ניידות

  • הלוואה עומדת מביטוח לאומי לרכישת רכב ניידות
    משה | 26/10/2020 13:48

    שלום רב,

    לפי הבנתי, הלוואה עומדת מביטוח לאומי לרכישת רכב ניידות הופכת למענק לאחר תום תקופת ההמתנה (42 חודשים).
    שאלתי: האם זה נכון גם במקרה בו הזכאי נפטר ולא תלקח הלוואה נוספת להחלפת רכב, או שמא ההלוואה הופכת למענק רק במקרה בו לוקחים הלוואה עומדת חדשה לצורך החלפת הרכב?
    מדובר בנכה שנפטר לנפני מס' חודשים. ההלוואה נלקחה (והרכב נרכש) לפני למעלה מ-5 שנים - הרבה מעבר לתקופת ההמתנה של 42 חודשים - וביטוח לאומי רוצה שנחזיר חלק מההלוואה על מנת לשחרר את הרכב למכירה.

    אודה על תשובתכם.

    • ניידות
      עו"ד אנה יחנוביץ' | 28/10/2020 14:33

      הלוואה עומדת לרכב היא למעשה הטבה שניתנת למוגבל בניידות לצורך מימון מלא או חלקי של המיסים החלים במעמד רכישת רכב חדש. זה נעשה בהתאם לתנאים שנקבעו על ידי המוסד לביטוח לאומי. הטבה זו יכולה להינתן לפרקי זמן של 42 או 48 או 60 חודשים בהתאם לאישור של המוסד לביטוח לאומי. במשך פרק זמן שאושר הרכב, למעשה, משועבד למוסד לביטוח לאומי. לרוב, לאחר שפגה תקופה לזכאות של שימוש ברכב במשך 42 או 48 או 60 חודשים 0תבדקו איזה סוג אישור ניתן לכם), מוגבל בניידות לא נדרש להחזיר שום תשלום. ככל שהנכה מעוניין למכור את הרכב ו/או להחליפו בטרם עברה תקופת הזכאות המוגדרת באישור, סביר להניח שיידרש הנכה להחזיר את שווי ההטבה. גם במקרה הפטירה.  ממליצה לפנות למחלקת ניידות ולברר מהי הסיבה בגינה הנכם נדרשים להחזיר את התשלום ו/או חלק ממנו.

      בברכה,

      אנה יחנוביץ', עו"ד
      מנהלת פורום ביטוח לאומי

      טל': 054-2520017; מייל: anna@anylaw.co.il

      • תגובה לאנה
        משה | 28/10/2020 16:07

        אנה - תודה רבה על תשובתך.

        זמן ההמתנה היה 42 חודשים, כך שהרכב נמצא בבעלות הזכאי הרבה מעבר לזה (הוא היה מעבר לתקופת ההמתנה גם ביום פטירתו).

        זו התשובה שקיבלנו ממח' ניידות באחד מסניפי בט"ל:

        "כאשר אדם מחליף את הרכב אז התקופה היא באמת כל 3.5 שנים ואין צורך בהחזר הלוואה עומדת קודמת כדי לקבל הלוואה עומדת חדשה לרכישת רכב חדש.
        במקרה של פטירה ויציאה מהמערכת – ההלוואה עומדת הופכת למענק לאחר 7 שנים.
        ישנו דבר שנקרא הלוואה מקרן הלוואות שהופכת למענק בתם 5 שנים (אבא שלך לא היה זכאי לקרן הלוואות)."

        אודה מאוד אם תוכלי להתייחס לתגובתם בעניין 7 שנים. מדובר בסכום די גבוה.

        תודה רבה מראש.

        • החזר הלוואה עומדת לאחר פטירתו של מוגבל בניידות
          עו"ד אנה יחנוביץ' | 28/10/2020 22:20

          משה שלום,
          אני חושבת שבשאלתך יש ערבוב קל של העניינים וחסרים נתונים על מנת להשיב לשאלתך. ממליצה שוב לפנות למחלקת ניידות לפי אזור מגוריו של הנפטר ולברר מה גובה ההלוואה העומדת שאושרה, האם אושרה בנוסף הלוואה מקרן ההלוואות, כמה שיעבוד של הרכב היו ולטובת מי ?! כמו כן הייתי בודקת מהם התנאים של שחרור הרכב מכל אלו. מתן פטור מהחזר הלוואה עומדת או מענק. האם עברה חצי שנה ממועד פטירתו של המוגבלת בניידות?! לאחר קבלת תשובה על כל השאלות מומלץ לבחון את
          התשובה לשאלתך ולהבין האם הדרישה של המוסד לביטוח לאומי מוצדקת או לא.
          מאחלת בריאות איתנה !

          בברכה,

          אנה יחנוביץ', עו"ד
          מנהלת פורום ביטוח לאומי

          טל': 054-2520017; מייל: anna@anylaw.co.il

          • תגובה לאנה - התגובה מאתמול נמחקה
            משה | 29/10/2020 13:32

            תודה על תגובתך אנה. תשובתך אתמול הופיעה פעמיים משום מה וכשהכפל נמחק, נמחקה גם התשובה שלי.
            אענה שוב ואודה על תשובתך.

            1. כפי שאמרה הפקידה בבט"ל - אבי לא היה זכאי לקרן הלוואות, כך שקרן הלוואות איננה חלק מהעניין.
            2. לעניין השיעבוד - ברשיון הרכב הרשום "הע' בעלות באישור מכס-ב. לאומי".
            3. בחישוב החזר ההלוואה שנעשה על ידם בינואר, מצויין שיעור החזר בגובה 19.07%.
            4. אכן עברה חצי שנה ממועד הפטירה. אבי נפטר בדצמבר 2019 ולכן הדחיפות בעניין: עלינו להסדיר את עניין ההלוואה עד שנה מיום הפטירה אחרת נאלץ לשלם גם ריבית.
            אז רק להסדיר את עניין הזמנים:
            עברה חצי שנה מאז שנפטר
            הרכב היה בבעלותו 54 חודשים עד מועד פטירתו, למעלה משנה מעבר לתקופת המינימום.

            אודה מאוד על תשובתך. אשמח גם לפנות אליך ישירות אם יש צורך.

            תודה רבה.

            • תגובה לאנה
              משה | 08/11/2020 14:43

              שלום אנה,

              נא ראי תגובתי לשאלותיך.

              תודה רבה.