למה לא מוגשים כתבי אישום נגד קבלנים שמזלזלים בכללי הבטיחות בעבודה?

  • מדוע לא מגישים כתבי אישום כנגד קבלנים שגרמו למוות?
    אזרח מודאג | 17/08/2020 19:24

    אני עוקב בדאגה אחרי הפרסומים בתקשורת של מקרי מוות רבים המתרחשים באתרי בניה ואני רוצה להבין מדוע הפרקליטות והמשטרה מזלזלים בנושא ולא מגישים כמעט כתבי אישום כנגד הקבלנים שחוסכים בכסף על חשבון הבטיחות  והחיים של העובדים שלהם- מקווה לקבל תשובה כנה מעו"ד מורשתי שאני יודע שמתמחה בנושא.

    • למה לא מוגשים כתבי אישום נגד קבלנים שמזלזלים בכללי הבטיחות בעבודה?
      עו"ד אמיר מורשתי | 18/08/2020 08:06

      פונה יקר,

      ראשית חשוב שתדע שנושא תאונות העבודה באתרי הבניה זוכה להתייחסות רצינית ביותר, לפחות בשנתיים האחרונות, כך למשל הוקמה יחידה בלהב 433 המכונה "פל"ס" החוקרת תאונות עבודה חמורות – יחידה המורכבת מחוקרים משטרתיים שעברו הכשרה ייעודית לנושא ביחד עם מפקחי עבודה של מנהל הבטיחות.

      בנוסף, בכל פרקליטות ישנו פרקליט ממונה המתמחה בנושא של גרימת מוות ברשלנות וכמי שעוסק בנושא זה אני יכול להגיד לך שאני עד לכך שרמת החקירות ואיסוף הראיות בתיקים הללו השתפרה עד מאוד וניכר התייחסות מאוד רצינית לסוגיה בקרב גורמי אכיפת החוק ובהתאם ישנה גם עליה במספר כתבי האישום המוגשים בנושא.

      יחד עם זאת, חשוב להבין שמדובר בתחום מורכב ובלא מעט מקרים שיצא לי לטפל, התברר שסיבת המוות לא הייתה בשל זלזול בבטיחות של העובדים, אלא לצערנו, דווקא בשל החלטה פזיזה של עובד שלא לעשות שימוש בציוד המגן שסופק לו ובהדרכות שניתנו לו ונדמה לי שגם אתה לא היית מצפה שעל יד כל פועל שעובד באתר בנייה ימצא מנהל שישגיח עליו צמוד.

      לכן, במקרים בהם אני יכול להראות שהקבלן – מבצע הבניה- פעל בהתאם לדרישות החוקים והתקנות בתחום, הפרקליטות אכן תמנע מלהגיש כנגדו כתב אישום אך בהחלט ייתכן שיוגש כתב אישום כנגד בעלי תפקידים אחרים באתר אם יתברר שהם לא פעלו כפי שנדרש מהם בחוק. (קבלני משנה, מנהלי עבודה, מנופאים, אתתים, מנהלי פרויקטים, מהנדסים ועוד ועוד ).

      מקווה שהייתי לך לעזר

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי