תמ"א 38: האם ניתן לתבוע שוכרים שלא מוכנים להתפנות לצורך ביצוע הפרויקט?

  • בנושא פינוי ובינוי
    arn | 04/07/2020 08:54

    יש לי דירה שרוצים לעשות עליה פינוי ובינוי.

    נניח שהדירה מושכרת לצד שלישי.

    בחוזה שעליו אני חותם אצל היזם שמבצע את ה"פינוי בינוי" אני אחראי לכך שהדייר יפנה את הדירה תוך 90 יום מרגע קבלת ההודעה על הפינוי.

    מה קורה אם הדייר מסרב להתפנות (נניח שבחוזה כתוב שעליו לפנות את הדירה תוך 90 יום אך הוא מסרב לפנותה בבוא העת). תהליך פינוי דירה משוכר סרבן לוקח זמן וזה יעכב את היזם. העיכוב עלול לעלות לו מליונים ואולי עשרות מיליונים (כי הוא בונה מאות דירות שיתעכבו). האם במקרה כזה הוא יוכל לתבוע אותי על אותם מיליונים או עשרות מיליונים שהפסיד?

    מה קורה אם לא מדובר בשוכר סרבן אלא בסתם פולש לא חוקי שמסרב לפנות את הדירה? האם אני אחראי לעיכוב שנגרם ליזם עקב בעיה זו?

    מה קורה אם יש ביני לבין הדייר חוזה חתום שמגדיר את הפינוי בהתאם לדרישות היזם, אבל אז קורה מקרה חרום בלתי צפוי (כמו למשל הקורונה) ואז הממשלה אוסרת על פינוי שוכרים גם אם זה כתוב בחוזה? האם אני אחראי לעיכוב שנגרם ליזם עקב בעיה זו?

    נניח שיותר מ- 80% מהדיירים מסכימים לפינוי בינוי אבל אני מסרב לחתום על חוזה הפינוי בינוי כל עוד לא יובטח לי שלא אהיה אחראי לפינוי שוכרים סרבניים או פולשים. כלומר אני מסכים לחוזה אם יבוטל בו הסעיף שמטיל עלי אחריות לפינוי שוכר סרבן או פולש. יתרה מזו: אני מסכים להשכיר את הדירה ליזם בסכום נמוך (אפילו להשכירה בחינם) בתנאי שיפטור אותי מאחריות לסילוק פולשים -- השאלה היא: האם יתר הדיירים יכולים לתבוע אותי על סרןבי לחתום?

    • תמ"א 38: האם ניתן לתבוע שוכרים שלא מוכנים להתפנות לצורך ביצוע הפרויקט?
      עו"ד אילן הלוי | 04/07/2020 18:16

      שלום רב,

      נקודת המוצא היא שבלי פינוי של כל הדירות ומסירתן ליזם לא ניתן להתחיל בביצוע הפרויקט. לכן בעל דירה שמשכיר את דירתו צריך לכלול בהסכם השכירות סעיפי פינוי ברורים בעת שתינתן הודעת פינוי.

      אם בכל זאת השוכר לא מתפנה צריך להגיש כנגדו תביעת פינוי. אלו תביעות שיחסית לא נמשכות זמן רב ולא אמורות לעכב בהרבה את התחלת הביצוע. האחריות על התביעה עצמה היא לרוב על הבעלים אבל אפשר לסכם אחרת.

      בהסכם עצמו רצוי שתהיה התייחסות לכך כי במידה והבעלים מגיש תביעה לפינוי השוכר אז אין בכך הפרה מבחינתו לפחות כל עוד התביעה מתנהלת בזמן סביר.

      לגבי פולש - לא ברור לי איך מצב כזה יקרה אבל אם מישהו פלש לדירה ללא ידיעתך אתה אמור לפעול כנגדו מיד לאחר הפלישה ולא לחכות להודעת הפינוי מהיזם. אם כך פעלת אני לא רואה איך אפשר יהיה לטעון כנגדך שלא פינית במועד. אבל כאמור זה מצב מאוד לא שגרתי.

      לגבי ההצעה להשכיר את הדירה ליזם - אם הוא מסכים אז בבקשה. אבל אני לא חושב שאתה צריך להיבהל מהאפשרות הזאת יותר מידי.

      בברכה,

      אילן הלוי, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      שד' שאול המלך 8, ת"א
      נייד: 050-5752517; מייל: ilan.halevi@gmail.com