האם חוזה התמ"א מקפח בין הדיירים?

  • קיפוח בפרוייקט תמא 38 בין דיירים
    בן | 30/03/2020 22:32

    רכשתי דירה לפני תחילת פרויקט תמא. נציגה של החברה החתימה אותי על חוזה וייפוי כוח בלתי חוזר.

    הפורייקט עצמו מקפח חצי מדייר הבנין, כלומר 12 דיירים מתוך 24 מקבלים מרפסת שירות וחלק לא מקבלים. כאשר חתמתי על החוזה לא נאמר לי דבר ולא הציגו לי את התוכניות (לא שאני יודע לקרוא תוכנית). בפועל מה שקרה, זה שעורך הדין מטעם הדיירים השקבלן מינה חתם בשם הדיירים מתוקף ייפוי הכוח על התוכניות והפרויקט יצא לפועל. כיום הבניה הגיע כבר לקומת הגג.

    האם ניתן לעשות משהו כאשר החוזה כבר נחתם ועורך הדין חתם בשם הדיירים גם לאחר קיפוח כה משמעותי?

    לציין שמשיחה עם עורך הדין שמייצג את הדיירים, כיביכול, הוא טען שלא ניתן לעשות דבר בנדון.

    עוד אציין שבחוזה לא צויין עניין מרפסות השירות, כך שלא היה לי אופציה גם לדעת.

    • האם חוזה התמ"א מקפח בין הדיירים?
      עו"ד אריה בדנר | 31/03/2020 21:45

      בן שלום,

      אודה ואתוודה שעובדות המקרה, בשאלתך, אינן ברורות לי עד תום. האם אתה דייר בבניין שהתקשר (יחד עם שאר הדיירים בבניין) עם היזם בהסכם תמ"א 38? או שאתה רוכש של דירת ייזם בפרויקט תמ"א 38? או -  כפי שאולי ניתן להבין, משאלתך, רכשת דירה מדייר שכבר התקשר בהסכם תמ"א ונכנסת בנעליו לאותו הסכם תמ"א עליו הוא כבר  חתם? זאת ועוד, האם מדובר בתמ"א 38/1 או בתמ"א 38/2 (הריסה ובניה)? וגם, מה הסיבה שחלק מהדיירים מקבלים תוספת מרפסת וחלק לא -  האם ניתן להבין מכך שמדובר בתמ"א 38/1 וישנה מגבלה תכנונית?

      מה שכן ברור הוא שלטענתך הליך חתימת החוזה, על פניו, היה לקוי. האם החתימה לא התבצעה מול עוה"ד של הדיירים שהסביר לך את הוראות ההסכם? האם ייפוי הכוח נחתם שלא בנוכחות עוה"ד?

      כל שאוכל לומר, בשלב זה, הוא שכדי לקבל תמונה ברורה וליתן עצה נכונה, יש לבחון את מכלול הנסיבות, העובדות, הוראות ההסכם והתוכניות שהוגשו ואושרו. לצערי, זאת לא ניתן לעשות במסגרת הפורום והצעתי לך היא להתייעץ עם עורך דין בתחום. מאחר ומשאלתך אני מבין כי הנך אחד מ- 12 דיירים שנפגעו, באותו אופן, הצעתי לך היא שתתאגדו ותפנו יחדיו לאותו עורך דין איתו תתייעצו, כך שתוכלו גם לחלוק בהוצאה.

      בהצלחה,

      בברכה,

      אריה בדנר, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      מגדל ב.ס.ר. 3, מצדה 9, בני ברק
      טלפון: 03-6120890 ; מייל: Arie@Badner.co.il

      • תודה רבה על המענה
        בן | 31/03/2020 22:44

        אסביר שוב בהתאם להבהרותיך,

        ראשית מדובר בפרוייקט תמא 38/1.

        קניתי את הדירה, לאחר מספר חודשים הגיעה אלי נציגה של היזם, שהיא אינה עורכת דין והחתימה אותי על חוזה וייפוי כוח בלתי חוזר.

        כעבור בערך שנתיים, החלו את הבניה בבנין, כיום הם נמצאים באמצע שלבי הבניה, כלומר הגיעו לקומת הגג.

        אני גיליתי את עיניין הקיפוח רק לאחר שהקבלן כבר קיבל היתר בניה  דרך אחד הדיירים בבנין שגם הוא כחלק מ -12 הדיירים שלא קיבל את המרפסת.

        לאחר מכן, הלכתי יחד עם מספר נציגים מהבנין לעורך הדין שהועבר אליו הייפוי כוח הבלתי חוזר (שהוא לא ייצוג אותנו בהליך החוזה). אציין שבייפוי כוח שחתמתי, שכמו שאמרתי לא היה מול עורך הדין וכתוב בו שם של עורך דין אחר (זה שלכאורה ייצג אותנו בחוזה מול הקבלן).

        עורך הדין שהגענו אליו טען שהוא מייצג אותנו והוא קיבל לידו את הייפוי כוח. אציין כי לאחר שעברתי על הייפוי כוח ראיתי שלא כתוב בו את הזכות להעביר אותו. אותו עורך דין חתם בשמנו על התוכניות הקפחות.

        העלנו את נושא המרפסות מול עורך הדין שלכאורה מייצג אותנו, אגב לא נאמר לנו דרך לגבי החלפת עורך הדין, עורך הדין טען שלגבי המרפסות לא ניתן לעשות דבר ושאלו התוכניות.

        לי התברר שהיתה לעורך הדין את החובה לעדכן אותנו בדבר התוכניות ובמיוחד כאשר התוכניות מקפחת עד מאוד ללא שהוצע לנו שום תמורה. לפי מה שהבנתי מאחד הדיירים לא היתה לקבלן איזושהי מגבלה תכנונית שבגינה הוא החליט לבנות את המרפסות דווקא בקומה רביעית ובקומה ראשונה ובקומה שלישית ושניה הוא לא בונה. לפי הבנתי הוא עשה זאת מטעמי נוחות. עורך הדין טרח גם לספר שהוא חבר מאוד טוב של הקבלן והם נמצאים משרד ליד משרד, ככה כהערת אגב.

        בשורה התחתונה הוא נמצא כרגע באמצע הבניה ולרשותי רק 4 דיירים, בנתיים, שמוכנים ללכת להליך משפטי.

        השאלה אם יש פה קייס ואתה חושב שאפשר להתקדם עם זה.

        אציין שכל הדיירים כולל אותם דיירים שמקבלים מרפסת חתמו על אותו חוזה שאנו חתמנו ובחוזה לא מוזכר עניין מרפסות השירות.

        שוב, תודה רבה.

        • במענה לשאלתך
          עו"ד אריה בדנר | 01/04/2020 17:32

          בן שלום,

          התמונה שפרסת ברורה.

          שאלתך הינה האם "יש פה קייס" והתשובה -  כן. בכפוף לבדיקת ההסכם, ככל הנראה קיימת לכם עילה כנגד היזם. כמו כן, כפוף לבדיקת המסמכים, ככל הנראה קיימת לכם גם טענה ועילה כנגד מעורבים נוספים בעסקה לרבות עורכי הדין. אני שב ומציע שתתאגדו, מספר דיירים שעניינם דומה, תפנו יחדיו לעורך דין הבקיא בתחום, שיבחן את כל המסמכים ויציע לכם את דרך הפעולה הנכון. ככל שתקדימו -  כך ייטב.

          בברכה,

          אריה בדנר, עו"ד
          מנהל פורום תמ"א 38

          מגדל ב.ס.ר. 3, מצדה 9, בני ברק
          טלפון: 03-6120890 ; מייל: Arie@Badner.co.il