פתיחת עוסק מורשה

  • פתיחת עסק תוך כדי עבודה כשכיר תחת חוזה
    העובד האנונימי | 06/09/2020 10:30

    שלום רב, זוהי שאלה לעורך דין המתמחה בדיני עבודה.
    אודה מאוד לתשובה בנושא.

    התחלתי עבודה חדשה וחתמתי על חוזה אישי שבו יש סעיף שבו רשום את הדבר הבא במדויק:

    "כל עוד הסכם זה בתוקף, לא יהיה העובד רשאי לעבוד בכל עבודה אחרת ולא לעסוק בכל עיסוק אחר
    ולא למלא תפקיד בגוף כלשהו, והכול בין בתמורה ובין שלא בתמורה, אלא אם קיבל לכך אישור בכתב ומראש ממחלקת משאבי אנוש ובהתאם לתנאי אישור כאמור, ככל שינתן."

    החברה היא חברה פרטית.
    המשרה היא משרה זוטרה - לא תפקיד בכיר.

    שאלתי היא:
    1. האם החברה הזאת שאני עובד בה כיום יכולה להגביל אותי לפתוח עסק במגביל לעבודתי אצלהם עקב חתימתי על סעיף זה ? יש את חוק יסוד "חופש העיסוק" כפי שאני יודע - זה לא סעיף שעובר על חוק זה ? לא קיבלתי שום תמורה מיוחדת מהם מלבד השכר החודשי שלי.
    אני לא מתכוון להתעסק בענייני העסק שלי על חשבון שעות העבודה, אלא רק לאחר סיום כל יום עבודה ובזמני החופשי, וגם העסק שאני אפתח לא מתחרה בהם בשום דרך ולא מהווה ניגוד ענינים.
    2. האם ובמידה ויגלו שפתחתי עסק - יכולים לדרוש פיצוי כלשהו או לדרוש שאחדל מעיסוקי כעצמאי במקביל ?
    3. האם יכולים לפטר במידה ולא הודעתי להם ? (יכולים לפטר על כל דבר היום, אבל השאלה היא האם בגלל זה במיוחד במידה ולא ביקשתי מהם אישור).
    4. האם יהיה נכון בכל מקרה לפנות בבקשה לפתוח תיק עצמאי ממחלקת משאבי אנוש במקביל לעבודתי אצלהם כשכיר והאם הם יכולים/מותר להם לסרב כל עוד אני עובד אצלהם ?

    אודה מאוד לתשובה מוסמכת מעורך דין בפורום לגבי כל אחד מהסעיפים.

    תודה רבה !
    :-)

    • פתיחת עוסק מורשה
      עו"ד עדי אורן-פריאנטי | 09/09/2020 08:52

      בוקר אור

      אתחיל מסעיף 4 לשאלתך. אז כן - עליך לבקש אישור כי יש הסכם חוזי שבו הסכמת שלא לעבוד בשום מקום אחר, בין בתמורה ובין לאו. ולכן על אף חופש העיסוק - הסכמות שבין הצדדים, במקרה הזה, גוברות. מה גם שמדובר בסעיף יחסית סטנדרטי ומקובל.

      לשאלתך מס'3 - נכון. כן הם יכולים לפטר אותך עקב הפרת ההסכם.

      לשאלתך מס' 2- לא יודעת אם הם יכולים לבקש פיצוי. תלוי באם קיים סעיף פיצוי בהסכם. ככל שלא קיים הם אולי יוכלו לטעון כי ההפרה מהווה עילה שלא לשלם לך את פ"פ - אני בספק אם עילה כזו לגיטימית אבל ככל שהמעסיק יחליט למנוע ממך פ"פ - תצטרך להוציא כספים על מנת לקבל את פ"פ טזה חבל ואולי גם לא ככ משתלם. לכן אני חוזרת לסעיף 4 - יש בניכם הסכם - תכבד אותו. תבקש אישור.

      לשאלה מס' 1 - כן החברה יכולה שלא להסכים שתפתח עסק. ואז צריך לבדוק מה השיקולים.

      בברכה,

      עדי אורן פריאנטי, עו"ד
      מנהלת פורום דיני עבודה

      שדרות ירושלים 18, אשדוד.
      טל': 08-8671200; מייל: lawadio@gmail.com

      • תודה רבה על התשובה עדי ! מעריך את זה.  לת
        העובד האנונימי | 10/09/2020 06:44