תוספת לשאלה

  • יצוג עצמי
    אבי | 05/05/2021 13:25

    שלום רב

    אנחנו 4 אחים שקיבלנו דירה בירושה , 3 אחים רוצים למכור ,הרביעי מערים קשיים .

    הבנתי שיש אפשרות לייצוג עצמי בבית משפט השלום .

    האם יש אפשרות להגיש תביעה לפירוק שיתוף ולייצג את 3 האחים ( ללא עו"ד ) .

    אם כן לאיזה בית משפט אני אמור לפנות ?

    תודה מראש

    • תוספת לשאלה
      אבי | 05/05/2021 13:53

      האח הרביעי גר בחוץ לארץ , איך מעבירים  לו את כתב התביעה , האם אפשר במייל ?

      • ייצוג על-ידי קרוב משפחה
        עו"ד שי בייזר | 10/05/2021 15:27

        שלום רב,

        הוראת סעיף 20 לחוק לשכת עורכי דין מאפשרת למי שאינו עורך דין לייצג אדם בבית משפט, אם הייצוג הוא ללא תמורה ולא דרך עיסוקו. בתי משפט מפרשים הוראה זו בצמצום.

        הסמכות לתביעה לפירוק שיתוף היא של בית המשפט השלום.

        נושא ההמצאה הוא נושא מורכב כאשר צד להליך נמצא בחו"ל. כעיקרון יש להגיש בקשה לבית משפט ולבקש היתר להמצאה בחו"ל, וכמובן לבצע את ההמצאה בהתאם להוראות הדין. אם האח מבקר בישראל - הכי פשוט יהיה למסור לו את התביעה כאשר הוא מגיע ארצה.

        מקווה שהייתי לך לעזר,

        שי בייזר, עו"ד ונוטריון
        מנהל פורום בתי משפט

        שד' רוטשילד 134, ת"א
        טל': 03-5600602; מייל: shay@beiser-law.co.il

        • ייצוג על ידי קרוב שאינו עורך דין
          חיים | 16/05/2021 21:54

          תקנה 170 לתקנות סד"א החדשות, כמו תקנה 472 לתקנות הישנות, מתירה רק ייצוג עצמי או ייצוג באמצעות עורך דין, וזאת כשאין הוראה מפורשת אחרת בכל דין.

          הוראה מפורשת אחרת, בעניינו של השואל, היתה בתקנה 28(א) לתקנות הישנות, שקבעה, כי "מקום שיש מספר תובעים יכול שאחד או אחדים מהם יהיו מורשים בידי אחד או אחדים מן השאר להתייצב, לטעון או לפעול בכל הליך במקומם; הוא הדין לגבי הרשאת נתבע בידי נתבע אחר.”

          בתקנות החדשות אין תקנה מקבילה לתקנה 28(א) הנ"ל. וסעיף 20 לחוק לשכת עורכי הדין קובע את הכלל, שרק עורך דין מוסמך ליצג אדם אחר בבית משפט דרך עיסוק, או בתמורה אף שלא דרך עיסוק, אך אין בסעיף הוראה מפורשת, המאפשרת למי שאינו עורך דין ליצג (ראה רע"א 8120/08, אשר ביטון נ' יצחק פורטל).

          לכן, לדעתי, השואל לא יורשה ליצג את אחיו במשפט.

          • לפעמים בית המשפט מתיר ייצוג ע"י מי שאינו עו"ד
            ץ | 17/05/2021 01:40

            לדוגמא - כאן

            • כנראה לפנים משורת הדין
              חיים | 17/05/2021 09:45

              בהעדר הנמקה קשה להתייחס.

              ראה רע"א 8120/08

              • בהחלטה אחרת בעליון
                ץ | 17/05/2021 10:58

                מצוטטת קביעה של בית המשפט המחוזי שניתן להתיר ייצוג ע"י מי שאינו עו"ד, אם הראה המבקש שאינו יכול להציג בעצמו את ענייניו וטיעוניו - להלן ציטוט מהחלטת העליון (בע"ם 6810/20) :

                "מאחר שלשיטת בית המשפט המחוזי, יש לאפשר ייצוג על ידי מי שאינו עורך דין, בתנאים הקבועים בסעיף 20, כאשר בעל הדין אינו מסוגל להציג בעצמו את ענייניו וטיעוניו"

                בית המשפט העליון בהחלטתו לא התייחס לגופה של החלטת המחוזי, וגם לא ראה צורך לשלול אותה. מה שמשתמע מכך, שכנראה, אין איסור מנדטורי לייצוג ע"י מי שאינו עו"ד, ובתנאים מסוימים זה  כן אפשרי (לפחות על פי קביעת המחוזי).