שאלה בנוגע לסמכויות פקחים מסייעים למשטרה

  • סמכויות של פקח עיריה מסייע
    ע.מ | 19/10/2020 22:20

    שלום רב,

    יש מספר רשויות בהם פועלים פרחים מסייעים למשטרה בהתאם לחוק:
    'חוק לייעול האכיפה והפיקוח העירוניים ברשויות המקומיות (הוראת שעה), התשע״א–2011'.

    ברצוני לדעת האם לפי לשון החוק לאותם פקחים מסייעים יש סמכות לעכב אדם, לדרוש ממנו להציג תעודה מזהה כל אלא שלא בנוכחות שוטר ממשטרת ישראל.

    במידה ואין להם סמכות לבצע עיכוב ולבקש תעודה מזהה האם ניתן להגיש נגדם תלונה במשטרה או במח"ש? למי הם כפופים?

    תודה ובריאות לכולם

    • שאלה בנוגע לסמכויות פקחים מסייעים למשטרה
      עו"ד אמיר מורשתי | 20/10/2020 15:36

      פונה יקר, בהתאם לחוק לייעול האכיפה והפיקוח העירוניים ברשויות המקומיות , פקח מסייע תפקידו לסייע למשטרה בפעולותיה למניעת אלימות וככלל הם אמורים לבצע את תפקידם כשהם מלווים ע"י שוטר- יחד עם זאת הוא יכול לפעול אף ללא נוכחות שוטר וזאת בהתאם להנחיות מפקד תחנת המשטרה שבשטח אחריותה הוא פועל ( ראה סעיף 11(1) לחוק )  . בהתאם לסעיף 13 הוא אף מוסמך לדרוש מאדם תעודה מזהה ואף לערוך עליו חיפוש ככל ויש לו חשד סביר שהאדם נושא עליו נשק שלא כדין וכן מוסמך הוא לעכב את האדם עד לבואו של שוטר- למען הנוחות אביא מהוראות סעיף 13 לחוק: " 13. (א) לשם סיוע למשטרת ישראל בפעולות למניעת אלימות, רשאי פקח מסייע להפעיל את הסמכויות המפורטות להלן, במקום המנוי בתוספת השנייה כפי שקבע מפקד המחוז במשטרת ישראל לפי סעיף 15, אם ביצע אדם מעשה אלימות בפניו או בפני אדם אחר הקורא לעזרה והמצביע עליו בפני הפקח המסייע או אם נוכח הפקח המסייע כי בשל איום או מעשה של אדם בפניו או בפני אדם אחר הקורא לעזרה והמצביע עליו בפני הפקח המסייע, הוא עומד לבצע מעשה אלימות:
      (1) לדרוש מאותו אדם למסור לו את שמו ומענו ולהציג לפניו תעודת זהות או תעודה רשמית אחרת המזהה אותו;
      (2) לערוך חיפוש על גופו של האדם אם יש לו חשד סביר שהאדם נושא עמו שלא כדין נשק, או עומד לעשות שימוש שלא כדין בנשק;
      (3) לעכב את האדם עד לבואו של שוטר; על עיכוב לפי סעיף זה יחולו הוראות סעיפים 72 עד 74 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), התשנ"ו-1996, בשינויים המחויבים, וכן סעיף 44 לפקודת החיפוש; פקח מסייע המבצע עיכוב לפי פסקה זו, רשאי להשתמש בכוח סביר, אם סירב האדם להיעתר לבקשת העיכוב, ויש חשש שיימלא או שזהותו אינה ידועה.
                (ב) בסעיף זה –
                "מעשה אלימות" – הכאת אדם או הפעלת כוח על גופו בדרך אחרת, במישרין או בעקיפין, בלא הסכמתו או בהסכמתו שהושגה בתרמית;
                "עיכוב" – הגבלת חירותו של אדם לנוע באופן חופשי. "
      הפקח המסייע אינו שוטר והוא כפוף לרשות המקומית
      מקווה שהייתי לך לעזר

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי