שאלה בנוגע לתלונת שווא

  • הוכחת הסכמה ביחסים
    סמיון | 25/11/2020 23:07

    שלום לעו"ד

    מה קורה כאשר משהי מאשימה אדם באונס אחרי שביצעה איתו אקט מיני בהסכמה וכמה ימים אחרי החליטה ש"היא לא רצתה את זה" ושזה היה "אונס ולא מרצונה החופשי", האדם טוען בתוקף שהכיר את הבחורה במועדון הגיעה אליו הביתה ושם הייתה אצלו עד הבוקר וקיימו יחסים מיניים שהיו מרצונה החופשי אלה שאחרי ימים ספורים החליטה להתלונן עליו באשמה חמורה של אונס, איך הבן אדם יכול להוכיח שהיחסים באמת היו בהסכמתה ומרצונה? הרי זה מילה מול מילה ולמיטב הבנתי במצב כיום אם בחורה רק החליטה להתלונן על גבר הוא גמור ואין לו סיכוי להדוף את האשמות נגדו כשזה מגיע לבית משפט ומאמינים גם לבחורות כל הזמן מבלי כמעט להקשיב לגרסה של הגבר, זה באמת ככה? רק על סמך מילה סתם משהי יכולה לומר שמישהו עשה לה דברים בניגוד לרצונה ולוקחים את המילה שלה ומאמינים לה וזהו? לא צריך מעבר לזה שום דבר בשביל להרשיע?

    אם זה באמת המצב אין דבר יותר חמור מזה, בלי ראיות אמיתיות פורנזיות DNA כלום בלי שום דבר זורקים ככה בן אדם לכלא כאילו זה סמרטוט

    בטח כמה חפים מפשע יושבים סתם בכלא על עלילות כאלה רק מהמחשבה על זה יש לי צמרמורת

    • שאלה בנוגע לתלונת שווא
      עו"ד אמיר מורשתי | 30/11/2020 14:27

      סמיון יקר, אני לא מסכים עמך שכאשר מדובר במילה כנגד מילה במקרה כפי שאתה מתאר, הגבר גמור ואין לו סיכוי להדוף את האשמות- בסופו של דבר על המדינה להוכיח מעבר לכל ספק סביר את האשמה וישנם לא מעט תלונות שנגנזות בפרקליטות בשל כך שהמדינה סבורה שהיא לא תוכל לעמוד בנטל להוכיח את האשמה מעבר לכל ספק סביר - אך אני מסכים עמך, שבהחלט ייתכנו גם מקרים בהם אדם חף מפשע יעמוד לדין פלילי ויורשע על לא עוול בכפו ועל כן אין תחליף במקרים הללו לייצוג מיטבי של סניגור רציני עם ניסיון בעבירות מין.

      מקווה שהייתי לך לעזר

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי

      • ואיך יש לו את היכולת להוכיח את ההסכמה
        סמין | 30/11/2020 18:41

        תודה על התשובה המפורטת עו"ד יקר, אבל עד כמה ניתן לאותו סנגור שמומחה בייצוג בעבירות מין להוציא את הצדק, מה הכלים שעומדים לרשותו בשביל להוציא את האמת לאור? מה הוא יכול לעשות שסנגור פשוט מהסנגוריה הציבורית לא יכול לעשות?

        ועוד שאלה ברשותך, איך במילים פשוטות אדם יכול להוכיח הסכמה, איך זה עובד בבית המשפט מהבחינה הזאת אם תוכל לתת דוגמאות איך זה בפועל כשנסגר תיק שיש בו את סוגיית ההסכמה

        מה הנטל והסוגי ראיות שהחשוד צריך להביא על מנת שזה יספיק בכדי שלא יוגש נגדו כתב אישום במקרה שכזה?

        תודה

        • המשך תשובה
          עו"ד אמיר מורשתי | 01/12/2020 11:16

          סמיון יקר, האפשרויות שיש לעו"ד מנוסה הן רבות ומגוונות ותלויות לא מעט בנסיבות המקרה הספציפי ולנתונים שהוא שואב מהלקוח . ככל שהעו"ד מעורב בתיק עוד משלבי החקירה כך הוא יכול בייעוץ נכון ללקוח לגרום לכך שהצדק יצא לאור. לעיתים, אין מנוס מחקירה נגדית אפקטיבית של המתלוננת בבית המשפט וכאן שוב לטכניקה ולניסיון של העו"ד אין תחליף.

          בברכה,

          אמיר מורשתי, עו"ד
          מנהל פורום פלילי

          • תודה-ולגבי הנטל שיש על החשוד
            סמיון | 01/12/2020 13:07

            תודה על התשובה העניינית, ומה באשר לסוגי הראיות שצריך החשוד להביא כשהמחלוקת בין הצדדים היא שאלת ההסכמה, איזה ראיות למשל הוא צריך להביא על מנת לעמוד ברף ובנטל הראייתי לפי החוק כדי שהתיק נגדו יסגר? (ובכלל המדינה אמורה להוכיח את האשמה מעבר לכל ספק ולא החשוד אבל נניח)

            • המשך תשובה
              עו"ד אמיר מורשתי | 01/12/2020 13:22

              בשלב של שימוע בתיק לפני הגשת כתב אישום- כל ראייה שיכולה להראות שמדובר בתלונה שקרית היא רלוונטית ( לרבות שקרים שעולים מהתלונה או מהעימות אם נערך בתיק ), כולל בדיקת פוליגרף אם החשוד ביצע ( הגם שלא קבילה בבימ"ש אבל כן קבילה בשלב בו אמורים להכריע אם להגיש כתב אישום אם לאו ) וכן כל מה שיכול ללמד על המניע להגשת התלונה השקרית יכול בהחלט לעזור מניסיוני.

              בברכה,

              אמיר מורשתי, עו"ד
              מנהל פורום פלילי

              • המשך
                סמיון | 01/12/2020 23:00

                אבל יש גם מצבים שהמתלוננת החליטה להגיש את התלונה לא בהכרח ממניע שקרי ומכוונת זדון
                אלה מתוך תחושותיה הסובייקטיביות שהתרחש דבר בניגוד לרצונה בגלל שהבינה את הדברים לא בצורה הנכונה או שפירשה את האירוע אחרת מהנקודת מבט ומהעולם שלה,
                חושב שזה יותר אולי גם הכיוון במקרה של החבר שבילה בפאב עם הבחורה, יכול להיות שיש לה טראומות או שריטות מסויימות שנוגעות לעבר שרודפות אותה מכל מיני סיבות אישיות שלה, והיא נשרטה בגלל אירועים אחרים וכל דבר אצלה יכול להתפרש אחרת מהמציאות, במצב כזה מה הנטל שיש על החשוד/הנאשם להוכיח מבחינה ראייתית בכדי להוכיח את חפותו?
                לפעמים לא בהכרח חייב להיות מניע לתלונה שמוגשת, מספיק שהצד השני לא הבין את האירוע או נתן לו פרשנות שונה עם הסתכלות אחרת על הדברים כדי שהתמונה תיראה אצלו אחרת מאיך שבאמת קרו הדברים במציאות של אדם שמבין עניין,
                מה קורה במצב כזה שהאדם טוען להסכמה ביחסים האינטימיים שהיו והבחורה לא בהכרח העלילה אלה חשבה שהיה אונס אבל תאכלס היא באותו רגע לא התנגדה (ואפילו נהנתה) והחשוד הבין את זה כהסכמה מצד האישה, ואח''כ אחרי כמה ימים אומרת לעצמה פתאום ''בעצם לא הסכמתי ולא רציתי את זה''
                מה צריך החשוד להוכיח(ועד כמה זה באמת מספיק)בכדי למנוע הגשת כתב אישום במקרה כזה?

                תודה

                • המשך תשובה
                  עו"ד אמיר מורשתי | 02/12/2020 09:28

                  סמיון יקר, במקרה בו אתה מתאר לפיו " באותו רגע לא התנגדה ( ואפילו נהנתה) והחשוד הבין את זה כהסכמה מצד האישה, ואח"כ אחרי כמה ימים אומרת לעצמה פתאום לא הסכמתי וכו'" - אין כאן עבירת אינוס, שכן לכל הפחות על המדינה להראות, כי המתלוננת הבהירה את אי הסכמתה באופן שזו הגיעה לתודעתו של התוקף- אם רק לאחר קיום היחסים היא הגיעה למסקנה, כי היא לא באמת הסכימה וכו' אין כאן עבירת אינוס לפי החוק והפסיקה. מקווה שהייתי לך לעזר

                  בברכה,

                  אמיר מורשתי, עו"ד
                  מנהל פורום פלילי

                  • תודה
                    סמיון | 02/12/2020 12:51

                    תודה לך עו''ד אמיר היקר על התשובות המחכימות עזרת מאוד