קאברים לשירים

  • קאברים
    תומר | 12/10/2020 14:23

    אני זמר מקצועי של אירועים. ואני יוצר קאברים לכול מיני שירים שונים ומוכרים ומעלה ואתם ליוטיוב. רציתי לברר האם מותר לי למכור את אותם קאברים? האם אני לא מבצע פעולה של הפרת זכויות יוצרים?

    • קאברים לשירים
      עו"ד אפי אהרונוב | 25/10/2020 18:04

      שלום רב,

      ככלל, לכל יוצר של יצירה יש זכות יוצרים ביצירה.

      יצירה ו/או ביצוע של 'קאבר' ליצירה מוסיקלית  הוא שימוש ביצירה קיימת והוא כפופה לדיני זכויות יוצרים והאופן בו הם מסדירים יצירה וביצוע של 'קאברים'.

      ההסדר שקובע החוק בעניין (בסעיף 32) הוא מורכב: מצד אחד מותר לכל אחד ליצור עיבוד משלו ליצירה מוסיקלית קיימת ולהטביע אותה בתקליט ואף ללא מתן רשות מבעלי הזכויות ביצירה המקורית. זאת, בכפוף ל-5 תנאים שפורטו בסעיף 32 לחוק זכות יוצרים:

      (1) היצירה המוסיקלית נטבעה קודם לכן, ברשותו של בעל זכות היוצרים, בתקליט אחר שפורסם לצורכי מסחר (בסעיף זה – התקליט הקודם);

      (2) היצירה המוסיקלית הועתקה בתקליט בשלמותה למעט שינויים הנובעים מעיבוד היצירה, ולמעט שינויים הדרושים לצורך ההעתקה או שינויים שכבר נעשו בתקליט הקודם;

      (3) עושה ההעתקה הודיע על כך מראש לבעל זכות היוצרים;

      (4) עושה ההעתקה שילם תמלוגים ראויים כפי שהסכים עם בעל זכות היוצרים, ובהעדר הסכמה – כפי שקבע בית המשפט;

      (5) ההעתקה אינה משמשת ואינה מכוונת לשמש לפרסומת מסחרית.

      כלומר, מדובר בפעולה שכרוכה בתנאים שונים ובכללם החובה להודיע על כך לבעל זכות היוצרים ולשלם לו תמלוגים בהתאם להסכמת הצדדים (אם אין הסכמה - אז יש לפנות לבית המשפט ולבקש את הכרעתו לגבי גובה התמלוגים).

      כמובן שעל השימוש חלים גם העקרונות הכלליים של החוק (למשל הימנעות מפגיעה ב"זכות המוסרית" - למשל על ידי השמטת קרדיט ליוצרי היצירה המקורית או שינוי של מילות השיר באופן שיהווה הטלת פגם ביצירה או סילוף שלה).