עבירה שנעברה בחו"ל כלפי ישראלי

  • פשע עבור ישראלי בחו״ל
    אלכסנדר פרומן | 01/11/2020 20:21

    שלום.
    אני נעצרתי (יותר נכון נחטפתי) בבלארוס באמצע רחוב ע״י כוחות הביטחון בלארוסיים.
    כאן הסיפור שלי: https://docs.google.com/document/d/1nSbouPHC3CjhdaRsJgbvc_hVQYBxm3PeeULueF_mvDw/edit?usp=sharing
    עברתי עינויים, מכות, לחץ פסיכולוגי (כולל אמירות אנטישמיות ואנטיישראליות וכו׳. בסוף ללא שום חקירות ומשפט זרקו אותי מהכלא עם עוד אלפי בלארוסים מסכנים כמוני.
    מכיוון בבלארוס שלטון דיקטטורי אז השלטון שומר על הפושעים במדים. כבר יותר מחודשיים הם לא פותחים תיק שם. כעת אני מפחד שביום אחד אחד מהשוטרים שהרביצו לי ואני זהיתי אותם וכתבתי את השמות שלהם בתלונה, יבוא ארצה (לבלארוסים לא צריך ויזה) ואסגור איתי חשבון. חוץ מזה אני בסופו של דבר רוצה תהליך של צדק ושורת משפט.
    האם אני יכול להתלונן בארץ שיפתחו פה חקירה ואם הנבלות שעינו אותי יגיעו ארצה הם יעצרו.

    • עבירה שנעברה בחו"ל כלפי ישראלי
      עו"ד אמיר מורשתי | 04/11/2020 14:07

      אלכסנדר יקר, עיינתי בכתבה אליה הפנת אותי ואכן ליבי עמך ועל האירוע המזעזע שאתה מתאר בשאלתך ובכתבה.  במענה לשאלתך אציין, כי חוק העונשין של ישראל חל גם על מקרים בהם מבוצעות עבירות פליליות בחו"ל כנגד אזרח ישראלי אך בכדי שניתן יהיה להעמיד לדין את הפוגעים בך נדרש המקרה לעמוד בדרישות של סעיף 14. (א) לחוק העונשין הקובע:"   דיני העונשין של ישראל יחולו על עבירות-חוץ נגד חיי אזרח ישראלי או תושב ישראל, גופו, בריאותו או חירותו, שהעונש המרבי עליהן הוא מאסר שנה או יותר.
                (ב) נעברה העבירה בשטח הנתון לשיפוטה של מדינה אחרת, יחולו עליה דיני העונשין של ישראל רק בהתקיים כל אלה:
      (1) היא עבירה גם לפי דיני אותה מדינה;
      (2) אין חל לגבי העבירה סייג לאחריות פלילית לפי דיני אותה מדינה;
      (3) האדם לא זוכה כבר ממנה באותה מדינה או, אם הורשע בה, לא נשא את העונש שהוטל עליו בגללה.
                (ג) לא יוטל בשל העבירה עונש חמור מזה שניתן היה להטיל, לפי דיני המדינה בה נעברה העבירה." - אוסיף גם שאף אם כל התנאים הללו מתמלאים עדיין נדרש אישור של היועץ המשפטי לממשלה על הגשת כתב אישום כנגד אזרח זר בגין עבירה שנעברה בחו"ל כנגד אזרח ישראלי. במקרה שאתה מתאר, ספק אם התנאים שבסעיף מתקיימים ודי למשל אם מעצר השוטרים לא מהווה עבירה לפי חוקי בלרוס או שמא הם מוגנים בסייג להעמדה לדין לפי החוק הבלרוסי, אף אם חרגו מתפקידם כשוטרים שאז כלל לא ניתן היה להעמידם לדין אם יגיעו לישראל. ברור שאם אתה מעוניין לקבל תשובה ברורה לשאלתך יש צורך להיועץ עם סניגור פלילי הבקיא בדין הבלרוסי . מקווה שהייתי לך לעזר בכל זאת

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי