צינור ביוב ראשי משותף ורטיקאלי

  • צינור ביוב ראשי משותף ורטיקאלי
    מרים | 22/06/2021 01:10

    שלום רב,

    יש לנו בבניין צינור ביוב ראשי משותף ורטיקאלי העובר בתוך דירות הבניין. בבניין יש 8 דירות והבניין ותיק וישן מאוד עוד משנות ה – 60 לערך..
    בעקבות שיפוץ כללי והרחבת דירות בבניין שנעשה בשנות ה - 80.. משום מה באותו הזמן לא הייתה תוכנית ולא כוונה מהקבלן להעביר את צינור הביוב המשותף מחוץ לדירות והוא הושאר כפי שהיה במקור כשהוא עובר בתוך הדירות..
    חלק מהדיירים השאירו את צינור הביוב הראשי המשותף גלוי בתוך דירתם וחלק אחר מהדיירים החליטו להסתירו בתוך דירתם. אצלי בדירה צינור הביוב הראשי המשותף נמצא במטבח והוא אינו גלוי לעין, אלא הוא מוסתר מהתקרה ועד הרצפה בתוך קרמיקה, שיש, ארונות מטבח ותקרת עץ של קלט אפיקים. צינור הביוב הראשי המשותף עצמו עשוי מתכת והוא בקוטר 4 צול..

    לפני כ – 12 שנה לערך הגיע דייר חדש לבניין ורכש את הדירה מתחתיי ובזמנו, בזמן שהוא שיפץ את דירתו בעקבות רכישת הדירה, הוא הציע לבעלי ז"ל להעביר את צינור הביוב הראשי המשותף מחוץ לדירות.. באותה תקופה, לא הייתה לנו האפשרות הכלכלית לעמוד בהוצאות הכרוכות בכך ובעלי סרב להצעה. בעל הדירה החדש התאכזב נורא, כנראה נשאר עם טעם מר בפה והאשים את בעלי בהכשלת הפרויקט והוא טען שרק מפני שאנו הדיירים היחידים שלא קידמו את הפרויקט, הפרויקט נפל.. אינני יודעת אם בעלי אמר לו שלא הייתה לנו יכולת כלכלית לעמוד בהוצאות הכרוכות בכך...

    בערך בשנתיים האחרונות בגלל גילו המופלג של הבניין וגילו המתקדם של צינור ביוב הראשי המשותף העשוי מתכת, בחלק מהדירות צינור הביוב החל להחליד, להתקלף ולהירקב, כנראה כתוצאה מבלאי מתקדם.. ולפחות בשני דירות שונות שצינור הביוב הראשי המשותף עובר בתוכם, צינור הביוב הוחלף בצינור חדיש מפלסטיק.

    חשוב לציין שבדירות שבהן הוחלף צינור הביוב הראשי המשותף, הצינור עצמו היה גלוי לעין ולכן הייתה גישה נוחה להגיע אליו ולהחליפו בקלות רבה, כך שהעלות המשותפת של כל בעלי הדירות בהחלפת צינור הביוב בכל דירה בנפרד הייתה נמוכה, לא יותר מ - 1,000 ₪, כך שכל דייר
    שילם כ - 125 ₪.

    נכון להיום, גם בדירתי צינור הביוב חלוד והוא רקוב ויש צורך להחליפו בצינור חדש מפלסטיק, לצערי הרב, בגלל שהצינור מוסתר והוא אינו גלוי לעין לקח זמן רב עד שהתגלתה נזילה וכתוצאה מכך, נגרמו נזקים לדירה מתחתיי.. היות ובדירתי, צינור הביוב הראשי המשותף אינו חשוף והוא אינו גלוי לעין, יש צורך לפרק ולהרוס חצי מהמטבח שלי וזה רק כדי לחשוף אותו..

    העלות המוערכת בהחלפתו לצינור מפלסטיק והחזרת מצב המטבח לקדמותו עד כמה שניתן במינימום האפשרי... כולל עלות תיקון הנזק שנגרם לדירה מתחתיי כתוצאה מהנזילה של צינור הביוב המשותף מדירתי, עלות זו כרוכה בערך כ - 36,000 ₪.

    חששתי היא, שאף אחד מבעלי הדירות לא ירצה להשתתף בעלות הגבוהה הנ"ל.. ביררתי קצת והובא לידיעתי כי בחוק המקרקעין 1969 - בתקנון המצוי של בעלי הדירות בבית משותף ישנו סעיף 4 (א) ושם כתוב: "בעל דירה חייב להרשות שיבוצעו בדירתו העבודות ההכרחיות להחזקתו התקינה של הרכוש המשותף, ולתכלית זו רשאים חברי הנציגות ובני אדם הפועלים בשמה להיכנס לדירתו ולבצע בה עבודות כאמור."

    ישנו סעיף נוסף: סעיף 4 (ב), וסעיף זה, אולי יכול להגן עליי, כי שם כתוב: "פגעו העבודות האמורות בדירה, חייבים בעלי כל הדירות להשתתף בהוצאות החזרת המצב לקדמותו בשיעור שבו הם משתתפים בהוצאות החזקת הרכוש המשותף".

    כששוחחתי עם בעל הדירה מתחתיי שאצלו נגרם הנזק מהנזילה, הוא טען שסעיף 4 (ב) אינו יכול להגן עליי מהסיבה שסעיף 4 (ב) מתייחס רק למצב שבו הרכוש המשותף, קרי צינור הביוב גלוי לעין ולא מוסתר, ואם בעל המקצוע שהגיע מטעם הוועד לתקן/להחליף את הצינור הגלוי ותוך כדי העבודה נניח עבד עם פטיש ובלי כוונה גרם לנזק למטבח בזה שהוא לא שם לב בזמן עבודתו והתרשל, אזי במקרה כזה יש צורך בהשתתפות כל בעלי הדירות בעלות של להחזיר את המצב של המטבח לקדמותו..

    אך מכיוון שבדירה שלי, אנו החלטתנו מיוזמתנו להסתיר את הצינור מהתקרה ועד הרצפה בתוך קרמיקה, שיש, ארונות מטבח ותקרת עץ של קלט אפיקים משיקולים דקורטיביים בלבד.. אזי אין לנו הזכות להשתתפות של בעלי הדירות בעלות המשותפת הנ"ל.

    זאת ועוד השכן מתחתיי הביא דוגמא נוספת ואמר: "נניח שאני החלטתי בבית שלי לחסות ולצפות את צינור הביוב שלי בזהב יקר ובשרשראות ממתכת יקרה ולצורך חשיפתו יצטרכו להשקיע זמן רב ועבודה רבה ומאומצת בהתכת כל הזהב ושרשראות המתכת היקרה עד שיצליחו אם בכלל לחשוף אותו, שלא לדבר על העלות הגבוהה הנלווית לכך ובהחזרת המצב לקדמותו.. נראה לך שמישהו ישלם לי על זה ?"

    בנוסף טוען הדייר מתחתיי שאם יש משהו שכל בעלי הדירות צריכים להשתתף בעלות הכוללת המשותפת, זה אך ורק בחלק של החלפת הצינור הביוב גרידא מבחינת עלות של עבודה וחומרים של עלות הצינור הפלסטיק עצמו כולל עלות תיקון הנזקים שנגרמו לדירה שלו מהנזילה הנ"ל, ללא ההשתתפות בעלויות של פירוק המטבח והעבודה הכרוכה בחשיפת הצינור ובטח שלא בהשתתפות של עלויות החזרת המטבח לקדמותו כתוצאה מעלות החומרים שצריכים להשקיע בכך ומהעבודה הרבה ויקרה הנדרשת לכך.

    כך שלפי טענתו, עלות ההשתתפות של כל בעלי הדירות צריכה להיות בגובה בערך של כ - 1,000 ₪ על החלפת הצינור עצמו בדיוק כמו במקרים הקודמים שחלו בבניין ועוד עלות של כ - 1,500 ₪ עלות הנזקים שנגרמו אצלו בבית כתוצאה מהנזילה.. וזהו..

    שאלתי היא האם סעיף 4 (ב) יכול להגן עליי או כפי שטוען הדייר מתחתיי הוא אינו יכול להגן עליי וכי אני צריכה לשאת ברוב העלויות באופן פרטי בעלות של כ – 33,000 ₪ ..?

    חשוב לציין שהבניין שלנו אינו רשום בוועד לתרבות הדיור וגם לבניין עצמו אין ביטוח..

    אני עצמי ניצולת שואה, אזרחית ותיקה שמקבלת סעד ממשרד האוצר וביטוח לאומי מקצבת שארים וקצבת זקנה.. האם סעיף 4 (ב) יכול להגן עליי...? מה אני אמורה לעשות..? האם יש איזו שהוא מזור..?

    תודה מראש, לכל מי שיכול לענות לי...

    • צינור ביוב ראשי משותף ורטיקאלי
      לילך עתני, עו"ד ונוטריון | 28/06/2021 13:45

      שלום מרים,

      השאלה איננה מתאימה לבירור בפורום שכן נדרש בירור עובדתי נרחב.

      כעקרון על בעלי הדירות לשאת בכל העלויות הנובעת מתיקון הרכוש המשותף אך אם אתם יצרתם תקלה ע"י הסתרת הצינור באופן שמקשה על הגישה אליו יתכן לטעון שבעלי הדירות אינם מחוייבים לשאת בעלויות אלה. צריך לבדוק היטב את העובדות והנסיבות, וסביר להניח שהעניין יוכרע בסופו של דבר ע"י המפקח על רישום המקרקעין.

      בברכה,

      לילך עתני, עו"ד
      מנהלת פורום נדלן ודיני מקרקעין

      מגדל WE, דרך מנחם בגין 150, תל אביב.
      טל': 03-6091011; מייל: lothnay@gmail.com