צירוף בעלי דין או מחיקת בעלי דין

  • הגשת תביעה
    דנה | 05/11/2019 22:55

    האם מותר לאדם שמגיש תביעה להגיש אותה נגד נתבע אחד למרות שהוא יודע שיכולים להיות נתבעים נוספים? האם יש לו אפשרות להגיש תביעה נוספת באותו עניין נגד הנתבעים האחרים?

    • צירוף בעלי דין או מחיקת בעלי דין
      עו"ד טליה שנברגר | 06/11/2019 15:27

      דנה שלום רב,

      תובע יכול להגיש תביעה נגד נתבע אחד או נגד מספר נתבעים שונים כפי שקובעת תקנה 22 לתקנות סדר הדין האזרחי:

      "22. (א) מותר לצרף בחזקת נתבעים בתובענה אחת את כל הנתבעים למתן סעד – בין ביחד, בין לחוד ובין לחלופין – בשל מעשה אחד או עסקה אחת או סדרה אחת של מעשים או עיסקאות, או כתוצאה של אחד מאלה, ושאילו הוגשו נגדם תובענות נפרדות היתה מתעוררת בהן שאלה משותפת, משפטית או עובדתית.

      (ב) היה לתובע ספק ממי הוא זכאי לתבוע, רשאי הוא לצרף נתבעים אחדים כדי ששאלת החבות ומידת החבות של כל אחד מהם תוכרע בין כל בעלי הדין.

      (ג) אין צורך שכל נתבע יהא לו ענין לגבי כל הסעד שתובעים בתובענה."

      יחד עם זאת, התובע לא חייב לצרף את כל הנתבעים לתביעה שהגיש.

      במצב דברים זה עומדות בפני הנתבע שכן נתבע בהליך מסויים כמה אפשרויות, ביניהן מכוח תקנה 24 לתקנות סדר הדין האזרחי, הקובעת כדקלמן:

      24. מחיקת בעלי דין והוספתם

      "בכל שלב משלבי הדיון רשאי בית המשפט או הרשם, לבקשת אחד מבעלי הדין או בלא בקשה כזאת ובתנאים שייראו לו, לצוות על מחיקת שמו של בעל דין שצורף שלא כהלכה כתובע או כנתבע, או על הוספת שמו של אדם שהיה צריך לצרפו כתובע או כנתבע או שנוכחותו בבית המשפט דרושה כדי לאפשר לבית המשפט לפסוק ולהכריע ביעילות ובשלמות בכל השאלות הכרוכות בתובענה.".

      היינו, נתבע שהוגשה נגדו תביעה יכול להגיש לבית המשפט בקשה לצרף נתבעים נוספים להליך. נתבע יכול גם להגיש הודעת צד ג' אם הדבר רלוונטי.

      בנוסף, אם תובע יגיש מספר תביעות באותו עניין במסגרת הליכים שונים נגד נתבעים שונים, הנתבעים יכולים לבקש את איחוד התיקים על מנת שהתובענות יישמעו יחדיו.

      תובע לא יכול לקבל סעד פעמיים בשתי ערכאות שונות אם הגיש מספר תביעות ואם הוא עושה כן ניתן לבקש לסלק את התביעות הזהות כדי שלא יווצר מצב שהתובע מקבל פיצוי כפול בגין נזק אחד / אירוע אחד.

      בהצלחה.

      בברכה,

      טליה שנברגר, עו"ד
      מנהלת פורום בתי משפט

      העצמאות 40, יהוד
      טל': 03-5363408; מייל: talya@sba-law.co.il