שאלה בנוגע לראיית סיוע במשפט פלילי

  • חזרה מהודיה בחקירה משטרתית
    חזרה מהודיה בחקירה | 04/10/2020 15:53

    במקום שנדרשת ראיית סיוע ובמקרה בו נאשם הודה בחקירתו וחזר בו מהודייתו בחקירה שלאחריה(או בהמשך) ,הוגש כתב אישום וחלק מהתנאי המרכזי להרשעה בנסיבות העניין זה שיהיה בתיק ראיית סיוע לצורך הרשעה באותה עבירה, האם יש אפשרות לנאשם לצאת זכאי במשפט בנסיבות הללו? איך נבחנת בידי בית המשפט אותה ראיית סיוע שהיא כשלעצמה אמורה להיות כבדת משקל, האם ההודאה עצמה מספיקה להרשעה והיא נחשבת עדיין כ"ראיה כבדה" אפילו אחרי שהחשוד חזר בו מהודיתו? ומהם התנאים שצריכים להתקיים כדי שתהיה הרשעה במקרה שכזה?(שיש הכרח שיעלה מהראיות סיוע), אם תוכל לפרט בעניין עד כמה שניתן

    תודה רבה.

    • שאלה בנוגע לראיית סיוע במשפט פלילי
      עו"ד אמיר מורשתי | 07/10/2020 10:57

      פונה יקר,ישנם מקרים בודדים בהם המחוקק דורש ראיית סיוע כתנאי להרשעה- למשל במקרה המופיע בסעיף 11 לחוק הגנת ילדים, הקובע כי בכדי להרשיע  נאשם על סמך עדות שתועדה בידי חוקר ילדים, כאשר הילד אינו מעיד במשפט נדרשת ראיית סיוע. הטעם המרכזי לכך בדוגמה הזאת  הוא היעדר האפשרות לביצוע חקירה נגדית של הילד על ידי הסניגור.  ומה היא אותה ראיית סיוע? מדובר בראיה שצריכה להיות נפרדת ועצמאית מהעדות הדרושה סיוע; הראיה נוטה
      לסבך את הנאשם באחריות לביצוע המעשה; והראיה צריכה לגעת לנקודה ממשית השנויה במחלוקת בין הצדדים. במקרה שאתה מתאר בו בו מצד אחד קיימת תלונה נניח של קטינה שנחקרה ע"י חוקרת ילדים כשקטינה לא תעיד בבית משפט ולכן עדותה מצריכה סיוע, אך החשוד הודה בעבירה ולאחר מכן חזר בו- הרי ככל וההודאה הראשונה של החשוד לא נפסלת במסגרת משפט זוטא ( נניח נטען כי ההודאה לא ניתנה חופשית ומרצון בהתאם למבחני הפסיקה ) הרי הדרך להרשעת החשוד בעתיד קלה ביותר לתביעה ולכן במקרים הללו מוטל על הסניגור להפוך כל אבן בכדי לגרום לכך שההודאה הראשונה תפסל או שהמשקל שינתן לו יהיה כה נמוך שאף לא ניתן יהיה לראות בה כסיוע . מקווה שהייתי לך לעזר

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי

      • תודה לך וחג שמח!
        חזרה מהודאה בחקירה | 07/10/2020 15:34

        תודה לך על המענה והזמינות תשובה עניינית מאוד!
        ויש לי ברשותך שאלת המשך למה ששאלתי-אם הסנגור ביטל את אותה הודאה כראייה במשפט או שהנמיך את משקלה אז הרי שהנאשם יוצא זכאי בדינו בעקבות זה?
        ועוד יצויין שבמקרה והנאשם הזכיר פרטים בהודיה שהתביעה מחשיבה אותם כ'פרטים מוכמנים'
        בעוד שאותם פרטים שנאמרו לכאורה מהחשוד יכולים להישמע ע''י כל אדם בתחנה והם פרטים גם מאוד כלליים שיכולים להאמר בצורה חופשית אם זה משוטרים שנמצאים בתחנה או אפילו מסתם אנשים שנמצאים שם והוא יכול היה לשמוע את זה מהם ופשוט לומר את זה בהודייתו בעקבות מה ששמע,
        האם בית המשפט לוקח את כל זה בחשבון או שהוא אומר "מבחינתי ניתנה הודיה וזהו, בין אם הפרטים היו יכולים להישמע לחשוד או לא"
        איך הדברים נמדדים ע''י בית המשפט במקרה שכזה?
        במידה ויש לך להראות על פסקי דין שניתנו על נאשמים שזוכו במשפטם בסוף ההליך על מקרים דומים לסיטואציה שתוארה,
        לא חייב מקרים ידועים שפורסמו בתקשורת
        כל הכרעה שכזו שידועה לך שהסתיימה בזיכוי במקרים מהסוג הזה שדיברנו עליו, רוצה לראות אם מדובר בדבר נדיר שבקושי קורה או שזה בעצם מצוי בבתי הדין בישראל ושהם מתייחסים לכל מקרה לגופו

        תודה והמשך יום נעים ומועדים לשמחה!

        • המשך תשובה
          עו"ד אמיר מורשתי | 07/10/2020 16:55

          פורום זה נועד ליתן יעוץ ראשוני בלבד ובלתי מחייב משפטית שכן אנחנו לא נחשפים למלוא חומר הראיות ולא אמורים להוות תחליף לסניגור שאני מבין שיש לך, לכן אין זה המקום להמציא פסקי דין בנושא וכו'. לעניין הרישא לשאלתך הרישאם בית משפט במסגרת משפט זוטא קובע שאין להודאת הנאשם אינה קבילה, ניתן עדיין להרשיע את הנאשם אם נמצא בתיק סיוע לעדות הדרושה סיוע. פרטים מוכמנים אם אכן הם מוכמנים יכולים להוות סיוע כזה. מקווה שהייתי לך לעזר

          בברכה,

          אמיר מורשתי, עו"ד
          מנהל פורום פלילי

          • סליחה שאני שואל יותר מידי שאלות
            חזרה מהודיה בחקירה | 07/10/2020 20:09

            עזרת בהחלט במענה והחכמתי מאוד מתשובתך
            אין לי אגב סנגור השאלות הנשאלות הן בשביל הרחבת הידע האישי בעולם המשפט,
            לגבי הפרטים המוכמנים לא כלכך ברור לי מבחינה משפטית איזה פרט שנאמר ע''י חשוד יכול להחשב כ'מוכמן' בעוד שהוא יכול לשמוע חלק מהפרטים בתחנה או מגורמים חיצוניים, האם בית המשפט ער לזה ובאמת נותן על זה את הדעת כשהוא בא להכריע דינו של נאשם?
            והתביעה בכלל בהרבה מקרים מניח שהיא טוענת על פרטים מוכמנים שנאמרו מצד חשוד מסויים בהודאתו ובכלל הפרטים האלו לא כאלה ''וואו איך הוא יכל לדעת את זה אם זה לא הוא כמו שהוא טוען''
            אלה פרטים שבסופו של יום כל אחד יכול לשמוע אותם ויש חשש שחלילה יפגע האדם החף מכל אשמה שעם קצת לחץ שמפעילים גורמי האכיפה בלי שום פיקוח ובקרה
            החשוד דיבר והכניסו לו מילים לפה ואמר מה שאמר מתוך איומים שהפעילו עליו
            וזה בכלל לא הוא מי שביצע את המעשה שמטיחים בו
            ואני חושב שאין לי יותר שאלות
            והייתה בהחלט לעזר ללא ספק
            כל הכבוד לכם על היוזמה המבורכת לעזור לאנשים

            תודה??

            • תיקון בסוף זה לא סימן שאלה
              חזרה מהודיה בחקירה | 07/10/2020 20:12

              אחרי התודה שאמרתי בסוף אין סימן שאלה זה טעות

              בברכה וערב טוב.

            • המשך תשובה לגבי פרטים מוכמנים
              עו"ד אמיר מורשתי | 08/10/2020 12:31

              בהמשך לשאלתך לעניין הפרטים המוכמנים,תשובתי שלא כל פרט אותו התביעה מכנה כ"פרט מוכמן "אכן ייחשב ככזה והדבר תלוי לא מעט בטיבו של הפרט המוכמן ובניסבות המקרה כשהערך הראייתי יכול להשתנות בהתאם למקרים השונים: פרט מוכמן בעל ערך גבוה ראיתית, הוא פרט שאפילו המשטרה לא ידעה עליו בעת שהיא חקרה את החשוד ושבהמשך התברר שאכן הפרט המוכמן שנמסר ע"י החשוד הוא אכן נכון ( למשל חשוד שמספר למשטרה כי את כלי הרצח הוא הטמין במקום מסויים שלא היה ידוע למשטרה ושבעקבות עדותו של החשוד אכן נמצא שם כלי הרצח ).  לעומת זאת, פרטים שאינם ייחודיים, גם אם הם לא היו ידועים למשטרה, ערכם יהיה נמוך יחסית ( למשל חשוד שטוען שהנרצח הגיע עם רכב פרייבט לבן מבלי לציין אפילו את שם חברת הרכב ) וכמובן, המקרים שאת מתארת בשאלתך אשר היו ידועים למשטרה ויכול והחשוד שמע אותם מהחוקר.

              בברכה,

              אמיר מורשתי, עו"ד
              מנהל פורום פלילי

              • מודה לך מאוד
                חזרה מהודיה בחקירה | 08/10/2020 15:58

                עזרת לי מאוד תודה שהרחבת בנושא זה מבורך
                שיהיה לך ולכל צוות האתר חג שמח!