ביטול חוזה שכירות שלא בשל הפרתו

  • סעיף ביטול חוזה שכירות עקב תחילת הליך פינוי בינוי
    יובל | 09/02/2021 04:09

    שלום רציתי לברר את חוקיות הנושא בעניין תמא38/1 ותמא 38/2 בחוזה שכירות על סיום החוזה לפני  הזמן בנכס דירה בבניין משותף שמוגדר "פוטנציאלי" לפינוי בינוי עתידי איך ללא תאריך אם ובכלל יתממש..

    סעיף הדוגמה:

    16. השכור מסכים ומצהיר כי ידוע לו והובהר לו שהמושכר ב"פוטנציאל" ל-תמ"א 38/1 ו/או תמ"א 38/2 עתידי ועל כוונה במגעים עם יזמים במידה וימומש תחילת הליך ו/או קבלת היתר מהרשויות בעניין זה למשכיר שמורה האפשרות לבטל את החוזה והפסקת השכירות באופן חד צדדי לפני תום תקופת השכירות תוך מתן הודעה מראש של 60 יום ועל השוכר להשיב למשכיר את החזקה במושכר כפי שהצהיר בסעיף 8.

    אגב סעיף 8:

    השוכר מתחייב לפנות את הדירה או את המושכר ולהחזיר את החזקה בו למשכיר כשהמושכר פנוי מכל אדם וחפץ השייכים לשוכר ובמצב טוב ותקין כפי שקיבלו פרט לבלאי ופחת עקב שימוש סביר עם פקיעת השכירות, בין אם עקב תום תקופת השכירות בהתאם לתנאי ההסכם זה ו\או עפ"י דין.

    • ביטול חוזה שכירות שלא בשל הפרתו
      עו"ד נתיב רגב | 09/02/2021 15:23

      יובל שלום,

      אכן קיימת בעייתיות בסעיף חוזה השכירות המתואר בפנייתך.

      החוק קובע, כי תניה בחוזה שכירות למגורים המאפשרת למשכיר לבטל את חוזה השכירות שלא בשל הפרתו בטלה, אלא אם קיימת לשוכר זכות ביטול דומה.

      כמו כן, הודעה מוקדמת על ביטול חוזה שכירות, שלא בשל הפרתו, צריכה להינתן 90 יום מראש על ידי המשכיר ו-60 יום מראש על ידי השוכר.

      בהצלחה,

      בברכה,

      נתיב רגב, עו"ד
      לכיש 1, תל אביב

      טלפון: 054-5850018 , מייל: nativregev@hotmail.com

      • שאילתה
        יובל | 09/02/2021 18:24

        הבנתי את דבריך

        אך איך זה בכלל אפשרי הדבר? נניח שההתראה תינתנה 90 יום הרי פינוי בינוי זה משהו חד פעמי ובלית ברירה,כמו כן דייר יכול לסרב להתפנות כמדומני עד תום החוזה.

        באיזה עניין לדוגמה ניתנת למשכיר אפשרות ביטול הרי זה לא באותו "משקל" ואם ישנו משהו באותו משקל שיכול לאזן את הסעיף..

        בתודה מראש

        • ביטול חוזה שכירות שלא בשל הפרתו - המשך
          עו"ד נתיב רגב | 10/02/2021 13:13

          הי יובל,

          מאחר שבעל הדירה צפוי להתקשר בעסקה של פינוי בינוי, אשר מימושה בדרך כלל מותנה במספר תנאים שקשה לאמוד במסגרת לוח זמנים מדויק. הוא אינו יכול למעשה לדעת מתי יתבקש פינוי הדירה לצורך הפרויקט.

          לכן ועל מנת שבעל הדירה לא יימצא עצמו מפר את החוזה השכירות, או את חוזה הפינוי בינוי, הוא עיגן לעצמו את הזכות לבטל את חוזה השכירות, שלא בשל הפרתו, בהודעה מוקדמת.

          עם זאת, נוסח סעיף הביטול כמתואר בפנייתך, סותר את הוראות החוק בעניין.

          כאמור בהודעתי הקודמת, החוק קובע, כי תניה בהסכם שכירות המאפשרת את ביטולו, רק לטובת בעל הדירה - בטלה. אלא אם לשוכר קיימת זכות ביטול מקבילה.

          בנוסף קובע החוק, כי הודעה על ביטול הסכם שכירות שלא בשל הפרתו כאמור, תינתן מצד בעל הדירה 90 ימים מראש, ו-60 ימים מראש מצדו של השוכר.

          בהצלחה,

          בברכה,

          נתיב רגב, עו"ד
          לכיש 1, תל אביב

          טלפון: 054-5850018 , מייל: nativregev@hotmail.com