תמ"א 38: האם אחד הדיירים יכול שלא להצטרף לתביעה משותפת נגד היזם?

  • הסכם עם עו"ד בקשר לתביעת היזם
    אורנה | 16/06/2020 08:54

    שלום, רכשתי דירה בפרוייקט שעבר תמ"א 38. יש המון ליקויים (לפי דו"ח מהנדס)  ובאסיפת דיירים/רוכשים הוחלט על תביעה משותפת. עקרונית הסכמתי, אבל הסכם העו"ד לא מקובל עליי. האם אהיה חייבת להצטרף לתביעה אם הרוב יחליט לחתום על ההסכם ? תודה, אורנה

    • תמ"א 38: האם אחד הדיירים יכול שלא להצטרף לתביעה משותפת נגד היזם?
      עו"ד יוחנן דוניץ | 16/06/2020 10:05

      אורנה שלום רב,

      ראשית, הרשי לי להצר על המצב הסבוך אליו נקלעתם בפרוייקט ההתחדשות שלכם. לצערי מדובר בתופעה שכיחה מדי, בה "שוכחים" יזמים כי הדירות אשר הופקדו בידם הן מגוריהם היחידים של דיירים רבים וכפועל יוצא אינם מקפידים לבנותן כראוי.

      וכעת ברשותך אגש לענות על שאלתך.

      הליך ליטיגטורי (פנייה לערכאות משפטיות - י.ד.) בענייני התחדשות עירונית לרוב אינו דבר של מה בכך וככזה אינו זול (במיוחד עקב אורכו של ההליך על ציר הזמן). לכן, רבים מבעלי הנכסים מעדיפים "לשלב כוחות" ולגשת יחדיו בתביעה כנגד היזם במקרה כדוגמת שלכם.

      אין ספק כי אף אחד לא יכול להכריח אותך לקבל שירותים משפטיים בתנאים שאינם מוסכמים עליך, אך עליך לקחת בחשבון מספר דברים, טרם תבחרי לפנות לערכאות כנגד היזם לבדך:

      1. מחיר - כפי שכבר ציינתי, מדובר בהליך אשר עלויות ייצוג משפטי של מומחה בתחום מגיעות לאלפי שקלים (לא מקובל בתחום לעבוד "לפי אחוזים"). על סכומים אלו יש להוסיף עלויות של חוות דעת מומחה (אשר עולות גם כן כסף רב) מטעמך, אגרות בית משפט ועוד. כדאי שתוודאי בטרם כניסתך להליך הזה לבדך, כי יש בידיך את היכולות הכלכליות לעמוד בעלויות של הליך שכזה.

      2. איחוד תיקים - במקרים רבים כאשר ישנם מספר תיקים, הנפתחים בבתי המשפט על אותו פרוייקט ומול אותו יזם, בית המשפט מחליט לדון בכל התיקים הללו יחד. לכן, את עלולה למצוא את עצמך (בדרך כזו או אחרת) מנהלת הליך משפטי המסובך באלפי מונים (עקב ייצוג אינטרסים שונים - האינטרס של התובע היחיד לרוב יהיה שונה משל תובעים בקבוצה, עקב עלויות ההליך הגבוהות אשר נשא בעצמו) בגלל הצורך לגרום לשופט בתיק להעדיף את האינטרס שלך על אינטרס הכלל.

      3. יכולת להגיע לפשרה משתלמת - כאשר נציגות של בעלי נכסים פונה למו"מ מול יזם, מחזיקה היא כוח רב. כבעלת כוח כזה יכולה הנציגות "לכופף את ידו" של היזם באופן יעיל יותר, היות והיזם יחשוש מתביעה מרובת תובעים (אשר עלולה לעלות ליזם בכסף רב). לעומת זאת, כאשר דייר בודד ניגש למו"מ מול היזם, כוחו קטן יותר בהרבה ולרוב מצב זה יקשה על הדייר הבודד להשיג פשרה משתלמת כמו שתשיג נציגות דיירים. אין מדובר כאן במדע מדויק, אלא בסבירות בלבד. לכל כלל ישנם יוצאים מן הכלל, אך לרוב זהו המצב בפועל.

      לסיכום,

      אין ספק שלא ניתן להכריח אותך להצטרף לתביעת יחד עם שאר הדיירים, אך בבואך לפנות לדרך עצמאית בנושא כדאי שתקחי בחשבון את ההשלכות (הייתי שוקל לבדוק האם ישנם בעלי דירות נוספים אשר אינם מרוצים מהסכם שכר הטרחה הנוכחי ואולי ירצו להצטרף אליך לייצוג עצמאי).

      אאחל לך אורנה יקירתי כי תצליחי בכל דרך אשר תבחרי ותזכי לראות את דירתך מושלמת באופן משביע רצון ובמהרה.

      בברכה,

      יוחנן דוניץ, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      התדהר 16, רעננה
      טלפון:09-7995599  ; מייל: Yohanan@ddlaw.net