זכות יוצרים בסיפור ביוגרפי

  • זכויות יוצרים בספר ביוגרפי
    פדה | 02/01/2020 09:53

    שלום,

    בכתיבת ספר ביוגרפי על אדם אחר, למי מגיעות זכויות היוצרים, לדמות שמגוללת בע"פ בפני הסופר את כל סיפור חייה או לסופר, שכותב, עורך, משכתב ומצליח להעלות על כתב את ה"קול הפנימי" של הדמות?

    תודה מראש על תשובתך.

    • זכות יוצרים בסיפור ביוגרפי
      עו"ד אפי אהרונוב | 04/01/2020 20:51

      שלום רב,

      מדובר בשאלה מורכבת.

      ככלל, עובדות אינן מוגנות בזכות יוצרים אלא רק דרך הביטוי שלהן. גיבור הספר מגולל את קורות חייו שהן עובדות והסופר הוא שמעלה אותן על הכתב ומבטא אותן כך שלכאורה האחרון הוא בעל זכות היוצרים.

      יחד עם זאת, לטעמי לא ניתן לשלול לחלוטין קיומה של זכות יוצרים גם לגיבור הספר - למשל במקרה בו לא מדובר בתיאור עובדתי יבש אלא בתיאור שהוא תוצר של כישרון ויכולת מיוחדים. כך גם במקרה בו הגיבור בוחר אלו עובדות לספר ואלו לא, כך שיתכן ומדובר בלקט של עובדות אשר יכול להוות מושא להגנת זכות יוצרים (יחד עם זאת, גם במקרים אלו, תנאי לקיום זכות יוצרים הוא קיבוע של הסיפור בדרך כלשהי, אם כי גם העובדה כי הקיבוע נעשה על ידי אדם אחר אינה שוללת את תוקפו).

      מעבר לכך יש לבחון את מערכת היחסים והחוזים בין שניהם בחינה שעשויה ללמד על הסדר מוסכם בין הצדדים בהקשר זה.

      כמו כן זכויות יוצרים אינן חזות הכל - באשר לדמות מושא הסיפור עשויות לקום זכויות מכוח דיני אחרים, מקום בו הסיפור שלו הופך להיות מוצר שאדם אחר נהנה ממנו (למשל - מכוח דיני הגנת הפרטיות).

      בברכה,

      אפי אהרונוב, עו"ד
      מנהל פורום זכויות יוצרים

      מגדל בר כוכבא, מתחם העסקים BBBC, רח' בר כוכבא 4, קומה 4, בני ברק
      טל':077-9620231; מייל: info@ea-law.co.il

      • זכות יוצרים בסיפור ביוגרפי - חוק הגנת הפרטיות
        פדה | 06/01/2020 20:57

        תודה רבה על תשובתך.

        בהמשך לדבריך, כיצד בא לידי ביטוי חוק הגנת הפרטיות ביחס לאדם שהחליט מרצונו החופשי לגולל את סיפורו שיתפרסם ברבים? האם אין כאן סתירה? הרי מלכתחילה הוא וויתר על פרטיותו עם רצונו בפרסום סיפור חייו.

        • ויתור על פרטיות
          עו"ד אפי אהרונוב | 08/01/2020 14:57

          שלום רב,

          לטעמי זו שאלה שמעורבים בה רכיבים עובדתיים ומשפטיים והיא נבחנת בכל מקרה לגופו.

          בברכה,

          אפי אהרונוב, עו"ד
          מנהל פורום זכויות יוצרים

          מגדל בר כוכבא, מתחם העסקים BBBC, רח' בר כוכבא 4, קומה 4, בני ברק
          טל':077-9620231; מייל: info@ea-law.co.il