זיכוי מחמת הספק והשלכותיו

  • זיכוי מחמת הספק
    נחום | 29/10/2020 16:09

    אחרי שאדם זוכה מחמת הספק בבית המשפט האם זה נחשב כזיכוי מלא בכך שברישום המשטרתי התיקים נגדו יסגרו לחלוטין מ''חוסר אשמה''?
    או שבכלל זה יהיה מתויג כ''חוסר ראיות''?
    כי הרי הוא זוכה מחמת הספק ולא באופן מלא ע''י בית המשפט
    ומה לגבי פיצויים כשיש זיכוי שכזה האם ראוי הוא לקבל?
    בכל זאת הוצאות משפט, טרחה כל העוגמת נפש, הזמן היקר שהלך והוצאות שכר לעו''ד לשווא על לא עוול בכפו
    רק בגלל שהזיכוי 'מחמת הספק' לא אמור לפתור את המערכת מכל המחדלים והרשלנות שעשו

    • זיכוי מחמת הספק והשלכותיו
      עו"ד אמיר מורשתי | 01/11/2020 15:24

      נחום יקר, זיכוי מחמת הספק הוא זיכוי לכל דבר לעניין הרישום הפלילי ומכאן שהוא נחשב כאלו התיק נסגר בחוסר אשמה. מבחינת הפיצויים חשוב לדעת שבמשפט פלילי סוגיית הפיצוי מאוד מוגבלת ואף משפטים המסתיימים בזיכוי שלא מחמת הספק לא תמיד מזכים בפיצוי- ובכל מקרה צריך לעמוד בדרישות של סעיף 80 לחוק העונשין הקובע: " 80. (א) משפט שנפתח שלא דרך קובלנה וראה בית המשפט שלא היה יסוד להאשמה, או שראה נסיבות אחרות המצדיקות זאת, רשאי הוא לצוות כי אוצר המדינה ישלם לנאשם הוצאות הגנתו ופיצוי על מעצרו או מאסרו בשל האשמה שממנה זוכה, או בשל אישום שבוטל לפי סעיף 94(ב) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב–1982 בסכום שייראה לבית המשפט; במשפט שמנהל קובל רשאי בית המשפט להטיל על הקובל תשלום כאמור.
                (ב) שר המשפטים רשאי לקבוע בתקנות, באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, סכומי מקסימום להוצאות ולפיצויים האמורים.

                (ג) החלטת בית המשפט לפי סעיף זה ניתנת לערעור כפסק דין בפלילים."
      מקווה שהייתי לך לעזר

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי

      • עילת הסגירה בזיכוי שכזה
        נחום | 01/11/2020 18:17

        בוודאות בזיכוי מחמת הספק התיק יורד מרישומי המשטרה ונסגר בעילה של חוסר אשמה פלילית?
        מדברים על זה שזיכוי מהסוג הזה מונע להתקבל למקומות עבודה כי זה משאיר ''כתם'' כלשהו על האדם
        בגלל שזה כאילו בית המשפט אמר לנאשם
        ''זיכיתי אותך אבל אל תעשה את זה שוב'' זה הרושם שיש לציבור מזיכוי שכזה וגם אומרים שזה בא לידי ביטוי בקבלה למקומות עבודה שיש אפשרות למעסיק לראות את נסיבות הזיכוי שזהו לא זיכוי מלא אלה מ''ספק'' האם זה נכון?
        ולגבי הפיצויים מעניין שם בזיהוי מוחלט עדיין לא בטוח לפי דברי כבודו שהאדם המזוכה יקבל פיצויים אחרי כל ההליך המפרך זה באמת נשמע כמו רשלנות מצד המערכת אם באמת הדברים עובדים בצורה כזו
        אדם ישב בחקירה סתם על דבר שלא עשה ובסוף אחרי שנים זוכה מכל אשמה ובסוף לא מקבל כלום
        אין יותר רשלנות ועוגמת נפש בדבר הזה

        • תיקון ותוספת**למה שנכתב קודם
          נחום | 01/11/2020 18:22

          תיקון**

          מעניין שגם בזיכוי מלא עדיין לא בטוח שהאדם המזוכה יקבל פיצוי*

        • המשך תשובה
          עו"ד אמיר מורשתי | 04/11/2020 13:23

          נחום יקר, למעשה המונח " זיכוי מחמת הספק" הוא יציר הפסיקה בלבד שכן חוק סדר הדין הפלילי מכיר רק בהרשעה או זיכוי וזאת בהתאם להוראות סעיף 182 לחוק:" בתום בירור האשמה יחליט בית המשפט בהחלטה מנומקת בכתב (להלן - הכרעת הדין) על זיכוי הנאשם או, אם מצא אותו אשם, על הרשעתו; בית המשפט יקרא את הכרעת הדין על נימוקיה בפומבי, יחתום עליה ויסמנה בתאריך הקריאה; בית המשפט רשאי - במקום לקרוא את הכרעת הדין - למסור לנאשם העתק ממנה ולהסביר בפומבי את עיקרי תכנה; זיכה בית המשפט את הנאשם, יודיע דבר הזיכוי בתחילה." האבחנה בין זיכוי מחמת הספק לבין זיכוי מוחלט עניינה בנושא  האפשרות לקבל פיצוי וכן בנושא התהודה הציבורית- שכן על פי רוב המשפטים הם בדלתיים פתוחות ורבים מפסקי הדין ( ובטח כשמדובר באישי ציבור ) מגיעים לאינטרנט או לפחות ניתן למצוא אותם במאגרים משפטיים ועובדה זו מאפשרת למעסיק למעשה לקבל מידע על התיק הפלילי שלא דרך המרשם הפלילי. כן כדאי לדעת שבשונה מסגירת תיק מחוסר אשמה, ברישום המשטרתי יופיע כי התיק הסתיים בזיכוי ( מבלי לציין את סוג הזיכוי ) מקווה שהייתי לך לעזר

          בברכה,

          אמיר מורשתי, עו"ד
          מנהל פורום פלילי

          • אז אם כך יש שינוי
            נחום | 04/11/2020 13:57

            תודה רבה לך על המענה המפורט והענייני,
            אז אפשר לומר אם כך שהאדם היוצא זכאי מחמת הספק עדיין נותר עם סוג של ''כתם'' בכך שהוא זוכה מחמת הספק ולא באופן מוחלט, ובניגוד למצב שבו נסגר התיק נגד אדם מחוסר אשמה עוד בתחנת המשטרה מבלי שהוגש כתב אישום,
            וזה לא רשום ברישומי המשטרה אלה שהכל נמחק כפי שצריך להיות,
            אכן יש בזה בעיה לאדם שזוכה אחרי הליך כה מפרך צריך שהרישומים בכלל לא יופיעו כמו בתיק רגיל (שלא יתנהל בו הליך של הוכחות),
            זה מוזר מאוד שככה הדברים עובדים וזה משאיר עדיין שאריות של רישום פלילי לאדם אפילו שזוכה,
            אין אפשרות לשנות את זה ולהגיש בקשה שברישומים במקום שיהיה רשום 'זיכוי' זה ישתנה ל'חוסר אשמה פלילית' וימחק לגמרי הכל כמו שבאמת צריך להיות?
            אין ספק שאם כמה שהבן אדם זוכה והכל
            אבל עדיין עצם זה שרשום שזה לא נמחק לגמרי זה פוגע בעתידו של מי שניהל את ההליך זמן כה רב ובסופו של הליך יצא זכאי עם כמה שזה לא פשוט במדינה שלנו עם כל הביורוקרטיה הידועה לשימצה

            • המשך תשובה
              עו"ד אמיר מורשתי | 04/11/2020 15:38

              אחדד את תשובתי- אם אדם יצא זכאי אף באופן מוחלט, עדיין יופיע ברישום המשטרתי ( לא הרישום הפלילי )שהוא יצא זכאי במשפטו. מדובר למעשה ברישום פנימי של המשטרה שלא אמור להפריע בשום צורה למי שיצא זכאי בדינו ואני מניח שהסיבה שהם מעדכנים זאת ברישום המשטרתי הפנימי היא כדי לדעת כיצד הסתיים תיק חקירה בו הוגש כתב אישום - שכן עד ההכרעה בתיק הוא מופיע כתיק פתוח ( מכונה מב"ד- ממתין לבירור דינו ) ועם הזיכוי בתיק, הרישום נמחק ומתעדכן כזיכוי ברישום הפנימי והדבר יכול גם לשמש לסטטיסטיקה והפקת לקחים.

              בברכה,

              אמיר מורשתי, עו"ד
              מנהל פורום פלילי

              • סליחה על שאלותיו הרבות ובכל זאת..
                נחום | 05/11/2020 02:10

                סליחה שאני מטריד את אדוני בשאלות קצת יתר על המידה,
                בכל זאת זה נושא חשוב והכרחי לכל אדם שמתנהל נגדו הליך פלילי,
                אז לפי מה שהבנתי מדבריך כאשר אדם יוצא זכאי בבית המשפט בין אם זה מחמת הספק ובין אם זה אפילו זיכוי מוחלט עדיין ברישומי המשטרה הפנימיים יהיה רשום לגבי אותו אדם שהתיק בעניינו נסגר תחת השם ''זיכוי'' מבלי שמפורט באיזה סוג של זיכוי מדובר,
                זאת אומרת גם לחוקרי ולאנשי המשטרה הבכירים אין אפשרות בעצם לדעת מהו טיב אותו הזיכוי?
                ועוד שאלה באותו עניין, ומה לגבי אדם שנסגר נגדו התיק עוד בשלב החקירה מחוסר אשמה פלילית, האם גם אז ברישומים הפנימיים של המשטרה מוזכר ש''נגד פלוני נסגר התיק מחוסר אשמה פלילית''? או שפשוט הם לא רואים כלום כאילו הכל מחוק לגמרי, בגלל שהרי התיק נסגר בהיעדר אשמה ומצופה לכאורה שאם לא היה כלום ומדובר בהיעדר אשמה אז שלא יהיה שום זכר לתיק גם ברישומים הפנימיים ואיפה שלא יהיה,
                אדם נלקח לחקירה על דבר שלא ביצע ביום מן הימים הוחלט שהוא נקי לחלוטין ללא שום רבב,
                עדיין למה הוא צריך שהשם שלו יתנוסס במאגרים הפנימיים של המשטרה? זה כאילו נותן הרגשה לאזרח שמספיק שיגיע לחקירה(אפילו אחת) בעניינו,
                זה כבר מספיק בשביל שגם אם התיק נגדו נסגר בלא כל אשמה עדיין בכל זאת כאילו המשטרה אומרת לו ''אנחנו לא שוכחים אותך כי ביקרת אצלינו''
                אכן הדבר צריך להטריד כל אזרח אם זו המציאות העובדתית הקיימת,
                ותודה לך על המענה אתם באמת נהדרים כל הכבוד על היוזמה לעזור לאנשים.

                • המשך תשובה
                  עו"ד אמיר מורשתי | 05/11/2020 08:37

                  נחום יקר, אני מניח שאפשר להסתכל על השאלה שאתה שואל בצורות שונות- בסופו של דבר, ובטח בעידן החדש, הרבה מאוד פעולות שאנחנו עושים משאירות עקבות ובאופן אישי אני יותר מוטרד מכך שכל צילום שאני עורך, כל הודעת ווטאפ, סמס, מיילים, צילומי רחוב, מיקומים של GPS הן דרך אפליקציות ניווט והן בשל שאני הולך עם הסלולארי עימי ועוד ועוד- הכל נשמר בענן ובמאגרים שונים החשופים לגורמים שונים ביטחוניים ואחרים מבלי שאנחנו בכלל מודעים לכך. דווקא רישום משטרתי פנימי המתעד, כי תיק פנימי אשר הוגש בו כתב אישום הסתיים בזיכוי ( ללא ציון עם מחמת ספק או לא, כי זיכוי זה זיכוי ) הוא רישום שבעיני חשוב ועניינו בהסרת הכתם החשדות שכיסה את האדם ( לצערי, בעיתונות מאוד יודעים להבליט הגשת כתב אישום כנגד בן אדם, אך הרבה פחות נוטים לפרסם הזיכוי ואם הזיכוי מתפרסם תמיד הוא יהיה מוצנע בעמודים האחרונים של העיתון ) . לעדכון הזיכוי ברישומי המשטרה יכול להיות גם יתרון נוסף, למשל אם מדובר במתלונן אשר מסוכסך עם הנילון ואשר בודה ממוחו הקודח תלונות, אולי טוב שהמשטרה תדע כי התלונה של אותו מתלונן כנגד אותו חשוד הסתיימה בזיכוי ועתה אולי ראוי שלא לומר אמן על תלונה שקרית חדשה ואולי יש גם מקום לפתוח בחקירה פלילית כנגד המתלונן אשר מסר אותה. סוגיה אחרת שיכולה לעלות, היא חשש מטיוח המאפיין מדינות אפלות- כלומר, שאדם יכול להיעצר, לקחת ממנו כל זכות ולבסוף לאחר שיצא זכאי בדינו המשטרה תשמיד כל זכר לאירוע וכשהוא ירצה ביום מן הימים לתבוע את המתלונן השקרן ואת המשטרה שפעלה שלא כדין , יגידו לו שאין כל זכר לתיק והם כלל לא יודעים על מה הוא מדבר- ואילו מספר נקודות בלבד לבעייתיות שיכולה להתעורר ממחיקת תיעוד של חקירות ותוצאותיהם במשטרה- ואני בטוח שניתן לעלות עוד לא מעט טיעונים נוספים מהסגנון- בקיצור לדעתי אנחנו כאזרחים לא צריכים להיות מוטרדים משמירת תיעוד ע"י המשטרה ולפיו ניקו את שמנו מכל אשמה.

                  בברכה,

                  אמיר מורשתי, עו"ד
                  מנהל פורום פלילי

                  • המשך-שוב תודה
                    נחום | 05/11/2020 17:37

                    בהחלט יש משהו במה שאתה מתאר ואכן יכול להיווצר מצב שבו בעצם ''הזיכוי'' המוזכר ברישומים הפנימיים של המשטרה יכול להיות דווקא לטובתו העתידית
                    במידה וגם ירצה לתבוע ברשלנות שהייתה כנגדו לאורך כל ההליכי שווא שפתחו נגדו בעבר וזה יסתיים בלא כלום בסופו של יום,
                    ומה באשר לתיק שנסגר בעילה של 'העדר אשמה פלילית' גם כאן ברישומים הפנימיים יהיה מוזכר שהתיק נסגר ב''חוסר אשמה'' כמו במקרה שאדם זוכה ומוזכר במערכת המילה ''זיכוי''? או שבמקרה הזה זה אחרת?

                    • המשך תשובה לגבי תיק שנסגר מחוסר אשמה
                      עו"ד אמיר מורשתי | 05/11/2020 18:11

                      בהתאם להוראות סעיף 62(ב)(4) לחוק סדר הדין הפלילי- תיק שנסגר מחוסר אשמה לא מותיר אחריו רישום משטרתי וכאמור בסעיף "   החשוד יהיה רשאי לפנות לתובע שסגר את התיק בבקשה מנומקת לשנות את עילת הסגירה; תיק שנסגר בשל חוסר אשמה, יימחק רישומו מרישומי המשטרה." מקווה שהייתי לך לעזר

                      בברכה,

                      אמיר מורשתי, עו"ד
                      מנהל פורום פלילי

                      • תודה רבה לך
                        נחום | 05/11/2020 21:53

                        אז אם כך יש על זה איזשהו יתרון מסויים כאשר אדם נסגר נגדו התיק בהעדר אשמה פלילית גם ברישומים הפנימיים של המשטרה התיק נגדו נסגר ללא זכר
                        וזה בניגוד אפילו למקרה שבו האדם יצא זכאי בבית המשפט ששם הרישומים עדיין קיימים תחת הכותרת ''זיכוי'',

                        עזרת תודה רבה לך והמשך סוף שבוע נעים
                        החכמתי מאוד מתשובתיך הענייניות.