באותו עניין

  • מה ההבדל בין השמדת ראיה להעלמת ראיה?
    שאול | 09/07/2020 19:12

    אם אדם משמיד ביודעין ראיה הנחוצה למשפט, על סמך מה מחליטים אם להעמידו לדין על עבירה לפי סעיף 242 לחוק העונשין (השמדת ראיה), שעונשה עד חמש שנות מאסר, או על עבירה לפי סעיף 244 לחוק (שיבוש מהלכי משפט שיכול להיעשות בהעלמת ראיות), שעונשה עד שלוש שנות מאסר בלבד?

    • באותו עניין
      שאול | 09/07/2020 22:41

      למה נכתב "במזיד" בסעיף 242, כשבסיפא של הסעיף נכתב "בכוונה"? אם נדרשת כוונה כדי שתתגבש העבירה, מה מוסיף המזיד?

      • שאלה לגבי המושג "בזדון" המופיע בסעיפים שונים בחוק
        עו"ד אמיר מורשתי | 16/07/2020 15:11

        שאול יקר, הביטוים "זדון" או "מזיד" הם ביטויים היסטוריים עוד לפני תיקון 39 לחוק העונשין ולמעשה  הם מיותרים כיום אך היות ולא תיקנו את נוסח הסעיפים הרלוונטיים אז בהתאם לסעיף 90א לחוק העונשין בפרק ו'1 שעניינו הוראות להתאמת דיני העונשין- הרי " זדון" יהיהמפורש כיסוד נפשי הדרוש להתהוות העבירה- כלומר מקביל למחשבה פלילית ואם מדובר בעבירה תוצאתית הזדון או במזיד שקולים לפזיזות. מקווה שהייתי לך לעזר

        בברכה,

        אמיר מורשתי, עו"ד
        מנהל פורום פלילי

        • תודה רבה  לת
          שאול | 16/07/2020 20:22

    • ההבדל בין עבירת השמדת הראיה לשיבוש הליכי משפט
      עו"ד אמיר מורשתי | 16/07/2020 15:02

      שאול יקר, בטרם אדרש למענה לשאלתך אזכיר, כי פורום זה נועד ליתן סיוע ראשוני בלבד לשאלות הגולשים ואין מטרתו לנתח עבור הגולשים ( שחלקם סטודנטים למשפטים או עו"ד ) את סעיפי העבירות ולהפוך לתחליף לעבודת הסניגור הפלילי. יחד עם זאת, ומבלי שהדבר ישמש כתקדים לשאלות דומות בעתיד אשיב לך על שאלתך זו הפעם:

      עבירת שיבוש מהליכי משפט מכונה גם כעבירת סל היכולה להכיל גם עבירות דוגמת ידיעות כוזבות, הדחה בחקירה, הדחה בעדות, השמדת ראיה וכו'.  ככלל כשחומר הראיות שנאסף בידי המשטרה מספיק כדי לבסס עבירה של השמדת ראיה- יאשימו בעבירה הספציפית הזו. בכדי להרשיע בעבירה של השמדת ראיה, אין די בהעלמת הראיה ( כפי שמספיק בעבירה של שיבוש מהלכי משפט) אלא יש צורך להוכיח שהראיה עצמה הושמדה או לפחות לא ניתנת לקריאה, לפענוח או זיהוי. בנוסף, יש להראות, כי הראיה שהושמדה עשויה הייתה להיות דרושה בעתיד להליך שיפוטי צפוי וכי, המשמיד ידע, כי הראיה עשויה להיות דרושה להליך שיפוטי ומתוך כוונה הוא השמיד הראיה, בכדי למנוע את השימוש בה כראיה. ( מדובר בעבירה תוצאתית ). מקווה שהייתי לך לעזר

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי

      • תודה רבה  לת
        שאול | 16/07/2020 20:21