כיום.

      (צריך לזכור, שחדש מול ישן 1:1 עדיין שווה יותר).

      מלבד הבסיס ההגיוני שאומר, שלא ניכנס לעסקה כזו אם אין לנו השבחה ניכרת ביחס לנכס הקיים, הרי שיש לבחון את הדברים לגופם, כדי לוודא שאין כאן פגיעה משמעותית בזכויות, שבלעדיה לא היינו מתקשרים בעסקה כזו ממילא. יתכן שהשווי הכולל בתמורות מפצה על האובדן.

      אני מציעה לך להיעזר בעו"ד מטעמך, ובמידת הצורך גם באדריכל או שמאי, לפי העניין, שיבחנו את הנתונים המיוחסים לעסקה, ואת התמורות המוצעות לך, כדי להבטיח שזכויותיך לא תיפגענה.

      בהצלחה ושנה טובה

      בברכה,

      הדר פינק טבת, עו"ד
      מנהלת פורום תמ"א 38
      מורד הזמיר 7, חיפה

      טלפון: 077-4049484 , מייל: Hadar@tevetlaw.com