תמ"א 38: "למרות הקורונה, היזם ממשיך לשפץ כאן. מותר לו?"

  • למה ממשיכים לעבוד על הבניין שעובר תמ"א גם בחרום?
    גל.ד | 24/03/2020 16:06

    אני שוכר דירה בבניין שעובר תמ"א.

    המשק כולו נכנס למצב חירום, כולנו בבתים כל היום - אבל הפועלים ממשיכים לעבוד פה.
    מעבר לרעש ולאבק הבלתי נסבל אנחנו גם בעצם צריכים להיות מוקפים כל הזמן באנשים/פועלים בזמן שיש חשש הידבקות מקורונה.

    האם מותר לקבלן בכלל להמשיך בעבודות במצב הזה? האם אנחנו הדיירים יכולים לעצור את העבודות שלו עד שיעבור מצב החירום?

    בתודה

    • תמ"א 38: "למרות הקורונה, היזם ממשיך לשפץ כאן. מותר לו?"
      עו"ד יוחנן דוניץ | 25/03/2020 10:34

      גל שלום רב,

      ראשית הרשה לי להזדהות עם תחושותיך הקשות, אשר מגיפת הקורונה מטילה על כל בית-אב בישראל לצערי.

      ענף הבניין מוגדר במדינת ישראל כ"ענף חיוני" וככזה לא ניתן למנוע ו/או לעצור עובדים מלהמשיך את עבודתם בכל פרויקט בנייה (מהקטן לגדול - י.ד.).

      הקבלן לא רק שיכול להמשיך בעבודותיו בכפוף לנהליי משרד הבריאות (לדוגמא: שמירת מרחק של שני מטר, שימוש במסכות, מדידת חום בכניסה למקום העבודה וכו'), אלא מצופה מהקבלן שיעשה כל שביכולתו בכדי להמשיך את הפרויקט. תקנות שעת החירום אינן מבדילות אגב בין מגיפה לבין מלחמה כזו או אחרת.

      עם זאת, שומה על מנהלי העבודה לוודא כי פועלי הבניין נוהגים בהתאם לדרישות ולתקנות ואף להגדיל ולעשות בפרויקטים מסוג תמ"א 38/1 (אשר ברובם אין פינוי של הבניין לטובת ביצוע העבודות) ולנהוג בקפדנות יתרה על מנת שלא להעמיס בתקופות קשות שכאלה על הדיירים, אשר בתקופות שגרה נמצאים בסיטואציה לא פשוטה בעת ביצוע הפרויקט.

      הייתי ממליץ ראשית לפנות למנהל העבודה במקום ולבקש (סבר פנים יפות תמיד יעבוד יותר מדרישה - י.ד.) כי ישמור על הנהלים ואף יגדיל ויבין את בעלי הדירות ויקפיד בצורה יתרה על נהלי ההיגיינה, הבריאות והריחוק הסביבתי.

      במידה ונפלת על אזניים ערלות, פנה לב"כ הדיירים ובקש ממנו כי ידרוש מהיזם לוודא, באופן שאינו משתמע לשני פנים, כי נהלי הבטיחות, הבריאות, ההיגיינה והריחוק הסביבתי נשמרים באופן קפדני ביותר.

      לצערי, בכל הנוגע לנזקי הרעש והלכלוך הכלליים הקיימים גם בשגרה, אין יותר מדי מה לעשות. זאת כיוון שמדובר עדיין באתר בניה לאחר שנתתם את הסכמתכם המפורשת בכתב לביצוע עבודות אלו.

      גל, אסיים בתקווה שהמשבר יחלוף במהרה ואיתו גם העבודות בביתך ותגיע לנחלתך המחודשת והמיועדת בבריאות איתנה ובאושר גדול.

      מקווה מאד שהצלחתי לסייע. אם ישנן שאלות נוספות, הרגש חופשי ליצור עמי קשר טלפוני ואנסה לסייע.

      בברכה,

      יוחנן דוניץ, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      התדהר 16, רעננה
      טלפון:09-7995599  ; מייל: Yohanan@ddlaw.net