העתקה אסורה

  • 3 שאלות שונות
    יעל | 01/08/2019 09:12

    שלום,

    יש לי כמה שאלות:

    1. האם מותר לי לקנות בובות של דיסני באינטרנט ליצור מהן יצירה חדשה ואז למכור אותה?

    2. אילו שינויים צריכים להיעשות בתמונה כדי שלא תחשב להפרת זכויות יוצרים?

    3. האם יש זכויות יוצרים על אמירות בסגנון המשפטים שרצים בפייסבוק או אמירות של אינשטיין והדלי למה.

    תודה רבה!

    • העתקה אסורה
      עו"ד אפי אהרונוב | 11/08/2019 21:40

      יעל שלום,

       העתקה של יצירה המוגנת בזכות יוצרים או חלק מהותי ממנה מהווה הפרת זכות יוצרים. שינוי כזה או אחר אינם מכשירים את הפעולה כל עוד בבסיס הדברים מדובר בהעתקה של היצירה או חלק ממנה.

      1-2. באשר לדמויות של דיסני הרי שיתכן שחלקן כבר לא מוגנות בזכות יוצרים מחמת הזמן שחלף מעת פטירת היוצר (יש לבדוק ביחס לכל דמות באופן פרטני. כמובן שכל עוד לא נעשתה בדיקה יש להתייחס לכל דמות כאל יצירה מוגנת שזכויותיה טרם פקעו וטרם הפכו לנחלת הכלל).

       3. יש זכות יוצרים על יצירה ספרותית. יצירה ספרותית היא יצירה המורכבת ממילים שהיא מקורית והיא פועל יוצא של מידה מינימלית של השקעה ומגלמת בתוכה מידה מינימלית של יצירתיות. גם משפטים קצרים עשויים להיחשב ליצירה מוגנת (למשל משפטים כמו המשפט "אין סוסים שמדברים עברית" מהשיר הידוע - הוכרו כיצירה מוגנת או חלק מיצירה מוגנת) ולכן יש לבחון כל מקרה לגופו ולנסיבותיו.

      בברכה,

      אפי אהרונוב, עו"ד
      מנהל פורום זכויות יוצרים

      בצלאל 1, בית יעקב, רמת גן
      טל':03-5057171; מייל: info@ea-law.co.il