עצמאי שנפגע בתאונת עבודה: "האם עלי להפסיק לעבוד כדי לקבל את הפיצוי?"

  • תאונת דרכים או תאונת עבודה של בעל עסק עצמאי
    אופיר | 14/04/2020 00:10

    שלום,

    אני עצמאי, ולפני כחודש וחצי הייתי מעורב בתאונת דרכים בדרכי למספר סידורים - חלקם קשורים לעבודה וחלקם לא.

    עו"ד אחד שעימו התייעצתי אמר לי כי אם אני תובע את הביטוח הלאומי על תאונת עבודה, לא אוכל להמשיך במקביל להרוויח מהעסק שלי - כלומר, הדבר יחייב אותי להפסיק לעסוק בעסק – מה שיגרום לו נזק חמור וארוך טווח (ואולי בלתי הפיך).

    אך עו"ד אחר עמו התייעצתי אמר שזה ממש לא נכון: שאני יכול להמשיך לעסוק בעסק שלי ותביעת הביטוח הלאומי על תאונת עבודה אינה תלויה כלל בכמה אני מרוויח מהעסק לאחר התאונה.

    מה היא התשובה הנכונה?

    בתודה מראש.

    • עצמאי שנפגע בתאונת עבודה: "האם עלי להפסיק לעבוד כדי לקבל את הפיצוי?"
      עו"ד תומר ששון | 14/04/2020 16:53

      שלום,

      הביטוח הלאומי מפצה נפגע בעבודה, וגם כאשר מדובר בעובד עצמאי, בשני אופנים, האחד בגין היעדרות מהעבודה , מה שמכונה "דמי פגיעה" וזאת  ככל ונעדרת מהעבודה עקב התאונה, וכמובן בכפוף לאישורי מחלה ואישור המוסד לביטוח הלאומי אשר מאשר את ימי המחלה,ולכל היותר בעד 13 שבועות (91 ימים), הנמנים ממחרת יום הפגיעה. ועד 75% מהשכר הרבע שנתי בו השתכרת לפני התאונה. כאשר מדובר בעובד עצמאי דמי הפגיעה ישולמו לך בהתאם לתקופת אי הכושר לעבודה ובניכוי  12 ימי ההיעדרות הראשונים.

      כמו כן , ככל ונותרה נכות עקב התאונה, ואין זה משנה אם אתה  ממשיך בעבודתך כרגיל ואף אם הינך עובד עצמאי, ואף אם ישנה עלייה במחזור הכנסותיך אתה זכאי למענק או לקצבה חודשית בהתאם לדרגת הנכות ככל וישנה. ( החל מ- 10% נכות ומעלה מדובר במענק חד פעמי, ומעל 20% קצבה חודשית). יש לציין כי ככל וישנה ירידה בהכנסות אזי תהיה זכאי להפעלת תקנה 15 לתקנות הביטוח הלאומי, אשר מהווה מעין "נכות תפקודית" והיא יכולה להוסיף לאחוזי הנכות הרפואית, על אף שאין מדובר בנכות רפואית.

      יש לציין כי ע"פ רוב, במקרה של תאונת דרכים את מירב הפיצוי ניתן לקבל דווקא מחברה הביטוח שביטחה את הרכב בביטוח חובה.

      מומלץ להסתייע בעו"ד המבין בתחום וזהו תחום התמחותו.

      אשמח לעמוד לרשותך לכל שאלה נוספת.

      בברכה,

      תומר ששון, עו"ד
      מנהל פורום תאונות דרכים

      שלומציון המלכה 18, ירושלים
      טל': 050-7947421; מייל: tomer3630@walla.com

      • תודה, ועוד שאלה קטנה
        אופיר | 15/04/2020 13:14

        שלום תומר,

        תודה על המענה המהיר. בוודאי שאסתייע בעו"ד המבין בתחום. רק שעצות סותרות שקיבלתי מעורכי דין שונים, מקשים עליי להבין מי באמת מומחה.

        אם אני מבין נכון את תשובתך, אז במהלך התקופה של 90 יום עבורה משולמים דמי הפגיעה, אכן אסור לי לעסוק בעסק, כי דמי הפגיעה מותנים בהיעדרות מהעבודה. האם הבנתי נכון?

        בתודה מראש.

        • המשך תשובה
          עו"ד תומר ששון | 16/04/2020 11:37

          דמי הפגיעה ניתנים בהנחה ונעדרת מעבודתך ולא הייתה לך הכנסה בתקופה זו. וככל ואכן יש סיבה רפואית מוצדקת להיעדרות של 90 יום.

          לגבי הייצוג, יש לבחון האם זהו עיסוקו המרכזי של עוה"ד.

          בברכה,

          תומר ששון, עו"ד
          מנהל פורום תאונות דרכים

          שלומציון המלכה 18, ירושלים
          טל': 050-7947421; מייל: tomer3630@walla.com

          • תודה רבה!  לת
            אופיר | 19/04/2020 00:54