איך מתמודדים עם בעיות נגישות בפרויקט תמ"א 38/1?

  • זכויות לילד עם צרכים מיוחדים בתהליך תמ"א 38
    אלון | 26/04/2020 13:20

    אנו מתגוררים בקומת קרקע עם ילד בעל צרכים מיוחדים על כיסא גלגלים. נושא הבניה במסגרת התמ"א היה ידוע לנו ולקחנו זאת בחשבון אולם כבר כמה חודשים שכל שביל הכניסה, הכניסה לבניין והלובי בהריסות וללא גישה נגישה כלל.

    מיותר לציין שאי אפשר להתנייד, ולא מדובר בשבוע שבועיים אלא כבר כמה חודשים ותקופה מאוד ממשוכת.

    היזם לא עונה לפניות וטלפונים ואין עם מי לדבר, לא ברור למה זה תקוע ובינתיים פוגע לנו באיכות החיים ובהתניידות הבן שלי. אני רוצה חלופה לתקופה הזו שתפצה אותנו. האם אנחנו יכולים לתבוע את הקבלן בפגיעת ההתניידות של הבן שלי לצורך הפיצויים? (הפיצויים שאני דורשת היא מקום מגורים חלופי לתקופה הזו)
    תודה

    • איך מתמודדים עם בעיות נגישות בפרויקט תמ"א 38/1?
      עו"ד אריה בדנר | 28/04/2020 13:27

      אלון שלום,

      ראשית, צר לי לקרוא על הקשיים שאתם מתמודדים איתם, כבר כמה חודשים, עקב ביצוע עבודות התמ"א ולאור מגבלת ההתניידות של בנך.

      לגופו של עניין, אפתח בהפניית הזרקור למשפט בשאלתכם, לפיו "היזם לא עונה לפניות וטלפונים ואין עם מי לדבר". בהקשר זה, כדי ליתן מענה לשאלתכם, חשוב להבין האם הפרויקט מתקדם כסדרו, האם העבודות נמשכות, או שבפועל מדובר בפרויקט ש"נתקע". ואם "נתקע" -  מה נעשה בדבר. הדבר משליך, כמובן, ממילא, גם על היווצרות המגבלה שתיארתם והימשכותה וכן על השיקולים שיעמדו בפנינו בשעת בחינת דרכי הפעולה.

      בנוסף, בהנחה שהפרויקט אינו "תקוע", אזי מבלי לגרוע מההבנה שפרויקט תמ"א 38/1 כרוך בביצוע עבדות בניה שיש להן השפעה על המתגוררים בבניין, אינני מבין מדוע צריכה להיות מגבלת ניידות, כניסה ויציאה מהבניין, לאורך תקופה ארוכה, כפי שאתה מתאר. ממילא, הדבר אמור להיות מוסדר בהסכם התמ"א, וודאי וודאי בנסיבות בהן בבניין מתגורר ילד בעל צרכים מיוחדים עם קשיי התניידות. יש צורך לבחון את ההסדרים שנקבעו, אם נקבעו, לעניין זה, בהסכם התמ"א.

      לפיכך, הצעתי, בשלב זה, הינה שראשית תבחן הדברים מול עוה"ד מטעם הדיירים, המטפל בעסקה, כדי לקבל מענה להיבטים השונים כמפורט לעיל, ויתכן ואף תימצא לך התשובה באמצעותו.

      אציין, במאמר מוסגר, כי תיקון לחוק משנת 2018 מאפשר עמידה על מתן פתרון לצרכים המיוחדים של קשיש או מוגבל, בהעמדת דיור חלוף לתקופת העבודות, אולם זאת, כך אני מבין מהנתונים שבפני, אינם ישימים (בוודאי בשלב זה) בעניינכם. הדבר ממחיש את הצורך בהקפדה על ייצוג איכותי של הדיירים, בשעת עריכת הסכם התמ"א, טרם החתימה על הסכם התמ"א ולאורך הפרויקט כולו.

      מקווה שהייתי לך לעזר,

      בברכה,

      אריה בדנר, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      מגדל ב.ס.ר. 3, מצדה 9, בני ברק
      טלפון: 03-6120890 ; מייל: Arie@Badner.co.il