איך צריכה להתקבל הסכמה לחיסון?

  • "טופס אישור הורים" לחיסונים וחוק זכויות החולה
    דודו | 16/11/2020 15:16

    ראי "טופס אישור הורים" שהורים מתבקשים לשלוח בתחילת השנה:

    כפי שאפשר לראות הטופס לא כולל שום מידע מפורט לגבי אותם "חיסונים" לכאורה בניגוד מוחלטה לסעיף 13 בחוק זכויות החולה שמחייב מתן מידע מפורט לפני קבלת "הסכמה מדעת" לכל טיפול רפואי, לרבות חיסונים ע"י אפוטרופוס (הורים).

    כמו כן כפי שאפשר לראות הטופס מנוסח בזדון בצורה מטעה ומגמתית ובעצם אין בו שום אפשרות להורה לציין שהוא מסרב ל-"חיסונים", אלא רק נאמר שהוא רשאי לשלוח בנפרד התנגדות בכתב.

    לסיכום, על פניו נראה לי שמדובר בטופס בלתי חוקי במסגרת הליך בלתי חוקי לחיסון ילדים במערכת החינוך בניגוד מוחלט לחוק זכויות החולה. נראה ש-"הקברניטים" הגיעו למסקנה אם יעמדו בדרישות החוק ויעניקו לכל הורה מידע מפורט בנוגע לכל חיסון ורק לאחר מכן יבקשו את הסכמתו, אז שיעור ההסכמה לחיסונים יפחת בעשרות אחוזים, ולכן הם החליטו ביודעין לרמוס את החוק. האם אני צודק?

    • איך צריכה להתקבל הסכמה לחיסון?
      עו"ד ורד פרי | 23/11/2020 10:06

      שלום דודו,

      חוק זכויות החולה מחייב מטפל לקבל הסכמת מטופל לטיפול רפואי. הסכמה צריכה להתקבל לאחר שניתן מידע רפואי הכולל, בין היתר, את תיאור התועלת הצפויה כתוצאה מהטיפול ואת הסיכונים הכרוכים בטיפול המוצע, לרבות תופעות לוואי וחוסר נוחות.
      חיסון הוא כמובן טיפול רפואי - ולכן צריך למסור את המידע הזה לפני עריכת החיסון.

      בהיותו של המטופל קטין - ההסכמה לטיפול צריכה להינתן על-ידי הוריו, ולכן גם המידע, הן על התועלת והן על הסיכונים - צריך להימסר להורים.

      לא ראיתי שצורף טופס כלשהו לשאלתך, אך ככל שאין בטופס פירוט של האמור לעיל - הוא אינו עומד בתנאים הקבועים בחוק זכויות החולה.

      בברכה,

      ורד פרי, עו"ד
      מנהלת פורום רשלנות רפואית

      הרי גלעד 5, רמת גן
      טלפון: 03-6136248; מייל: veredpery@barak.net.il