מכירת 2 דירות לצורך רכישת דירה חלופית

  • מס רכישה מופחת
    רון | 21/04/2019 21:39

    שלום רב , ברשותי שתי דירות זולות יחסית.ברצוני לרכוש דירה שעלותה ידרוש מכירת שתי הדירות .איך לעשות זאת כידי שאזכה במס רכישה של דירה יחידה ברכישת הדירה החדשה? אודה לכם אם תפרטו הגבלות זמנים במכירת הדירות הקיימות  .תודה רבה

    • מכירת 2 דירות לצורך רכישת דירה חלופית
      לילך עתני, עו"ד ונוטריון | 28/04/2019 14:20

      שלום רון,

      ראשית, על מנת לזכות בפטור ממס שבח בעתר מכירת 2 הדירות עליך לנהוג בהתאם להוראות סעיף 49ה:

      פטור חד-פעמי – הוראה מיוחדת

      (א) על אף הוראות סעיף 49ב, המוכר דירת מגורים מזכה (בסעיף זה – הדירה הראשונה), יהיה זכאי לפטור ממס במכירתה, אם התקיימו כל אלה:

      (1) במועד המכירה של הדירה הראשונה יש בבעלותו, דירת מגורים נוספת אחת בלבד (בסעיף זה – הדירה הנוספת);

      (2) המוכר מכר את הדירה הנוספת בפטור ממס, בתוך 12 חודשים מיום מכירת הדירה הראשונה;

      (3) סכום השווי של הדירה הראשונה ושל הדירה הנוספת, יחד, לא עלה על 1,986,000 שקלים חדשים;

      (4) המוכר רכש בשנה שלפני מכירת הדירה הנוספת או ירכוש בשנה שלאחר מכירתה, דירת מגורים אחרת כהגדרתה בסעיף 9(ג), בישראל או באזור כהגדרתו בסעיף 16א (בסעיף זה – הדירה החלופית), בסכום השווה לשלושה רבעים לפחות משווי הדירות כאמור בפסקה (3); הדירה החלופית לא תבוא במניין הדירות כאמור בפסקה (1).

      (א1) על אף הוראות סעיף 49ב, התקיימו במוכר דירה ראשונה הוראות סעיף קטן (א)(1), (2) ו-(4), וסכום השווי של הדירה הראשונה והדירה הנוספת, יחד, לא עלה על 3,303,000 שקלים חדשים, יהיה המוכר זכאי לפטור ממס במכירה של הדירה הראשונה, על סכום השווי להפרש שבין 1,986,000 שקלים חדשים לבין סכום השווי של הדירה הנוספת; את יתרת סכום השווי של הדירה הראשונה יראו כדמי מכר של זכות אחרת במקרקעין אשר שווי רכישתה הוא חלק יחסי מהשווי של הזכות כולה, כיחס שבין חלק שווי המכירה המתייחס לזכות זו לבין מלוא שווי המכירה, ובהתאם לכך ייוחסו גם הניכויים והתוספות.

      (א2) הסכומים הנקובים בסעיף זה יתואמו בתחילת כל שנת מס לפי שיעור עליית המדד, לעומת המדד שפורסם לאחרונה לפני יום י"ט בטבת התשע"ד (1 בינואר 2013) ויעוגלו ל-1,000 השקלים החדשים הקרובים.

      (ב) פטור לפי סעיף זה לא יינתן למוכר אחד יותר מפעם אחת.

      כדי להיות זכאי למדרגות מס רכישה מוטבות ברכישת הדירה החלופית עליך לרכוש אותה לכל המוקדם אחרי מכירת הדירה הראשונה ובלבד שהדירה הנוספת תמכר בתוך שנה אחרי מכירת הדירה הראשונה (כדי לעמוד בתנאי הפטור ממס שבח) או שנה וחצי מיום רכישת הדירה החלופית (אם אין כוונה לבקש פטור).

      בברכה,

      לילך עתני, עו"ד
      מנהלת פורום נדלן ודיני מקרקעין

      בית אמריקה, שדרות שאול המלך 35, תל אביב
      טל': 03-6091011; מייל: lothnay@gmail.com

      • מס רכישה מופחת
        רונן | 29/04/2019 21:27

        תודה לך על התשובה המלומדת . אודה לך אם תתמקדי בהסבר בנושא המס רכישה ולא במס השבח קרי אני מתעתד לקניית דירה מה עליי לעשות עם שתי הדירות הישנות כידי שהדירה החדשה תחוייב במס רכישה מופחת

        • מס רכישה מופחת
          לילך עתני, עו"ד ונוטריון | 01/05/2019 12:10

          רונן, נא ראה את הפסקה האחרונה בתשובתי לעיל.

          כעקרון - על מנת להיות זכאי למס רכישה מופחת עליך להיות בעת הרכישה בעלים של דירה אחת בלבד ולמכור את הדירה הקיימת בתוך שנה וחצי ממועד רכישת הדירה החדשה, אך אם רצונך לקבל פטור גם ממס שבח במכירת הדירות עליך למכור את הדירה הישנה בתנאי סעיף 49ה המצוטט לעיל, כלומר תוך שנה ממכירת הדירה הראשונה.

          בברכה,

          לילך עתני, עו"ד
          מנהלת פורום נדלן ודיני מקרקעין

          בית אמריקה, שדרות שאול המלך 35, תל אביב
          טל': 03-6091011; מייל: lothnay@gmail.com