האם תלונה לגורם מוסמך מהווה לשון הרע?

  • מה ניתן לומר על תלונה שקרית תחת חובת דיווח.
    נתן | 22/02/2020 10:47

    איזה סיכוי יש תלונה ללדון הרע, (לאןר פסיקות בעניין תם  לב,במשטרה,שאביא ממקרה שהיה בפסיקה כבר)ראשית, קודם המקרה עצמו, של שכנים תלונה  על מעשהה רצח שמתבצע בדירה סמוכה, שלא היה ולא נברא, כוחות משטרה הגיעו,שהתברר שלא היה ולא נברא הטרדה לשמה.הגנת תם הלב, לכאורה נקמה או מטרת נקמנות בכוונה זה לא תם לב, אז זהו שזה לא כך. כל שכן,שהתלונן משתמש בתלתותנתה תחת עקרון חובת הדיווח בסיכון לבצוע עבירה הגוקשת דווח. אזהנה גם נקמנות בכוונה תחילהמוגנת תחת תם לב, מדוע, כי המתלונן האמין שזה אמיתי...לאור הפסיקה הזו?לבכות או לצחוק, הנה:
    מה הדין אם המתלונן מאמין באמיתות דברי תלונתו, אך עצם התלונה נעשה מתוך רצון לפגוע? במקרה זה מונה המתלונן על ידי מוטיב מורשע , אך לפי מיטב אמונתו דברי התלונה עצמו אמיתיים הם. התעמוד למתלונן ההגנה הקבועה בסעיף 15 (8) לחוק? נראה לי כי התשובה היא חיובית והיא מתבקשת ממטרת ההגנה עצמה, הבאה להגן על ציבור המדווחים על עבירות שנעברו".

    ולעניין מוטיב תום הלב הקבוע בהגנה שבסעיף 15 לעיל, מוסיף כבוד הנשיא ברק כי:

    "... תום הלב נקבע לעניין ההגנה הקבועה בסעיף 15 (8) לחוק לא על פי המוטיב שהביא לתלונה, אלא על פי האמונה באמיתות תוכנה.  מוטיב נעלה של תפיסת עבריינים, אינו מצדיק בעיני החוק, הגשת תלונה למשטרה שאין המתלונן מאמין באמיתותה.  לעומת זאת אמונה באמיתות התלונה מצדיקה הגשת תלונה למשטרה, גם אם הגורם המניע את המתלונן אינו השלטת החוק אלא נקמה או שנאה או כיוצ"ב".

    כל שכןשתלונה המוגשתשת תחת חובת דיווח, אז לאור כל זאת, איזה סיכוי לתבוע דיבה על תלונת שוא על רצח המתבצע המוגשת במתכווןאשמח לתשובה.

    • האם תלונה לגורם מוסמך מהווה לשון הרע?
      עו"ד אורי שורר | 26/02/2020 14:06

      נתן שלום,

      במסגרת מענה בפורום זה מנהלי הפורום משתדלים לתת מענה ראשוני וכללי לשאלות המועלות. לקבלת חוות דעת ספציפית בנושא מסוים, בקשר לאירוע מסוים יש לפנות לעורך דין.

      מפנייתך, ומהתיאור שנתת בקשר לפסיקה הקיימת כיום, הסיכוי לנצח בתביעת לשון הרע בגין הגשת תלונת שווא קשור בקשר ישיר ליכולתו של התובע להוכיח כי המתלונן ידע כי תלונתו שקרית ואין זה מספיק להוכיח מניע נקמני.

      בברכה,

      אורי שורר, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע

      יחזקאל קויפמן 2, תל אביב
      טלפון:03-6005555 ; מייל: ori@gkl.co.il