הורים בלחץ: האם חוק המצלמות החדש לא יאפשר להשגיח על הילדים מרחוק?

  • חוק המצלמות
    טלי | 07/08/2020 06:24

    שלום רב,

    לאור ״חוק המצלמות במעגל סגור״, יש חשש ופחד גדול בקרב הורים רבים, לילדים ב״גנים שקופים״ (גנים המצויידים במצלמות און ליין לרשות ההורים, גישה חופשית של הורים לגן באמצעות קוד וכדומה) שמא ״חוק המצלמות במעגל סגור״ ישלול מהם את האפשרות למצלמות הרשת (און ליין).
    לדברי חברה בפורום אחר, בחוק ישנו סעיף אשר מתיר את התקנת מצלמות האון ליין *אך בסט אחר*.
    להלן הסעיפים מהחוק שלחה:

    שמירת דינים ושימוש מותר במצלמות

    8.    (א)  אין בהוראות חוק זה כדי לגרוע מחובת דיווח לפי סעיף 368ד לחוק העונשין, התשל"ז-1977.
               (ב)  אין בהוראות חוק זה כדי למנוע צילום במעון יום לפעוטות ושימוש בצילומים –
    (1)   למטרות שונות *לרבות* חינוך והדרכה, ובלבד שלא ייעשה שימוש במצלמות שמותקנות במעון;
    (2)   בשעות שבהם פעוטות אינם שוהים במעון.

    האם היא צודקת??
    האם נוכל לישון בשקט בידיעה שלא יפסיקו לנו, ההורים החרדים, את האפשרות להשגיח מרחוק??

    תשובתכם חשובה מאוד.
    תודה,
    טלי.

    • הורים בלחץ: האם חוק המצלמות החדש לא יאפשר להשגיח על הילדים מרחוק?
      עו"ד אמיר מורשתי | 18/08/2020 18:33

      טלי יקרה,

      אקדים ואומר שתשובתי להלן היא פרשנותי המשפטית בלבד מקריאת החוק בלבד ובמגבלות הפורום שלא נועד ליתן חוות דעת מקצועיות שאמורות להיעשות תוך התעמקות בדברי הכנסת, הצעות החוק, פרוטוקולים של ועדות הכנסת ואף בדיקות של פרשנויות של בתי המשפט הזרים ( משפט משווה ) והנחיות והנהלים שהוצאו ועתידים לצאת בנושא - כדאי לדעת שלעתים קרובות אין עו"ד מסכימים ביניהם בשאלות של פרשנות חוק ולעתים נדרשת הכרעה שיפוטית בנושא.

      אחרי ההקדמה הארוכה אשיב שלטעמי, חוק המצלמות במעגל סגור, או בשמו הרשמי " חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות "אכן פוגע בהסדר שנעשה באותם "גנים שקופים", שם מאפשרים גישה חופשית דרך הרשת למצלמות האון ליין המותקנות בגן.- המסקנה שלי מתבססת על הנתונים הבאים בחוק:

      1. החוק נפתח בסעיף מטרה המבהיר מהי מטרתו של החוק ולמעשה סעיפים כאלו מטרתם להקל על פרשנות החוק- וכלשון סעיף 1 :". מטרתו של חוק זה להגן על שלומם של פעוטות השוהים במעון יום לפעוטות מפני פגיעה בהם באמצעות התקנת מצלמות, תוך שמירה, ככל האפשר, על כבודם ופרטיותם של הפעוטות, של העובדים במעון ושל כל אדם אחר הנמצא במעון"-  כלומר, סעיף המטרה מבהיר שהחוק בא ליצור איזון בין הצורך להגן על שלומם של הפעוטות לבין הצורך לשמור ככל האפשר על כבודם ופרטיותם של הפעוטות, העובדים וכל אדם אחר הנמצא במעון- ברור שמצלמות און ליין- פוגעות בפרטיות של הפעוטות , העובדים וכל אדם אחר הנמצא במעון.

      2. סעיף 6 ( ב) למעשה אוסר במפורש חיבור של המצלמות הללו לרשת האינטרנטית :"  מפעיל מעון יום לפעוטות ינקוט אמצעים סבירים כדי למנוע גישה שאינה מותרת לצילומים, ובכלל זה מניעת חיבור של המצלמות וכל מחשב או התקן שעל גביו נשמרים הצילומים לרשת תקשורת."

      3. סעיף 7 לחוק  אוסר  לצפות בצילומים הללו אלא לפי  צו של בית משפט וכלשונו:"  (א) לא יצפה אדם בצילומים לפי חוק זה, לא יעתיקם, לא יעבירם לאחר ולא יעשה בהם או במידע שהתגלה לו מהם כל שימוש, אלא לפי צו של בית משפט".

      4. סעיף 9 קובע אף הוראה עונשית על מי שמפר את הוראות החוק: " אדם המעתיק צילומים, מעביר אותם לאחר או עושה בהם או במידע שהתגלה לו מהם שימוש, בניגוד להוראות סעיף 7, דינו – מאסר שישה חודשים".

      5. ברור, שאם אפשר להוסיף מצלמות רשת מעבר למצלמות במעגל סגור, הרי כל הסעיפים לעיל הופכים למיותרים, לרבות כאמור המטרה הנוספת של החוק, למנוע פגיעה בפרטיות.

      6. הפרשנות של  סעיף 8 לחוק אשר אותו את מאזכרת בשאלתך ואשר לכאורה ניתן להבין ממנו שישנו פתח לצילום ושימוש בצילומים למטרות שונות ו"לרבות" למטרות חינוך והדרכה - כלומר, שאולי ניתן לעשות שימוש כפי שעושים היום בגנים פתוחים היא פרשנות שלטעמי לא יכולה לעמוד, הן לאור האמור לעיל, והן מתוך קריאת סעיף 8 כולו ולמען הנוחות אצטט אותו:

               "(א) אין בהוראות חוק זה כדי לגרוע מחובת דיווח לפי סעיף 368ד לחוק העונשין, התשל"ז-1977.

                (ב) אין בהוראות חוק זה כדי למנוע צילום במעון יום לפעוטות ושימוש בצילומים –

      (1) למטרות שונות לרבות חינוך והדרכה, ובלבד שלא ייעשה שימוש במצלמות שמותקנות במעון;

      (2) בשעות שבהם פעוטות אינם שוהים במעון."-

       המחוקק רצה להבהיר, כי אין במצלמות במעגל סגור כדי למנוע חובת דיווח על התעללות, וכי אין החוק בא למנוע מהגננות לצלם בגן הילדים למטרות חינוך והדרכה או למשל מהורים לצלם את החגיגות השונות המתקיימות בגן ודווקא הצורך להוסיף סעיף כזה, מלמד על כך שמדובר בהסדר סגור שאלמלא ההקלה האמורה בסעיף 8, יכול והיה נאסר על צילומים אף למטרות חינוך והדרכה או על צילום מסיבות הגן .

      מקווה שהייתי לך לעזר

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי

      • חרדה
        רננה | 23/08/2020 14:27

        לצערי התשובה לא מרגיעה. העובדות הראו שבפעוטונים שהיו מצלמות במעגל סגור נעשו מעשי הזוועה ההם. מכאן שזה לא מרתיע ולכן יש לשנות את החוק ולאפשר להורים להתחבר למצלמות און ליין, אחרת החרדה של כל הורה תמשיך להתקיים, כמו גם הספק באשר לתיפקוד הגננת, המטפלות וקשר השתיקה העלול להתקיים. אשמח לקבל תגובתכם המלומדה לדבריי.

        • המשך תשובה
          עו"ד אמיר מורשתי | 23/08/2020 18:43

          רננה יקרה, בתשובתי התייחסתי לנוסח החוק הקיים, ככל ותצא מחאה חברתית סביב  הנושא, יכול והחוק יתוקן בהתאם. החידוש בחוק הוא הדרישה להתקין מצלמות במקומות בהם כלל לא היו מצלמות ויש להניח שזהו צעד ראשון חשוב בנושא.

          בברכה,

          אמיר מורשתי, עו"ד
          מנהל פורום פלילי