החרימו לי מחשב במסגרת חקירה- מה ניתן לעשות?

  • החרמת מחשב על ידי המשטרה
    דולי | 13/09/2020 17:31

    אני חשוד  בביצוע עבירת סייבר, ולכן המשטרה החרימה לי את המחשב. הבעיה שלי שאני מתפרנס באמצעות המחשב ואני חייב אותו לעבודתי השוטפת. הסברתי את זה למשטרה ואמרו כי אחרי 4 ימים יחזירו לי את המחשב. מיותר להגיד כי לא החזירו לי. האם יש מה לעשות בנידון?

    • החרימו לי מחשב במסגרת חקירה- מה ניתן לעשות?
      עו"ד אמיר מורשתי | 17/09/2020 08:00

       פונה יקר, ראשית יש להפריד בין המחשב לחומרים שעליו: לעניין המחשב עצמו, הרי בהתאם להוראות סעיף 32ב1 לפקודת סדר הדין הפלילי ( מעצר וחיפוש) "   (ב1) נתפס מחשב שאינו בשימושו של מוסד כהגדרתו בסעיף קטן (ב) וניתן להפרידו מדבר המגלם חומר מחשב, והמחשב אינו דרוש לצורך חילוטו או הגשתו כראיה לבית המשפט, תחזיר המשטרה את המחשב לאדם שממנו נלקח בתוך 30 ימים מיום תפיסתו, ואולם רשאי בית משפט שלום לצוות על הארכת התקופה האמורה לתקופה שלא תעלה על 30 ימים, ולחזור ולצוות על כך מעת לעת."- לעניין זה יש פשוט להגיש בקשה לבית המשפט . לעניין החומרים שעל המחשב שאינם קשורים בביצוע עבירה הרי שחל סעיף 32א. לפקודת המעצר וחיפוש הקובע : " (א) לבקשת אדם המשתמש במחשב שנתפס לפי הוראות חוק זה או שיש לו חומר מחשב במחשב כאמור, תאפשר לו המשטרה לקבל העתק מחומר המחשב הדרוש לו, בתוך ארבעה ימים מיום התפיסה; קצין בדרגת סגן ניצב או בדרגה גבוהה מזאת רשאי להורות שמסירת ההעתק תידחה, ולחזור ולהורות על כך מעת לעת, ובלבד שכל תקופת דחיה לא תעלה על ארבעה ימים ושסך כל תקופות הדחיה לא יעלה על 16 ימים; בית משפט שלום רשאי בנסיבות מיוחדות לצוות שמסירת ההעתק תידחה לתקופה נוספת, ולחזור ולצוות כך מעת לעת, ובלבד שכל תקופת דחיה לא תעלה על 15 ימים.
                (ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), קצין משטרה בדרגת מפקח משנה או בדרגה גבוהה מזו רשאי שלא לאפשר מסירת העתק כאמור אם סבר כי קיים חשש סביר שמסירת ההעתק תביא לשיבוש החקירה או לביצוע עבירה.
                (ג) העתקת חומר המחשב תהיה במקום שהמשטרה הועידה לכך, ותתבצע בידי בעל תפקיד מיומן כאמור בסעיף 23א.
                (ד) על דחיית בקשה לקבל העתק מחומר מחשב לפי סעיף זה רשאי מי שהגיש בקשה לפי סעיף קטן (א) לערור לפני בית משפט שלום."- כאן אני ממליץ לך להסכים לוותר על כלל הראיה הטובה ביותר, שמכוחה הם רוצים לשמור את ההארד דיסק המקורי ולהצהיר שלא תטען, בנושא זה בעתיד ואתה מאשר להסתפק בהעתק ההארד דיסק ואין צורך לשמור את המקורי במשטרה.
      מקווה שהייתי לך לעזר- מאחל לך שנה טובה וחג שמח!

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי