התיישנות עבירה בעבירות מין שבוצעו כלפי קטינים

  • זיכרונות שהודחקו
    רות | 11/10/2020 11:46

    שלום
    רציתי לדעת אם מבחינה חוקית יש לי מה לעשות עם המקרה הבא:
    בת 35, לאחר 20 שנים של סבל וטיפולים רבים, ולאחר שהתחלתי טיפול בטראומות- התחילו לעלות פלאשבקים וזיכרונות מהעבר.
    הדחקתי את זה הרבה זמן, ואני באמת לא יודעת איך זה קורה, אבל רק לפני שבועיים "ידעתי" כשהייתי בת 11 לערך מישהו שגר ליד ההורים שלי היה מתחזה לחבר משפחה ובאופן שיטתי וקבוע היה נוגע בי, משתפשף עלי, מורה לי לגעת בו, ילדה עומדת קפואה ולא מבינה למה חבר של אמא ואבא נוגע בגוף שלה.
    אני עדיין בתהליך ויכול להיות שהוא היה חודר ועוד אזכר. כל יום מופיע זיכרון חדש.

    אני רוצה לדעת אם בסופו של דבר יהיה לי בכלל מה לעשות עם זה. זה קרה לפני כל כל הרבה שנים, אני מאמינה שבמשטרה יצחקו עלי אם רק אנסה.
    האיש הזה היום תרועע בים עם ילדות על פי מה שנראה בפייסבוק שלו. אני משתגעת.

    יש פה פיסת כוח בכלל? יש מה לעשות או שאני צריכה פשוט לראות אותו ממשיך בחייו עם ילדות בים?

    אשמח לתשובה
    תודה רבה

    • התיישנות עבירה בעבירות מין שבוצעו כלפי קטינים
      עו"ד אמיר מורשתי | 13/10/2020 14:01

      רות יקרה, צר לי מאוד לקרוא על המעשים הפוגעניים הנוראים שבוצעו בך בגיל כה צעיר. באשר לשאלתך תקופת ההתיישנות בעבירות מין שבוצעו כלפי קטינים היא ארוכה הרבה יותר ויכולה להתחיל להימנות מגיל 28 או גיל 23 בהתאם לנסיבות שיובאו להלן- כאשר בהתאם לסוג עבירת המין שנעברה גם תקופת ההתיישנות נעה בין 10- 15 שנים מיום שמלאו לך 28 או 23 לפי העניין. למען הנוחות אצטט מחוק העונשין הסעיפים הרלוונטים : "סייג להתיישנות עבירות מין בקטין (תיקון מס' 47) תשנ"ו-1996 (תיקון מס' 73) תשס"ג-2002 (תיקון מס' 84) תשס"ה-2005 (תיקון מס' 139) תשע"ט-2019
      354. (א) בעבירות המנויות בסעיף קטן זה, שנעברו בקטין, יחל מנין תקופת ההתיישנות ביום שמלאו לו עשרים ושמונה שנים; ואולם אם חלפה מיום ביצוע העבירה התקופה הנקובה לגביה כאמור בסעיף 9(א) או (א1) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982, לפי העניין – לא יוגש כתב אישום אלא באישור היועץ המשפטי לממשלה –
      (1) עבירה לפי סעיף 351;
      (2) עבירה שעבר האחראי על הקטין כהגדרת "אחראי על קטין או חסר ישע" בסעיף 368א והוא אינו בן משפחה כהגדרת "בן משפחה" בסעיף 351(ה) והיא אחת מן העבירות הבאות:
      (א) אינוס – לפי סעיף 345;
      (ב) בעילה אסורה בהסכמה – לפי סעיף 346(א);
      (ג) מעשה סדום – לפי סעיף 347(א) או (ב);
      (תיקון מס' 61) תשס"א-2001
      (ד) מעשה מגונה – לפי סעיף 348(א), (ב), (ג1) או (ד);
      (תיקון מס' 129) תשע"ז-2017
      (3) עבירה מן העבירות המנויות בפסקה (2) שנעברה בקטין בידי בנם או בתם של דודו או דודתו שמלאו להם 15 שנים.
      (תיקון מס' 73) תשס"ג-2002
                (א1) הוגש כתב אישום, לפי סעיף קטן (א), בעקבות תלונה שהוגשה למשטרה לאחר שמלאו לנפגע העבירה עשרים ושמונה שנים, לא יורשע אדם על סמך עדות יחידה של נפגע העבירה, אלא אם כן יש בחומר הראיות דבר לחיזוקה; כלל כתב האישום גם עבירה שלא כאמור בסעיף קטן (א), תחול הוראת סעיף קטן זה רק לענין עבירה כאמור בסעיף קטן (א).
      (תיקון מס' 56) תש"ס-2000 (תיקון מס' 84) תשס"ה-2005
                (ב) הוראות סעיף קטן (א) יחולו גם על מעשה שנעשה לפני יום י"ט באב תש"ן (10 באוגוסט 1990) ובלבד שנתקיימו כל אלה:
      (1) המעשה היה עבירה לפי סימן זה כנוסחו בעת עשייתו;
      (2) אילו נעשה המעשה לאחר היום האמור היה מהווה עבירה לפי סעיף 351;
      (3) העבירה טרם התיישנה לפי סעיף 9 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982.
      (תיקון מס' 84) תשס"ה-2005 (תיקון מס' 129) תשע"ז-2017 (תיקון מס' 139) תשע"ט-2019
                (ג) (1) בעבירות המנויות בסעיף קטן זה, שנעברו בקטין, בידי מי שמלאו לו חמש עשרה שנים, והוא אינו האחראי על הקטין כאמור בהגדרה "אחראי על קטין או חסר ישע" שבסעיף קטן (א)(2), בן משפחה כהגדרתה באותו סעיף קטן, או בנם או בתם של דודו או דודתו של הקטין כאמור בסעיף קטן (א)(3), יחל מנין תקופת ההתיישנות ביום שמלאו לקטין עשרים ושלוש שנים; ואולם אם חלפה מיום ביצוע העבירה, התקופה הנקובה לגביה כאמור בסעיף קטן (א) – לא יוגש כתב אישום אלא באישור היועץ המשפטי לממשלה[5];
      (2) ואלה העבירות:
      (א) אינוס – לפי סעיף 345;
      (ב) מעשה סדום – לפי סעיף 347(ב);
      (ג) מעשה מגונה – לפי סעיף 348(א), (ב) או (ג1).
      (תיקון מס' 84) תשס"ה-2005 (תיקון מס' 139) תשע"ט-2019
                (ד) הוגש כתב אישום, לפי סעיף קטן (ג), בעקבות תלונה שהוגשה למשטרה לאחר שחלפה מיום ביצוע העבירה, התקופה הנקובה לגביה כאמור בסעיף קטן (א) או לאחר שמלאו לקטין 18 שנים, לפי המאוחר, לא יורשע אדם על סמך עדות יחידה של נפגע העבירה אלא אם כן יש בחומר הראיות דבר לחיזוקה; כלל כתב האישום גם עבירה שלא כאמור בסעיף קטן (ג), תחול הוראת סעיף קטן זה רק לענין העבירה כאמור באותו סעיף קטן.
      (תיקון מס' 84) תשס"ה-2005
                (ה) הוראות סעיף קטן (ג) יחולו גם על עבירה שביום כניסתו לתוקף של חוק העונשין (תיקון מס' 84), התשס"ה-2005, טרם התיישנה לפי סעיף 9 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982, לפי הדין שחל עליה ערב המועד האמור. "
      להשלמת התמונה ראי גם סעיף לחוק סדר הדין הפלילי. מקווה שהייתי לך לעזר
      עונש מזערי (תיקון מס' 51) תשנ"ח-1998 (תיקון מס' 61) תשס"א-2001 (תיקון מס' 68) תשס"ב-2002

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי