מהם סעיף ויתור על זכות שיבוב ואחריות צולבת?

  • שיבוב
    ראובן | 19/01/2021 20:44

    ערב טוב,

    קראתי ולא מצליח באמת להבין את השפה המקצועית.

    משכיר דירה, משלם ביטוח מבנה. התכולה לא שלי. לבקשת השוכרת עשיתי שיבוב  (אחריות צולבת) בלי לבדוק את הנושא עד תומו.זה טוב או רע לי? ואם טוב,ימשיך בתום הפוליסה עוד כמה חודשים או שעלי ליזום את הסעיף?תודה.

    • מהם סעיף ויתור על זכות שיבוב ואחריות צולבת?
      עו"ד מיטל ירון | 20/01/2021 10:48

      ראובן שלום
      ביחסים שבין שוכר למשכיר נהוג שהשוכר מבטח את התכולה ואילו המשכיר מבטח את המבנה.
      השוכר יכול לבקש להוסיף בפוליסה שלו את המשכיר כמבוטח נוסף ולהוסיף סעיף ויתור על זכות שיבוב. סעיף זה נועד למנוע מצב שבמקרה של נזק שנגרם לתכולה עקב רשלנותו של המשכיר (למשל הצפה עקב נזילה מהצנרת נגרם נזק לתכולה) תוכל חברת הביטוח לאחר שתשלם לשוכר תגמולי ביטוח לתבוע את המשכיר (המזיק) בדרישה להחזר ששולם לשוכר.
      כך גם הפוך - המשכיר יכול לבקש להוסיף בפוליסה את השוכר כמבוטח נוסף ולהוסיף סעיף ויתור על זכות שיבוב כלפי השוכר, כך שבמקרה של נזק שנגרם למבנה עקב רשלנותו של השוכר (למשל שוכר שהשאיר נר דולק וגרם נזק למבנה עקב שריפה) חברת הביטוח של המשכיר לא תוכל לחזור בתביעה אל השוכר לאחר שתשלם את תגמולי הביטוח למשכיר.
      סעיף אחריות צולבת נועד לכסות את אחריות המשכיר והשוכר זה כלפי זה כאילו היו צד שלישי אחד כלפי השני בפוליסה.אם השוכר יפגע כתוצאה מרשלנות המשכיר, יהיה המשכיר מבוטח בגין הנזק שהשוכר עלול לתבוע ממנו (והפוך)
      נהוג להוסיף את הסעיפים בפוליסות באופן הדדי. כך שאם השוכרת דורשת ממך להוסיף סעיפים אלה בפוליסה שלך, אז גם אתה יכול לדרוש ממנה להוסיף סעיף זה בפוליסה שלך.
      כדאי לוודא כל שנה במועד חידוש בפוליסה שהסעיפים נמצאים בביטוח.

      בברכה,

      מיטל ירון, עו"ד
      מנהלת פורום דיני ביטוח
      מנורת המאור 2 תל אביב

      טלפון: 073-7893544, מייל: m@yaron.law

      • בהמשך לתשובתך
        ראובן | 20/01/2021 12:37

        לעו"ד ירון שלום,

        טרם הצלחתי להבין לגמרי.

        מאתר אחד הבנתי שאם למשל פורצת שריפה כתוצאת קצר חברת הביטוח תשלם לי כבעלים את הנזק והשוכרים ייתבעו ע"י החברה.ההמלצה להבנתי היא ויתור על זכות השיבוב נגד השוכרים.כרגע להבנתי יש אחריות צולבת.

        בשורה התחתונה-האם כמשכיר כדאי לי סעיף השיבוב?אין לי מושג אם השוכרת ביטחה את תכולתה.ביטוח המבנה יפוג במאי. מה הכי נכון מבחינתי כבעל הדירה למקרה נזק הנגרם מרשלנות השוכרת? לעומת נזק כמו פיצוץ דוד?

        תודה.

        • ויתור על זכות שיבוב
          עו"ד מיטל ירון | 20/01/2021 14:31

          צהריים טובים,

          סעיף ויתור על זכות שיבוב מונע אפשרות שחברת הביטוח של הניזוק תחזור בתביעה למזיק לאחר שתשלם לניזוק (המבוטח שלה) תגמולי ביטוח.

          אם תפרוץ שריפה כתוצאה מקצר בחשמל של המבנה (שבאחריותך) או הצפה כתוצאה מפיצוץ בדוד (שבאחריותך), חברת הביטוח תשלם לך על נזקי המבנה בלבד אבל לא תהיה לה עילת תביעה נגד השוכרת שכן הנזק לא אירע עקב רשלנותה.

          מנגד, אם השוכרת תשאיר נר דולק וייגרם נזק למבנה עקב שריפה, אז חברת הביטוח שלך תשלם לך תגמולי ביטוח ותוכל לחזור בתביעה נגד השוכרת שהתרשלה. הכנסת סעיף ויתור על זכות שיבוב לפוליסה שלך תמנע מחברת הביטוח שלך לחזור בתביעה נגד השוכרת.

          לכן האינטרס שלך הוא לחייב את השוכרת לערוך ביטוח תכולה ולהכניס ויתור על זכות שיבוב כלפיך. במקרה כזה אם ייגרם נזק לתכולה כתוצאה מרשלנות שלך (קצר בחשמל של המבנה)  חברת הביטוח שלה לא תוכל לתבוע אותך.

          מנגד בפוליסה שלך להכניס סעיף ויתור על זכות שיבוב כלפי השוכרת כך שאם יגרם נזק למבנה כתוצאה מרשלנות השוכרת, חברת הביטוח תשלם לך על נזקי המבנה ולא תחזור בתביעה נגד השוכרת.

          בברכה,

          מיטל ירון, עו"ד
          מנהלת פורום דיני ביטוח
          מנורת המאור 2 תל אביב

          טלפון: 073-7893544, מייל: m@yaron.law

          • מובן יותר, תודה.
            ראובן | 20/01/2021 16:31

            שוחחתי עם נציג חברת הביטוח שהמליץ להשאיר את הסעיף אבל אינני יודע את השוכרת ביטחה את רכושה אם כי מניח שכן.אצטרך לבדוק מולה. המייל מחברת הביטוח אומר-

             מובהר בזה כי פרק ה' - ביטוח אחריות כלפי צד שלישי -  לפוליסה כולל את השוכר של הנכס כשם מבוטח בפוליסה,  הכיסוי על פי פרק זה חל על כל אחד מיחידי המבוטח בנפרד (אחריות צולבת), כאילו הוצאה  על שמו בלבד פוליסה זו, על תנאיה, חריגיה והוראותיה, כשהיא נפרדת ובלתי תלויה בקיומם של המבוטחים האחרים,  אולם אחריותו של המבטח לשפות את כל יחידי המבוטח ביחד לחוד, לא תעלה על גבולות האחריות הנקובים ברשימה

            שם בעל הפוליסה :

            שם השוכרת :

            לדברי סוכן הביטוח בחברה מוטב להשאיר כך.