שאלה בנושא סגירת תיקים במשטרה והשפעת הרישום

  • סגירת תיק
    רוני מור | 29/08/2020 17:16

    שלום רב,

    1) בהנחה ופלוני מגיש נגד אלמוני תלונה במשטרה - תוך כמה זמן על המשטרה לסגור את התיק (מחוסר עניין לציבור)?

    דהיינו, כמה זמן יכולה להמשך חקירה עד שהיא מסתיימת ונסגרת?

    2) בהנחה ואותו תיק נסגר (מחוסר עניין לציבור), האם אותו רישום משטרתי עשוי למנוע מאותו אלמוני להיות חוקר פרטי בהמשך?

    3) לאיזה גופים יש גישה למרשם הפלילי, והאם תיק שנסגר מחוסר עניין לציבור מופיע באותו מרשם?

    תודה.

    • שאלה בנושא סגירת תיקים במשטרה והשפעת הרישום
      עו"ד אמיר מורשתי | 08/09/2020 10:48

      רוני יקר, לצערי אין מועד הקבוע בחוק הקובע תוך כמה זמן על המשטרה לסגור תיק מחוסר עניין לציבור או העדר ראיות- הדבר תלוי במורכבות החקירה, העומס המוטל על היחידה החוקרת ותעדוף התיקים בהתאם לדחיפות הנושא- יחד עם זאת, כשמדובר בחקירה פשוטה ובעבירה קלה, בפרקטיקה תיקים כאלו יכולים להיסגר תוך כחודש- חודשיים. בתוספת השלישית לחוק המרשם הפלילי מופיעים הגופים שיש להם גישה למידע אודות תיקים סגורים ובכדי להקל עליך אני מביא אותה לפניך- כפי שניתן לראות זה לא אמור להשפיע על היכולת לקבל רישיון להיות חוקר פרטי:

      "(א) היועץ המשפטי לממשלה, מי שהיועץ המשפטי לממשלה אצל לו את סמכותו לעכב הליכים פליליים ותובע כמשמעותו בסעיף 12 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982, לצורך מילוי תפקידיהם;

      (ב) הגופים המפורטים בסעיף 4(א) לחוק, לפי הכללים שנקבעו באותו סעיף;
      (ג) קצין מבחן;
      (ד) חוקר מדעי - בסוגי מחקר, במקרים ובתנאים שנקבעו בתקנות באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת;
      (ה) מנהל הרשות להגנה על עדים, כמשמעותו בחוק להגנה על עדים, התשס"ט-2008, עובד בכיר ברשות שהוא הסמיכו לכך, עובד מבצעי של הרשות אשר המידע דרוש לו במסגרת תכנית ההגנה, כמשמעותה בחוק האמור, או גורם מוסמך במדינה אחרת אשר מנהל הרשות החליט כי העברת מידע אליו דרושה במסגרת תכנית ההגנה;
      (ו) קצין פיקוח ובעלי תפקידים אחרים ביחידת הפיקוח שקבע השר לביטחון הפנים בצו, מעריך מסוכנות, גורם מקצועי מתאם, גורם מתאם בבית הסוהר, מטפל ייעודי בקהילה למעט במרכז מורשה, וכן מטפל ייעודי בבית סוהר, לפי חוק הגנה על הציבור מפני ביצוע עבירות מין, התשס"ו-2006, לצורך מילוי תפקידיהם לפי הוראות החוק האמור;
      (ז) פרקליט צבאי, תובע צבאי;
      (ח) ראש המטה הכללי וראש אגף כוח אדם בצבא ההגנה לישראל או מי שהוא הסמיך לכך בהתאם לפקודות הצבא, לעניין תפקידים בעלי רגישות מיוחדת, כפי שייקבע בפקודות הצבא;
      (ט) הממונה על הביטחון במערכת הביטחון (מלמ"ב) – לעניין ביצוע תפקידיו על פי דין;
      (י) המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים – לעניין ביצוע תפקידיו;
      (יא) מפקד עבודה ראשי כמשמעותו בתקנות חומרי נפץ (מסחר, העברה, ייצור, החסנה ושימוש), התשנ"ד-1994, לעניין מינוי, מתן הסמכה או היתר לפי חוק חומרי נפץ, התשי"ד-1954; "
      מקווה שהייתי לך לעזר
      (יב) נציב בתי הסוהר או ראש חטיבת המודיעין לגבי סוהרים בשירות בתי הסוהר, לעניין מינוי או ביטול מינוי וכן לעניין עבודה;
      (יג) צוות מקצועי לפי סעיף 11 לחוק שחרור על-תנאי ממאסר, התשס"א-2001, לעניין שחרור על-תנאי של אסירים הנושאים עונש מאסר בשל עבירה מן העבירות המנויות בתוספת לאותו חוק.

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי