האם מותר להסתובב ערום בבית כשהחלון פתוח?

  • גבר עירום בביתו מול חדרה של ביתי
    ינון | 30/11/2015 15:31

    שלום,
    בבניין שמולנו, עבר לאחרונה להתגורר גבר שנוהג להסתובב בעירום מלא בביתו.
    הבעיה היא, שהבית שלו נמצא מול חדרה של ביתי בת ה 12. הוא לא צמוד לחדר שלה, אבל ניתן לראות די בבירור מה קורה בתוך הבית..
    הדירה שלנו קטנה ואין לי אפשרות להעביר את ביתי לחדר אחר.
    החלטתי לגשת אל הגבר הזה ולדבר איתו, הוא אמר שהוא נודיסט ושהוא מאמין שעירום זה דבר טבעי ולא משהו שעושה נזק לאנשים אחרים. הוא אמר שלמרות מה שהוא מאמין בו, הוא מכבד גישות אחרות ולא מסתובב עירום בציבור, אבל שבבית הפרטי שלו הוא ינהג לפי אמונותיו. אמר שהוא לא עושה שום דבר מיני, אלא רק מסתובב בטבעיות בתוך הבית הפרטי שלו.
    אותי כאבא, מאוד מטרידה העובדה שגבר מסתובב בעירום כך שניתן לראות אותו מחדרה של הבת שלי..
    מה אני יכול לעשות?
    תודה

    • האם מותר להסתובב ערום בבית כשהחלון פתוח?
      עו"ד אמיר מורשתי | 01/12/2015 14:24

      ינון יקר, אמנם ביתו של אדם הוא מקום פרטי, אך עדיין יש לבחון היטב האם אין הגבר הנודיסט לא עובר עבירה של מעשה מגונה בפומבי כהגדרתו בסעיף  349 לחוק העונשין : " 349. (א)  העושה מעשה מגונה בפומבי בפני אדם אחר, ללא הסכמתו, או העושה מעשה כאמור בכל מקום שהוא תוך ניצול יחסי תלות, מרות, חינוך, השגחה, עבודה או שירות, דינו - מאסר שנה.(ב)  העושה, בכל מקום שהוא, מעשה מגונה בפני אדם שטרם מלאו לו שש עשרה שנים, דינו - מאסר שלוש שנים." חשוב לשים לב, כי מעשה מגונה מוגדר כ"מעשה לשם גירוי, סיפוק או ביזוי מיניים "  עוד חשוב לשים לב, כי אמנם החלופה הראשונה מדברת על כך שהמעשה המגונה יעשה בפומבי אך לפי סעיף 34כד מקום יחשב כמקום פומבי, אף אם אינו ציבורי ובלבד" שאדם המצוי במקום ציבורי יכול לראות את המעשה" - כלומר, אם ניתן לראות את הגבר הערום אף מהרחוב או מבית קפה למשל, הרי למרות שהוא בביתו הוא עדיין עלול למצוא עצמו מואשם בעבירה של מעשה מגונה בפומבי.
      במקרה שלך, המצב הוא יותר פשוט, שכן ביתך היא בסך הכל בת 12 והחלופה השנייה בסעיף 349 לחוק העונשין קובעת איסור על עשיית מעשה מגונה בפני ילדים שהם מתחת לגיל 16 וזאת " בכל מקום שהוא" .
      היות ואת שוחחת עם הגבר והוא מודע לכך שבתך בת ה- 12 נחשפת לגופו העירום והוא ממשיך להתעקש על הסתובבות בעירום בחלון פתוח- שמצבו המשפטי של השכן הוא הרבה יותר מורכב ועצתי לך להגיש כנגדו תלונה מסודרת למשטרה.
       לסיום אני רוצה להזכיר, שחשיפת גופו העירום של השכן החוזרת ונשנית מול בתך הקטינה, מהווה גם עוולת מטרד ליחיד לפי סעיף 44(א) לפקודת הנזיקין וניתן לתבוע בגין עוולה זו.
      מקווה שהייתי לך לעזר.

      בברכה,
      עו"ד אמיר מורשתי
      מנהל הפורום הפלילי

      • הסתובבות בעירום = מעשה מגונה?
        אורי | 06/02/2016 19:00

        כפי שכתבת: ״מעשה מגונה מוגדר כ"מעשה לשם גירוי, סיפוק או ביזוי מיניים"

        תוכל בבקשה להסביר איך הסקת משפטית שהסתובבות בעירום הינה מעשה מגונה?

        כלומר שלהסתובב בעירום משמע מעשה לשם גירוי, סיפוק או ביזוי מיניים?

        שאדם יוצא מהמקלחת הוא גם עירום ואין לו שום כוונה לגרות לספק או לבזות אף אחד...

        • הסתובבות בעירום אינה בהכרח מעשה מגונה
          עו"ד אמיר מורשתי | 07/02/2016 13:28

          אורי יקר, מעולם לא טענתי, כי הסתובבות בעירום בביתך היא כשלעצמה מהווה מעשה מגונה.
          המחוקק הגדיר את המעשה המגונה בצורה מאוד רחבה הכוללת גם מעשה לשם גירוי, סיפוק או ביזוי מיני.
          המחוקק אסר בסעיף 349(ב) לחוק העונשין לבצע מעשה מגונה בכל מקום שהוא ( לרבות בביתך הפרטי) בפני אדם שטרם מלאו לו 16 שנים. במקרה המתואר בשאלה מדובר בילדה שהיא בסך הכל בת 12 כאשר המתערטל מודע לכך שהיא רואה אותו מסתובב בעירום בביתו (ולאו דווקא רק ביציאה מהמקלחת ) ובכל זאת הוא לא מוכן להגיף את חלונו והוא מתעקש על הסתובבות בעירום מול חלונה של הילדה.
          אין המדובר בהתנהגות נורמטיבית,ובנסיבות האמורות ניתן להסיק כי אם הוא ממשיך להסתובב בעירום בביתו באופן שהוא מודע לכך שהוא נצפה ע"י קטינים מתחת לגיל 16, הרי שבכך מתבסס היסוד הנפשי הנדרש להוכחת מטרת הביזוי המיני שבהגדרת העבירה ( הגם שייתכן מאוד שישנן מטרות נוספות שאינן פליליות במעשיו ).

          בברכה,

          אמיר מורשתי, עו"ד
          מנהל פורום פלילי

          דרך אבא הילל סילבר 12, מגדל ששון חוגי, רמת גן
          טל': 03-6126260; מייל: amir@morashti.co.il

          • למען האמת גם אני לא מבין איפה הבעיה הגדולה
            יחיאל | 08/02/2016 08:14

             אתה מדבר על שני דברים נפרדים: הראשון אומר שמעשה מגונה כולל מעשה לשם גירוי, סיפוק או ביזוי מיני.
            השני מדבר על כך שילדה מתחת לגיל 16 רואה אותו.
            אבל אני לא מבין את הקשר בין הדברים. אם הוא עושה את זה כאורח חיים, איפה כאן הגירוי, הסיפוק או הביזוי?
            הוא עשה את אותו הדבר לפני שידע שהיא יכולה לראות אותו, וממשיך להתנהג כך גם לאחר מכן. משתמשע שמדובר באורח חייו בביתו הפרטי, ולא במעשה שהוא עושה כדי לגרום לו לגירוי, סיפוק או ביזוי מיני, ולמען האמת הוא בכלל לא עושה את הדבר עם איזשהו הקשר מיני כלשהו.

            הפתרון הטוב ביותר יהיה לדבר עם השכן ולהגיע עמו להסדר כלשהו, ולא לגרור את העניין לבית משפט.

            • המשך תשובה
              עו"ד אמיר מורשתי | 08/02/2016 16:17

              יחיאל יקר, הבעיה העיקרית פה היא שניסו לדבר איתו והוא למרות שהוא מודע לכך שילדה בת 12 צופה בו במערומיו מתעקש להסתובב בעירום בביתו עם חלון פתוח.
              הידיעה שלו על כך היא שעלולה לסבכו בפלילים ולבסס את דרישת המטרה שבעבירה ( ביזוי מיני למשל ).
              חשוב לי להבהיר לך, שקיים פער מסוים בין התוצאה אליה ייתכן והיינו מצפים להגיע מקריאת החוק היבש לבין הפרקטיקה המקצועית.
              כך למשל, על מנת לבסס עבירת גניבה, על התביעה להוכיח לכאורה כי האדם התכוון בשעת הנטילה לשלול את הדבר שלילה של קבע.
              לכאורה, אפשר להתווכח, האם מי שרק יצא מחנות התכשיטים עם ענק יהלומים מבלי לשלם עליו הוא גנב? אולי הוא התכוון להשאיל זאת לטקס חגיגי ולהחזיר הענק למחרת היום?
              אפשר גם להתווכח האם אדם שמחליט להטיל מימיו באמצע גינה ציבורית ליד ספסל שבו יושבות ילדות קטנות כשכולם יכולים לראותו במערומיו( ובפועל רואים את איבר מינו ) הוא  מי שאשם במעשה מגונה בפומבי או בסך הכל אדם המבקש להתפנות ולא עולה על דעתו שמעשיו הוא מבזה אחר או מגיע לסיפוק מיני כלשהו.
              במציאות הפרקטית אני חושב שגם אתה מבין שבתי המשפט לא יהיו סלחנים על התנהגויות אלו.

              בברכה,

              אמיר מורשתי, עו"ד
              מנהל פורום פלילי

              דרך אבא הילל סילבר 12, מגדל ששון חוגי, רמת גן
              טל': 03-6126260; מייל: amir@morashti.co.il

            • עו״ד תמיד ייעץ לכיוון של תלונה ודיון משפטי
              שפוי | 08/02/2016 16:28

              עו״ד תמיד ייעץ לכיוון של תלונה ודיון משפטי, זו אומנותם וזו פרנסתם.
              השכן אינו עושה מעשה מגונה, ואינו עושה כל דבר בפני מישהו, הוא בביתו הפרטי.

              אולי לחילופין תסביר לנערה את ההבדל בין עירום לבין מין? עדיף שזה יוסבר במשפחה מאשר שתלמד באינטרנט...

              ומה תעשה כאשר הנערה תראה תמונה של יצירת מופת, פסל דוד של מיכאלאנג׳לו, שאינו בדיוק לבוש?

              • המשך תשובה
                עו"ד אמיר מורשתי | 08/02/2016 17:38

                אני רק מבקש להוסיף, כי גם בביתך הפרטי חלים הגבלות כאשר אתה פוגע בסביבתך- דוגמא לכך היא רעשים לא סבירים, ריחות וכן, גם הסתובבות בעירום במקרים מסוימים.
                למעשה, הגדרת המושג "פומבי" לצורך העבירה של מעשה מגונה בפומבי כוללת גם " מקום שאינו ציבורי ובלבד שאדם המצוי במקום ציבורי יכול לראות את המעשה"
                וכפי שציינתי כשמדובר באדם שטרם מלאו לו 16 נאמר במפורש" העושה בכל מקום שהוא מעשה מגונה..."
                כך שבכל הכבוד לכך שמדובר בבית פרטי, עדיין החוק חל בנסיבות מסוימות.
                אני מסכים איתך שהתוצאה עלולה להיות מתסכלת ואני אגב האחרון שסובר שראוי לרוץ בכל עניין להגשת תלונה במשטרה, אולי בגלל שאני משמש כסניגור פלילי...

                בברכה,

                אמיר מורשתי, עו"ד
                מנהל פורום פלילי

                דרך אבא הילל סילבר 12, מגדל ששון חוגי, רמת גן
                טל': 03-6126260; מייל: amir@morashti.co.il

                • אין ויכוח לגבי מעשה מגונה בכל מקום, אבל
                  יחיאל | 08/02/2016 21:12

                  אין ויכוח לגבי זה שמי שעושה מעשה מגונה בכל מקום שהוא, הוא עבריין.
                  אין ויכוח שמי שעושה מעשה מגונה (בכלל, ומול נערה בגיל צעיר מ 16 בפרט) הוא עבריין.
                  הויכוח הוא לגבי מה מוגדר מעשה מגונה או ביזוי מיני. האם עירום לכשעצמו הוא מגונה? וכאן אני ממש לא מסכים שכל עירום הוא מגונה. אדם נודיסט שזוהי דרך חייו, ובפרט בתוך ביתו הפרטי, לא מבצע לטעמי מעשה מגונה, ואני חושב שגם יהיה קשה מאוד להוכיח במשפט שמה שהוא ביצע זה מעשה מגונה או ביזוי מיני.
                  הדוגמה שנתת של אדם שמטיל מימו בגינה ציבורית מול ילדות שונה בתכלית, ובלי שום קשר למקום שבו זה נעשה (בית מול גינה ציבורית), אלא אך ורק בקשר לסיטואציה. אדם כזה, די ברור שהוא עושה את המעשה במטרה ברורה להגיע לגירוי מיני מעצם זה שהילדות רואות את איבר מינו. זה לעומת הנודיסט, שעושה את זה מטעמים אחרים לגמרי.
                  כך ששוב, אין ויכוח על כך שאם אדם עושה מעשה מגונה מול עיני ילדה, גם אם הוא בתוך ביתו הפרטי, זו עבירה. הוויכוח הוא האם נודיסט שמסתובב בעירום בלי קשר לשאלה מי צופה בו הוא אדם שבכלל מבצע מעשה מגונה, או לא. ולטעמי התשובה היא לא. לא כל עירום, ולא כל עירום מול ילדה, הוא מעשה מגונה/ביזוי מיני וכו'.

                  • אני משתין פעמים רבות ליד שיחים במרחב הציבורי
                    משתין במרחב הציבורי | 17/04/2024 19:10

                    מתן השתן בטבע נותן לי תחושת התקרקעות וחזרה אל מקור גדול מאיתנו ששכחנו אותו מזמן כי אנחנו עסוקים כל כך הרבה בלנסות לשלוט באחרים סביבנו כדי ליצור מערכת חברתית מושלמת.

            • עו״ד תמיד ייעץ לכיוון של תלונה ודיון משפטי
              שפוי | 09/02/2016 00:02

              עו״ד תמיד ייעץ לכיוון של תלונה ודיון משפטי, זו אומנותם וזו פרנסתם.
              השכן אינו עושה מעשה מגונה, ואינו עושה כל דבר בפני מישהו, הוא בביתו הפרטי.

              אולי לחילופין תסביר לנערה את ההבדל בין עירום לבין מין? עדיף שזה יוסבר במשפחה מאשר שתלמד באינטרנט...

              ומה תעשה כאשר הנערה תראה תמונה של יצירת מופת, פסל דוד של מיכאלאנג׳לו, שאינו בדיוק לבוש?

              • אתם מדברים משפטית...קצת אנושיות
                יובל | 09/02/2016 01:31

                עם כל הכבוד לכל הנודיסטים והנטוריסטים, עדיין הרוב המוחלט בארצנו הקטנה, מעדיף להתלבש.
                אז למה השכן הנכבד לא יכול להתחשב בתחושות הציבור שבקירבו הוא חיי.
                אם זה היה בשכונה הזאת, הייתי מצלם ותולה על כל עץ ובית בסביבה, עד אשר הוא היה מתבייש לצאת מביתו.
                האם כל בעיה צריך לפתור באלימות ובאיומים, ורק בגלל שאנשים שכחו שיש להתחשב בסביבתם?
                האם תמיד השאלה היא אם אסור או מותר?
                ואם בת אחותו היתה גרה ממול, האם גם אז הוא היה מסתובב עם חלון פתוח?

                • השאלה אם הוא נודיסט באמת או סתם סוטה
                  משה | 09/02/2016 08:37

                  יובל, מהתגובה שלך אתה לא מבין מהם נודיסטים ונטוריסטים. אלה אנשים שחושבים (וזו זכותם המלאה) שבני אדם נולדו ללא בגדים, ואין שום סיבה להסתיר ושום סיבה להתבייש, ככה נולדנו. ולא משנה מבחינתם אם מדובר באדם שהוא דוגמן, או שלא נראה טוב. זה הגוף, זה הטבע.
                  אני אישית לא נודיסט, אבל אם תחשוב על זה, מה בעצם כל כך איום ונורא בגוף עירום? בסופו של דבר ככה הטבע יצר אותנו באמת... ומה כל כך איום ונורא כשילדה רואה גוף של גבר? בלי שום הקשר מיני, רק גבר בעירום? יש הבדל בין עירום לבין מין.
                  הנודיסטים באמת ובתמים היו מעדיפים להסתובב בעירום בכל מקום אפשרי, אבל הם לא יסתובבו ככה במקומות ציבוריים, מהתחשבות ביתר האנשים שלא חושבים כמוהם. הנודיסטים שיצא לי לפגוש, הולכים למקומות מבודדים, וגם שם אם במקרה מגיע מישהו הם בודקים שהם לא מפריעים לו.
                  כך שאותו נודיסט, היה מסתובב עירום גם אם בת אחותו היתה גרה ממול, וגם לא היה מפריע לו שתצלם ותתלה את התמונות שלו על כל עץ ברחוב. הוא לא מתבייש בזה.

                  השאלה שצריך לשאול היא, האם אדם נודיסט, שלא מתהלך כך בציבור אלא יכול להתנהג בהתאם לאמונתו רק במקומות מבודדים, צריך להתנהג אחרת מדרכו גם בביתו הפרטי? ואם הוא רוצה להתנהג בהתאם לאמונתו, האם הוא צריך במשך כל היום להסתובב בביתו בחשיכה, כשהוילונות סגורים, ולהתנהג כאילו הוא במחתרת?

                  • השאלה היא יותר מורכבת מאשר היותו נודיסט או סוטה
                    עו"ד אמיר מורשתי | 09/02/2016 19:10

                    השאלה היא בהנחה והוא נודיסט, האם מהרגע שהובא לידיעתו, כי ילדה קטנה צופה בו כשהוא מהלך בעירום והוא מתבקש לפחות להגיף את הוילון הפונה אל אותו חלון של הילדה ( כשבשאר הבית אין בעיה שימשיך להסתובב כך) והוא ממשיך להתעקש על עקרונותיו ולהתעלם מהבקשה המפורשת האם לא ניתן לומר, שהתגבש היסוד הנפשי הנדרש להרשעתו בעבירה של מעשה מגונה בפומבי?
                    אני מסכים שלא כל עירום הופך למעשה מגונה בפומבי אך הנסיבות שבשאלה מעלות חשש שמא יש כאן יותר מאשר נטורליסט המעוניין להסתובב בעירום בביתו.
                    בסופו של דבר קשה להכריע לכאן ולכאן ולעתים אין מנוס מלהביא את הנושא להכרעה שיפוטית אם ניסיונות לגשר לא צלחו.
                    בברכה,

                    אמיר מורשתי, עו"ד
                    מנהל פורום פלילי

                    דרך אבא הילל סילבר 12, מגדל ששון חוגי, רמת גן
                    טל': 03-6126260; מייל: amir@morashti.co.il

                    • יש כאן בדיון הזה החמצה של יסוד ה'בפני'
                      דן | 31/05/2020 16:51

                      אדם שעושה משהו בתוככי ביתו (ולא במרפסת) וכדי לראות אותו יש להתבונן דרך החלון - לא מתממש בו יסוד 'בפני'. הוא חי בפרטיותו. זכותו לעשות שם מה שרצונו. אם כבר - לו יש זכות להגיש תלונה על כך שמציצים לתוך ביתו.

                      התשובה למצב הזה היא אחת- יתכבד האב ויתקין בחדר הילדה תריס, ויסגור את השלבים התחתונים כך שלא תוכל לראות את השכן אפילו במקרה.

                      ואחרון - עו'ד הממליץ על תלונה במשטרה בנוגע להתנהגות שאין בה שום מרכיב פלילי חושף עצמו לתלונה בלשכת עורכי הדין בגין רשלנות.

                      • המשך בירור ידון יסוד 'בפני' בקשר לגינה
                        נריאל | 15/07/2021 23:12

                        האם יסוד בפני כפי שאתה מתייחס אליו בתגובתך מתייחס גם למקרה שהאדם גבר או אישה נמצא ערום בגינתו במידה וצריך להסתכל דרך חלון כדי לראות אותו ברור שבמידה והוא/היא נמצאים ערומים בתוך ביתו/ה והשכן נדרש לפתוח חלון כדי לראות אותו/ה אין עילה לתלונה האם הדבר תקף גם לעירום בגינה אחורית של בית פרטי שיש לה גדרות ונדרש חלון מהשכן כדי להציץ לתוכה האם במידה ואין לשכן עילה לתלונה אפשר להתלונן נגדו כהצצה/חדירה לפרטיות?