ייצור ומכירה של כימיקלים מסויימים

  • ייצור או מכירה של כימיקלים מסויימים
    כימאי חובב | 16/02/2021 14:23

    אני חושב על להכין כימיקלים שונים שחלקם נחשבים לחומרי מוצא של סמים מסוכנים ואף אסורים לייבוא ייצוא ללא רישיון. מה החוק אומר על ייצור כימיקלים כאלה או מכירתם?. האם מותר באופן כללי למכור כימיקלים(שלא מוגדרים כחומרי מוצא לסמים מסוכנים) שייצרת בעצמך?, מה החוק אומר על זה?.

    כימיה זה תחביב גדול שלי כבר הרבה זמן ואני תוהה אם אני יכול לעשות מזה קצת כסף אבל אני לא מצליח לברר את המגבלות החוקיות.

    • ייצור ומכירה של כימיקלים מסויימים
      עו"ד אמיר מורשתי | 17/02/2021 11:12

      כימאי יקר, השאלה שלך מצריכה פגישת ייעוץ רצינית עם עו"ד , אשר יצטרך לדעת בדיוק על אילו כימיקלים מדובר, להכיר את גיליונות הבטיחות הרלוונטיים לחומרים הללו ולהגבלות השונות ככל וקיימות בנושא מכירתם וייצורם.

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי

      • אבל מה אם הכימיקל מוגדר כחומר מוצא לסמים?
        כימאי חובב | 27/02/2021 00:09

        ראיתי שבשביל לייצא/לייבא חומרי מוצא לסמים מסוכנים צריך היתר. נגיד ואחד החומרים שאני מתכוון למכור כלול ברשימה הזאת של "חומרי מוצא" שצריך בשבילהם היתר, אני עלול למצוא את עצמי בכלא? איזה חוק אוסר עליי לעשות את זה?.

        ראיתי שיש חוק על "כלים המשמשים להכנת סם מסוכן", "לא יהיו ברשותו של אדם כלים המשמשים להכנת סם מסוכן או לצריכתו, שלא בהיתר".. האם ב"כלים" מתכוונים גם לכימיקלים שמשמשים להכנת סמים?. החוק הזה דיי מעורפל וראיתי שיש רשימה של "כלים אסורים" שזה בעצם כלי אחד וזה באנג.

        אני רוצה לקבל לפחות תשובה כללית לפני שאני פונה ליעוץ מקצועי.

        • המשך תשובה
          עו"ד אמיר מורשתי | 28/02/2021 12:45

          כימאי חובב יקר, חוקים שונים יכולים להסדיר את האיסור בלייצא/ לייבא/ למכור חומרי מוצא לסמים- ככל והחומר מנוי בתוספת לפקודת הסמים המסוכנים הרי שהאיסור יהיה על פי פקודת הסמים המסוכנים, ייתכן אבל שהוא יופיע ברשימה של חומרים מסוכנים לפי חוק החומרים המסוכנים ואף שם קבוע הוראה עונשית למי שמספק/ מוכר חומר מסוכן ללא היתר- כך שיש לדעת את זהות חומר המוצא ולבחון היטב התקנות והחוקים הרלוונטים לחומר הספציפי. לעניין סוגיית הכלים האסורים- סעיף 10 לפקודת הסמים המסוכנים קובע: ". לא יהיו ברשותו של אדם כלים המשמשים להכנת סם מסוכן או לצריכתו, שלא בהיתר; העובר על הוראות סעיף זה, דינו – מאסר עשרים שנים או קנס פי עשרים וחמישה מהקנס האמור בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין, התשל"ז-1977, ואם היו הכלים לשימוש בצריכתו העצמית בלבד, דינו – מאסר שלוש שנים או קנס כאמור בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין, התשל"ז-1977." בעוד סעיף 10א קובע : " 10א. (א) לא ייצר אדם כלי אסור, לא ימכרו, לא יציגו למכירה, לא ייבאו, לא ייצאו, לא יסחר בו או יעשה בו עסקה אחרת ולא יחזיק בו במטרה לעשות אחת מהפעולות האמורות, שלא בהיתר; העובר על הוראות סעיף זה, דינו – מאסר חמש שנים.
                     (ב) בסעיף זה, "כלי אסור" – כלי שייעודו העיקרי, דרך כלל, הוא להכנת סם מסוכן או לצריכתו, כגון הכלים המנויים להלן:
          (1) באנג."
          - שים לב, שמדובר בסעיפים שונים ואף ההגדרה לכלי אסור אינה סגורה וניתנה דוגמא בסעיף 10א לבאנג.
          המושג "כלים להכנת סם מסוכן" שבסעיף 10 נפוץ בפסיקה לכלים פיסיים כגון : משקל אלקטרוני, ציוד לגידול קנאביס ( מפוחים, תאורת חימום מיוחדת וכו' ) אך גם מעבדה על כליה המשמשים לייצור סם מסוכן נכללים בכלים. לעניין האפשרות לראות בכימיקלים שמשמשים להכנת סמים ככלים, אני לא נתקלתי בפסיקה בקביעה כזו, יחד עם זאת,  הדבר דרוש בדיקה יסודית במאגרים משפטיים ואין פורום זה נועד לכך, בנוסף, אף אם אין פסיקה כאמור, אין הדבר שלא ניתן בעתיד לקבוע שאותם כימקלים ייחשבו ככלים. מקווה שהייתי לך לעזר

          בברכה,

          אמיר מורשתי, עו"ד
          מנהל פורום פלילי