האם למרפאה מותר למנוע ממטופל קבלת צילומים?

  • צילומי שיניים - זכויות החולה
    מישמישי | 22/07/2014 17:32

    אנוכי עברתי להתגורר מעיר מגורים אחת לאחרת. ניגשתי למרפאת שיניים של קופ"ח בעיר מגורי המקורית לבקש שיעבירו את התיק הרפואי למרפאה של הקופה בעיר הנוכחית שמתגוררת בה כדי שבעתיד אוכל לפנות לטיפולי שיניים שם ויהיה לרופא שאפנה אליו החומר וצילומים שלי (אין לי טיפולים מורכבים בפה, רק סתימות שנעשו). הפקידה בהתחלה לא רצתה לתת לי את צילומי השיניים שלי. התעקשתי והיא נתנה לי לבסוף  את צילומי הסטטוס שעשיתי 14 במספר . היא הוציאה כמה צילומים אחרים משם שהיו בתיק וסירבה לתת לי אותם. אמרתי לה שזה אמור להיות שלי אך היא אמרה שזה משפטית הכיסוי שלהם לטיפולים שנעשו במרפאה והם צריכים להשאיר את זה אצלם ולא לתת לי. טענתי לפניה שלפי חוק זכויות החולה התיק שייך למטופל אך היא המשיכה לסרב לתת את כל הצילומים. אוקי הסכמתי שתשאיר אצלה מה שהם צריכים לכסת"ח המשפטי שלהם לטענתה, אך ביקשתי להעיף מבט במקום באותם צילומים שהיא לא מוכנה למסור לי שאקח עימי .  היא סירבה אפילו לאפשר לי להעיף מבט! כנראה מדובר ב 2 צילומי נשך שעשיתי באותה מרפאה  ויכול להיות גם צילום מהסטטוס, לא בטוחה. לא הבנתי מדוע אפילו לא מאפשרת לי להתבונן בצילום של הפה שלי לרגע. אפילו לא לקחת רק להעיף מבט. היא טענה ש"כבר היו מקרים שאנשים פה לקחו את הצילומים ואח"כ באו אלינו בטענות רשלנות או לקחו אותם בלי רשות". הייתי  די המומה מהתשובה שלה והשבתי: "את רוצה להגיד לי שאת לא מאפשרת לי להעיף רגע מבט בצילומים שאת משאירה אצלך מחשש שאחטוף את הצילום ואברח איתו? הרי אני עומדת כאן מולך ויש פה אנשים ובסה"כ מבקשת להסתכל במשהו ששייך לטיפול בי. היא סירבה ואמרה לי ש'ככה', שלא מאפשרים. אמרה לי להסתפק בצילומים שכן נתנה לי לקחת ושאסתכל שם, שאותה שן מופיעה גם שם.

    האם מותר לפי חוק זכויות החולה לפקידה במרפאת שיניים לסרב לבקשת מתרפא לעיין במקום בכ-ל הצילומים שבתיק שלו? זה מאוד מתמיה אותי ומפתיע לרעה. יוצר אוירה של חוסר אמון כי בעצם הם מתנהגים כאילו יש להם מה להסתיר. איזה מן נוהל זה? אשמח להתייחסות בנידון. תודה.

    הערה - הסתכלתי עכשיו בסט צילומי הסטטוס שנתנה לי ו יש 15 צילומים שם. חסר צילום אחד. כלומר הוא הוצא על ידה. לפני שהיא נתנה לי את הצילומים היא קמה והלכה איתם למקום אחר, ייתכן שלאחד הרופאים. ואז חזרה כאשר חלק מהצילומים (15 של סטטוס) העבירה לידי ואת היתר, כנראה 2 נשך ו1 סטטוס (לא ברור מה בדיוק השאירה אצלה כי היא לא אפשרה לי לראות ) היא שמרה לעצמה וסרבה לאפשר לי לעיין בהם.

     אמרתי מולה וביקשתי במפורש לעיין לרגע בצילום וטענתי שזו זכותי לפי חוק זכויות החולה. היא סירבה. האם על פי חוק זכויות החולה היה מותר לה לסרב לבקשתי?

    • האם למרפאה מותר למנוע ממטופל קבלת צילומים?

      שלום,
      אכן, גורמי הרפואה השונים מחויבים להמציא למטופל העתק מלא של המידע הרפואי לגביו המצוי ברשותם, ובכלל זאת צילומים מסוגים שונים. אלא שיש להבהיר, כי החובה הינה למסירת העתק ולא למסירת המקור, אותו רשאים הגורמים הרפואיים לשמור בידם. קבלת העתק כרוכה באגרת צילום ובמקרה זה - בתשלום עבור יצירת העתק מצילומי הנשך והסטטוס שטרם נמסרו לידך. עליך לשוב אל המרפאה ולבקש כי ימסר לידיך העתק של הצילומים.
      מן האמור לעיל עולה, כי התנהלותה של הפקידה הייתה במסגרת החוק - אך קיים טעם לפגם באי מתן שירות אדיב הכולל הסבר אודות הליך קבלת הרשומה הרפואית לידיך.
      בברכה,
      עו"ד אורלי הרמן
      מנהלת פורום רשלנות רפואית

      • ומה עם?
        אורן | 10/10/2019 10:51

        ומה עם אני עשיתי את הצילומי שיניים במכון פרטי ואני שילמתי מחיר מלא על הצילומים?
        למה שאשלם שוב עבור העתק?
        הצילום הוא רכוש שלי ששולם מכספי
        הוא בכלל לא של המרפאה