בין רעיון לביטוי

  • זכויות יוצרים של חידות או תשבצים
    שרה | 20/02/2020 12:27

    מעוניינת לדעת אם בנית חידה לפי כללים שהמציאו בעלי החידה היא הפרת זכויות יוצרים.

    לדוגמה סודוקו, קאקורו, סוגים של תשבצים. זו בעיה לקחת את העקרון שמישהו אחר המציא ולבנות לפיו חידה חדשה ולפרסמה?

    דבר נוסף - האם חוקי זכויות יוצרים הם בינלאומיים? בדוגמת הסודוקו שנתתי לעיל, הסודוקו שייך לחברה יפנית. אם החוק בישראל קובע שמותר, אני מוגנת מפני החברה היפנית?

    תודה גדולה

    • בין רעיון לביטוי
      עו"ד אפי אהרונוב | 23/02/2020 21:00

      שרה שלום,

      א. מצד דיני זכויות יוצרים הכלל הוא שאין זכות יוצרים על רעיונות אלא על דרך הביטוי שלהם. למשל, בגרעין כל ספר עומד רעיון ודרך הביטוי שלו היא הטקסט, ההבניה של הדמויות, החלוקה לפרקים, שילוב הסצנות וכו'. במקרים רבים קשה מאוד לקבוע מראש היכן עובר הגבול בין שימוש מותר ברעיון (שהוא מותר) לבין העתקה של הביטוי שלו (שאסורה). לא כל שכן במקרה של משחקים שכוללים אלמנטים שונים - אך ככל שיש יותר אלמנטים דומים עולה הסיכוי שמדובר בהעתקה של ביטוי כך שהסיכוי להיתבע מתגבר. מעבר לכך הרי ששימוש באלמנטים כמו שם המשחק או רכיבים צורניים עשוי להוות בסיס לעילות תביעה נוספות (הפרת סימני מסחר, גניבת עין, הפרת עיצובים ועוד).

      ב. בדיני זכות יוצרים יש מארג של דינים שמבטיח הגנה גם על יוצרים זרים במדינות שאינן מדינתם.

      בברכה,

      אפי אהרונוב, עו"ד
      מנהל פורום זכויות יוצרים

      מגדל בר כוכבא, מתחם העסקים BBBC, רח' בר כוכבא 4, קומה 4, בני ברק
      טל':077-9620231; מייל: info@ea-law.co.il