שאלה בנוגע לאחריות קפידה

  • אחריות קפידה
    חן | 29/04/2020 09:46

    האם בעבירות קנס (רשות מקומית רישוי עסקים) זה עבירות אחריות קפידה כמו תעבורה קלות? או מה יסוד נפשי נדרש?

    • שאלה בנוגע לאחריות קפידה
      עו"ד אמיר מורשתי | 30/04/2020 13:26

      פונה יקר, סעיף 22 לחוק העונשין קובע למעשה שיסוד נפשי של אחריות קפידה אפשרי רק מקום שהדבר נקבע מפורשות בחיקוק ובנוסח הסעיף: " (א) אדם נושא באחריות קפידה בשל עבירה, אם נקבע בחיקוק שהעבירה אינה טעונה הוכחת מחשבה פלילית או רשלנות; ואולם, אין בהוראות סעיף קטן זה כדי לבטל את האחריות בשל עבירות שחוקקו טרם כניסתו לתוקף של חוק זה ונקבע בדין שאינן טעונות הוכחת מחשבה פלילית או רשלנות. לענין סעיף קטן זה, "בדין" - לרבות בהלכה פסוקה. " . לדוגמה סעיף 14(ד) לחוק רישוי עסקים מציין כי לגבי העבירות המנויות בסעיף 14 שדן בעיסוק ללא היתר או בחריגה מהתנאים או אי קיום תקנות מסוימות אליהם מפנה הסעיף , הרי שמדובר באחריות קפידה. באותו אופן צריך לבדוק את העבירות הקנס הרלוונטיות. ככל ואין מדובר באחריות קפידה או רשלנות , הרי שעל התביעה יהיה להוכיח כי האדם ביצע העבירה תוך מחשבה פלילית. מקווה שהייתי לך לעזר

                (ב) לא יישא אדם באחריות לפי סעיף זה אם נהג ללא מחשבה פלילית וללא רשלנות ועשה כל שניתן למנוע את העבירה; הטוען טענה כאמור - עליו הראיה.
                (ג) לענין אחריות לפי סעיף זה, לא יידון אדם למאסר, אלא אם כן הוכחה מחשבה פלילית או רשלנות.

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי