האם מכירת דירה שמצויה בהליך תמ"א 38/1 כרוכה בתשלום היטל השבחה ומס שבח?

  • מכירת דירה במהלך תמ''א 38/1 - היטל השבחה ומס שבח
    דוד | 28/05/2021 08:26

    שלום,

    אני מעונין למכור דירה המצויה בהליך תמ''א 38/1, עוד לפני השלמתה.
    כידוע החוק קובע פטור מהיטל השבחה על השבחה שנעשתה במסגרת תמ''א 38/1.
    השאלה מה קורה לפני השלמת הפרויקט?
    כרגע יש היתר בתנאים, אך ייתכן שבקרוב כבר יינתן היתר ותחל העבודה בשטח.

    האם במהלך אחד שלבים אלו מכירת הדירה תהיה כרוכה בתשלום ההיטל השבחה ו\או מס שבח ממנו הייתי פטור אם אמכור את הדירה בסיום הפרויקט?

    תודה.

    • האם מכירת דירה שמצויה בהליך תמ"א 38/1 כרוכה בתשלום היטל השבחה ומס שבח?
      עו"ד אילן הלוי | 29/05/2021 16:40

      שלום דוד!

      אני מבין שחתמם על הסכם לביצוע פרויקט תמא 38/1 וכי התקבל אישור וועדה לבקשה אך עדין אין היתר בניה.

      במידה וקיימת חבות בהיטל השבחה - אז בשל המכירה תחויב בתשלום ההיטל. לא ציינת היכן הנכס נמצא. אם הזכויות הן רק מכוח תמ"א 38 אז כנראה שאין חבות בהיטל השבחה. אם קיימות כבר תוכניות שמעניקות זכווית בניה (כמו ברובע 3 או 4 בתל אביב) אז תחול עליך חבות בעת המכירה. ממליץ לבדוק זאת היטב.

      לגבי מס שבח - חל מס שבח, אבל כמובן יש לבדוק אם לא ניתן לעשות שימוש בפטור דירה יחידה או דירת ירושה (ושים לב כי ישנם תנאים בחוק לשימוש בתנאים אלו).

      אם אין פטור אז תדרשו לשם מס שבח בהתאם לנתוני הרכישה והמכירה אך לרוב ניתן לעשות שימוש בפטור ליניארי מוטב כך שהחיוב במס שבח אינו גדול. גם זאת כדאי שתבדוק לפני המכירה.

      בברכה,
      אילן הלוי, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38
      שד' שאול המלך 8, ת"א
      נייד: 050-5752517; מייל: ilan.halevi@gmail.com

      • פטור מהיטל השבחה
        דוד | 30/05/2021 18:15

        תודה רבה על המענה.
        הדירה בירושלים ולמיטב ידיעתי אין זכויות בניה מלבד מלבד אלו של תמ''א 38.
        מתשובתך מבין שכל עוד זהו המצב, לא חל היטל השבחה בעת המכירה, לפני ההיתר וגם לאחריו?