דירה יחידה למס שבח

  • האם בעל שתי דירות יכול להגדיר אחת מהן כדירה יחידה?
    בעל דירה | 22/05/2021 13:05

    שלום, ברצוני להבין משהו בסיסי במנגנון מיסוי מקרקעין:

    האם הפטור ממס רכישה וממס שבח לדירה יחידה/ראשונה יכול להינתן לאחת משתי דירות שבבעלות אותו אדם (הכוונה לחלק מדירה של 50% שהוחזק במשך הרבה שנים - שיש לגביה רווח הון משמעותי לא ממומש - ובעלות מלאה בדירה נוספת שנרכשת כעת)?

    או שאדם שהיה לו 50% בדירה במשך שנים רבות, וקונה כעת עוד דירה (לא כדירה חלופית - אלא לצורך השקעה ארוכת טווח, תוך כוונה להמשיך ולהחזיק את שתי הדירות - דהיינו דירה וחצי), למעשה בצעד הזה מבטל את כל הטבות המס שהיו לו לגבי החלק של ה-50% בדירה, שעד כה נחשב כדירה יחידה?

    בהנחה שהתשובה לשאלות שלעיל היא שלילית (דהיינו שבעצם רכישת הדירה הנוספת מתבטלות הטבות המס לגבי החלק של ה-50% שנחשב כדירה יחידה עד לאותו מועד), להלן שאלה נוספת:

    בהנחה שאותו אדם, לאחר שרכש דירה נוספת והחזיק בה במשך 3-4 שנים, מעוניין להגדיל את החלק שלו בדירתו הראשונה מ-50% ל-100% (כאשר החלק השני אינו בבעלות אותו תא משפחתי), ובמקביל למכור את הדירה הנוספת תוך 18 חודשים ממועד הגדלת החלק כאמור - האם במקרה כזה רכישת החלק הנוסף בדירתו הראשונה תחויב במס רכישה, או שניתן יהיה להתייחס לכך כדירה יחידה, שכן מדובר בהגדלת החלק בדירה קיימת (להבדיל מרכישת חלק נוסף בדירה אחרת)?

    אם משהו לא ברור אשמח להבהיר, תודה רבה.

    • דירה יחידה למס שבח
      עו"ד חיה אביסרור שמעוני | 15/06/2021 23:42

      שלום רב,
      הגדרת דירה יחידה למס שבח שונה מהגדרה לצורך מס רכישה.
      במקרה בו מוכר אדם בו זמנית שתי דירות מגורים שבבעלותו, הוא יוכל לבחור איזו מהשתיים תימכר בפטור ממס שבח ואיזו תמוסה במס לינארי מוטב ככל שהיא עונה על הגדרת דירה מזכה.
      קיימים מקרים נוספים בחוק בהם יראו באדן המוכר דירת מגורים ובבעלותו דירה נוספת, ועדיין יראו בו כמוכר דירה יחידה, ראה לעניין זה את הוראות סעיף 49ג לחוק מיסוי מקרקעין.

      בכבוד רב ובברכה,
      עו"ד ורו"ח חיה אביסרור שמעוני
      מנהלת פורום דיני מיסים
      מגדל עזריאלי ראשונים,שד' נים 2,ראשון לציון