האם עיכוב בחנות בחשד לגניבה מהווה לשון הרע?

  • עיכוב, דרישה לבדיקת תיק ואיום בהזמנת משטרה ללא סיב
    נטע | 07/08/2019 15:19

    לקוח נכנס עם תיק גב קטן לחנות גדולה (שיש בה מצלמות אבטחה, אנשי ביטחון ומוצריה ממוגנים) כדי לברר משהו לגבי מוצר מסוים.

    לאורך כל שהותו בחנות הוא לא נגע בתיק שלו, ורק דיבר עם העובדים, וכולם (כולל אנשי הביטחון) ראו את זה.

    כשהוא רצה לצאת מהחנות (הגלאי לא צפצף כשרצה לצאת), איש הבטחון דרש ממנו שיציג את התיק שלו לבדיקה (כי זה הנוהל בחנות).

    הלקוח סירב, ואיש הביטחון לא איפשר לו לצאת מהחנות, ואיים עליו עליו לעיני כולם שיזמין לו משטרה אם לא יציג את תיקו, ואף קרא לאנשי ביטחון נוספים (שראו שאין סיבה לעכב את הלקוח ואיפשרו לו ללכת לדרכו).

    האם יש כאן עילה לתביעה בגין לשון הרע?
    אם כן, באיזו ערכאה כדאי לנהל אותה?

    • האם עיכוב בחנות בחשד לגניבה מהווה לשון הרע?
      עו"ד אורי שורר | 11/08/2019 17:28

      נטע שלום,

      על פניו, עיכוב לקוח בחשד לגניבה ועיכובו מול קהל הלקוחות בחנות יכול להוות לשון הרע.

      ניתן היה לבקש מהלקוח להתלוות למאבטח לחדר צדדי ושם לבקש ממנו לפתוח את התיק מבלי להלבין פניו.

       ממליץ לפנות לייעוץ משפטי בנושא טרם הגשת תביעה.

      בברכה,

      אורי שורר, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע

      יחזקאל קויפמן 2, תל אביב
      טלפון:03-6005555 ; מייל: ori@gkl.co.il

      • הבהרה
        נטע | 11/08/2019 20:16

        לא היה שום חשד לגניבה.
        בדיקת התיק נדרשה כחלק מנוהל של החנות,
        והלקוח סרב.
        האם איש הביטחון רשאי לעכב את הלקוח במטרה לכפות עליו להציג את תיקו ללא שום סיבה?
        ולאיים עליו בהזמנת משטרה אם לא יעשה כך?

        • מענה
          עו"ד אורי שורר | 11/08/2019 20:41

          הבהרתך כרגע נוגעת לתחומים שאינם קשורים ללשון הרע - סמכויות המאבטח בחנות.

          כעיקרון, המאבטח רשאי להזמין משטרה כשם שכל אזרח רשאי להזמין משטרה אם הוא סבור שנעברה עבירה.

          עיכוב אדם הינו סמכות הנתונה למשטרה או גם לאדם פרטי (המאבטח לצורך העניין), ובלבד שיש חשד לעבירות מסוימות, שביניהן עבירת הגניבה. העיכוב הוא עד להגעת המשטרה למקום.

          אם אין חשד לגניבה, ומדובר על נהלי החנות, כי אז נדמה שאין למאבטח הסמכות לעכב אך ממליץ לך לפנות לפורום פלילי עם השאלה או לייעוץ משפטי אצל עו"ד פלילי.

          בברכה,

          אורי שורר, עו"ד
          מנהל פורום לשון הרע

          יחזקאל קויפמן 2, תל אביב
          טלפון:03-6005555 ; מייל: ori@gkl.co.il

          • המשך להבהרה
            נטע | 11/08/2019 20:58

            תודה על תגובתך.

            פניתי גם לפורום פלילי עם השאלה הזו, ונכתב לי שאינה קשורה לפורום פלילי.

            לא היה שום חשד לגניבה, כולם (כולל איש הבטחון) ראו שהלקוח לא נגע בתיק שלו ורק דיבר עם העובדים.
            (בחנות גם יש מצלמות).

            הדרישה לבדיקת תיק היתה כחלק מנוהל של החנות,
            לפיו כל מי שנכנס עם תיק, עליו להציג אותו לבדיקה ביציאה.

            האם עיכוב הלקוח (גם באמצעות שימוש בכוח פיזי) לעיני כל, איום להזמין משטרה ובסוף הזעקת אנשי בטחון נוספים אינו מהווה לשון הרע?
            (בנוסף לשימוש באיומים ופגיעה בחופש התנועה)

            באיזו ערכאה היית ממליץ לתבוע על כך?

            • מענה
              עו"ד אורי שורר | 11/08/2019 22:28

              כפי שכתבתי בתגובה הראשונה שלי, מהתיאור שלך נראה כי יש פה עילה בגין לשון הרע נוכח מעשי המאבטח.

              תביעות קטנות מוגבלות לסכום של 33,900 ש"ח מעבר לזה, ועד לסכום של 2,500,000 ש"ח יש להגיש את התביעה בבית המשפט השלום.

              ממליץ לפנות לייעוץ משפטי בטרם הגשת התביעה בכל מקרה על מנת שתדעו בדיוק את היקף וחוזק זכויותיכם.

              בברכה,

              אורי שורר, עו"ד
              מנהל פורום לשון הרע

              יחזקאל קויפמן 2, תל אביב
              טלפון:03-6005555 ; מייל: ori@gkl.co.il