מהן ההשלכות של ויתור על קצבת שארים?

  • האם עצם בקשה לויתור על ביטוח שארים יש לה השלכות
    רוני | 20/07/2021 13:47

    ידוע לי כי אדם שמבקש לקבל קצבת זקנה מהקרן פנסיה מפסיד את הזכות למשוך את הכסף גם אם רק ביקש והקרן לא מימשה בקשתו ולא שילמה לו בפועל קצבת זקנה.

    אני נכה שמרבלת קצבת נכות מהקרן ושואלת האם עצם בקשה שלי מהקרן לויתור על ביטוח שארים למרות שלא התממשה (הקרן שלחה לי טופס למילוי בגין שבקשתי ואני לא מלאתי אותו), יכולה לפגוע או לשנות זכות כלשהי שלי?
    או שאין לבקשתי הלא ממומשת משמעות היות שלא מלאתי את הטופס ששגרו לי בגין בקשתי ושלפיו אני מודעת לכך שויתור זה מצריך תק אכשרה כל שנתיים וכולי כיוצא בזה.
    תודה רבה

    • מהן ההשלכות של ויתור על קצבת שארים?
      עו"ד מיטל ירון | 27/07/2021 17:54

      רוני שלום,

      ביטוח שארים הוא ביטוח חיים שישולם במקרה של מוות כקצבה חודשית לשאריו של המבוטח (בן/בת הזוג, ילדים עד גיל 21, הורה נתמך).

      במידה ואיך לחוסך שארים, לא תשולם קצבת שארים וסכום החיסכון ישולם למוטבים (או ליורשים) כסכום חד פעמי.

      מי שמוותר על הכיסוי הביטוחי לשארים, מפנה חלק גדול מההפקדה החודשית לטובת החסכון ובכך מגדיל את החסכון הפנסיוני.

      בקרן הפנסיה קיימת תקופת אכשרה - תקופה בת 60 חודשים בהם המבוטח אינו מבוטח על מחלות שקדמו להצטרפותו לקרן.

      בעבר, מבוטח שהיה בוחר בויתור על שארים היה צובר תקופת אכשרה על מלוא הכיסוי הביטוח בקרן (פנסיית נכות ופנסיית שארים). החל משנת 2018 מבוטח שבוחר בויתור על ביטוח השארים  יצטרך לצבור תקופת אכשרה חדשה בת 5 שנים לענין כיסוי ביטוחי לשארים.

      התשובה לשאלה האם הויתור על הכיסוי יכול לפגוע בך תלוי במידע שאינו בפני ובין היתר גילך, מצבך המשפחתי, האם את מצפה לזוגיות/ילדים. לאור מצבך הרפואי אל תמהרי לוותר על הכיסוי וכדאי לפנות לקבלת ייעוץ מסוכן ביטוח או יועץ פנסיוני.

      בכל מקרה, תקופת האכשרה היא חמש שנים ולא שנתיים. אני משערת שההתייחסות לשנתיים היא לכך שהויתור על ביטוח השארים מתבטל לאחר שנתיים ובתום שנתיים הכיסוי מתחדש אוטומטית (ויש להגיש בקשה מחודשת לויתור על הכיסוי).

      אני כאן לרשותך לכל שאלה נוספת.

      בברכה,

      מיטל ירון, עו"ד
      מנהלת פורום דיני ביטוח
      מנורת המאור 2 תל אביב

      טלפון: 073-7893544, מייל: m@yaron.law