מהו שימוש הוגן ביצירה

  • העלאת קבצים לתלמידים
    אילנה | 06/05/2020 10:20

    שלום,

    ברצוני לשאול האם אני צריכה לקבל אישור מהסופרים ומשוררים כשאני מעלה קבצים עם עבודות לתלמידים לרשת בחינם ,שהם מופיעות היצירות הספרותיות של המשוררים והסופרים?ברצוני לציין שמדובר בקובץ ולא בספר.

    • מהו שימוש הוגן ביצירה

      אילנה שלום

      ככלל העלאת קבצים של יצירות של סופרים ומשוררים מחייבת קבלת אישור או רישיון מהיוצר של היצירה.

      יחד עם זאת, את מציינת שהעלאת הקבצים נעשית בחינם ובתוך עבודות לתלמידים ברשת, לכן סביר שמדובר בשימוש הוגן למטרת לימוד .

      הגנת השימוש ההוגן מאפשרת בנסיבות מסוימות לעשות שימוש ביצירה ללא קבלת אישור מהיוצר.

      החוק מונה רשימה לא סגורה של שיקולים על פיהם ייקבע האם השימוש שנעשה הוגן או לאו.

      המטרות שלשמן ניתן לעשות שימוש הוגן הן: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, הוראה ובחינה ע"י מוסד חינוך.

      יחד עם זאת יש לבחון ארבעה פרמטרים שונים: מטרת ואופיו של השימוש, האם היצירה פורסמה בעבר, איזה חלק מהווה היקף השימוש ביצירה- הן מבחינה כמותית והן מבחינה איכותית.

      ככל שמדובר בחלק מצומצם יותר מהיצירה שבה רוצים להשתמש, כך גם מצטמצמת הפגיעה בזכויות היוצרים.

      יחד עם זאת, אין לעשות שינוי ביצירה ויש לתת ליוצר קרדיט על היצירה.

      בברכה,

      אורלי ספיר סחייק, עו"ד
      מנהלת פורום זכויות יוצרים.
      מעלה השיחרור 15, חיפה
      טלפון:04-8528528 , מייל: orlylaw@zahav.net.il