כיסוי של גורר ונגרר - מי אחראי לנזק?

  • נגרר לא בוטח בפוליסת מקיף
    גדי | 09/06/2021 09:41

    שלום רב.

    אני נהג משאית ונסעתי רוורס(משאית+נגרר) ופגעתי ברכב אחר. אני אשם.

    למשאית יש ביטוח חובה+מקיף

    לנגרר יש רק חובה.

    מסרתי לרכב הנפגע פרטי ביטוח של המשאית.

    אבל צד ג מבקש ביטוח של הנגרר וטוען שהוא צריך לתבוע את המקיף של הנגרר.

    אומנם הפגיעה התרחשה כי הנגרר נגע ברכב הנפגע, אבל נגרר זה כלי לא ממונע ולא "עצמאי", כלומר הוא לא יכול לנוע לבד, מי שגורם לנגרר לנוע זה המשאית.

    איזה פוליסה במקרה כזה יש לתבוע? מקיף של המשאית או של הנגרר?

    ואם אין לנגרר מקיף - האם תובעים פוליסת מקיף של המשאית, הרי רק המשאית גורמת לתזוזה של נגרר.

    האם יש איזה שהוא חוק/תקנה/פסק דין בו מתייחסים למקרים כאלה?

    תודה

    • כיסוי של גורר ונגרר - מי אחראי לנזק?
      עו"ד מיטל ירון | 09/06/2021 12:30

      שלום גדי,

      שאלה טובה שלצערי (ולמיטב ידיעתי) אין לה תשובה חד משמעית בפסיקה ואין הלכה מחייבת של בימ"ש העליון בנוגע לחלוקת האחריות בין הגורר לבין הנגרר.

      על פי החוק נגרר הוא כלי רכב לכל דבר ולכן הוא מחוייב בביטוח חובה.

      נהוג לערוך לנגרר ביטוח צד שלישי (ועדיף לעשות זאת באותה חברת ביטוח כדי למנוע מחלוקת בין חברות הביטוח על מי לשאת בנזק).

      לגבי שאלתך - קיימות גישות שונות בפסיקה.

      על פי גישה אחת בפסיקה יש לייחס את האשם לתאונה לנהג הרכב הגורר ולכן אין זה משנה מי הרכב הפוגע, הגורר או הנגרר, ועל מבטחת הרכב הגורר לשאת במלוא הנזק.

      על פי גישה אחרת - מרגע שחובר הנגרר לגורר, יש לראות את הרכב הפוגע ככלי משולב. על פי גישה זו יש לראות בנהג כמי שנהג בגורר ובנגרר בו זמנית ולכן ככל שהתאונה נגרמה עקב רשלנות הנהג - על מבטחי שני חלקי הרכב לשאת בתשלום לניזוק בחלקים שווים.

      בכל מקרה, נראה שעל פי שתי הגישות, מבטחת הגורר אמורה לשאת באחריות מסויימת (מלאה או חלקית) לפיצוי הניזוק.

      לכן במקרה שתארת, אם מבטחת המשאית לא תסכים לשאת במלוא הנזק, ייתכן שהיא תסכים לשאת בתשלום של מחצית מהנזק או שבימ"ש יחייב אותה לעשות כן.

      אני כאן לרשותך בכל שאלה נוספת.

      בברכה,

      מיטל ירון, עו"ד
      מנהלת פורום דיני ביטוח
      מנורת המאור 2 תל אביב

      טלפון: 073-7893544, מייל: m@yaron.law